Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уолтър Ротшилд бил срамежлив, но това не му пречело да позира с гигантски костенурки.
Уолтър Ротшилд бил срамежлив, но това не му пречело да позира с гигантски костенурки.

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей

Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд. Още като дете на 7 години той изумил семейството си с изявлението, че ще избяга в природонаучен музей. От малък колекционирал насекоми, пеперуди и животни. Сред любимците му в Тринг парк имало кенгура и екзотични птици.

На 21 години младежът трябвало да се раздели с мечтата си и любимите си научни занимания и да се отдаде на управлението на фамилната банкова група “Н. М. Ротшилд и син” в Лондон. Условието на баща му било да се посвети на бизнеса и да влезе в парламента.

Като компенсация за 21-вия му рожден ден родителите подарили на младежа природонаучен музей, който бил така организиран, че да представи цялото биоразнообразие на планетата. Освен това

щедро финансирали

научните експедиции на Уолтър по цял свят.

В замяна на това в продължение на 18 години той ръководи семейната империя и едва през 1908 г. успява да убеди фамилията си, че вече може да отделя повече време за ангажиментите си в науката.

Знае се, че Уолтър бил доста срамежлив, но с животните, насекомите и птиците ставал друг, отбелязват архивите на Ротшилд. При вида на гигантските костенурки в Нова Зеландия видимо се развеселявал. Дори е заснет на гърба на една от тях. На друга той артистично държи юздите на карета, в която вместо коне са впрегнати зебри. Тържествено минавайки пред Бъгингамския дворец, Ротшилд искал да докаже на всички, че

и те може да бъдат опитомени

Настоявал винаги да работи с най-добрите учени също като цар Фердинанд. Ровел в библиотеки, посещавал непознати дотогава земи и не пестял усилията си, за да описва всеки вид поотделно в научни издания и каталози.

Колекцията му достигнала внушителните 300 хил. препарирани птици, 200 хил. птичи яйца, 2,2 млн. пеперуди, 30 хил. бръмбара, огромен брой бозайници, риби и влечуги.

Много от откритията му са кръстени на негово име. Звучи невероятно, но въпреки огромните си ангажименти във фамилния бизнес Уолтър Ротшилд оставя 765 научни публикации, сред тях много книги, монографии и статии.

Уолтър не оставя наследници и затова титлата лорд преминава в племенника му Виктор. По всичко личи, че той е сбъднатата мечта на рода Ротшилд. Освен че е утвърден учен биолог, Виктор е и герой от войната - заедно с Шпионина на ХХ век Ким Филби и приятелите им успяват да съкратят Втората световна война с години,

манипулирайки Хитлер,

Сталин и Чърчил. (По-подробно за него може да прочетете в книгата “Истината за Ким Филби: Конспирацията “Ротшилд” на издателство “Труд”). 

Кои британски премиери е съветвал, четете в хартиеното издание.