Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин и Дмитрий Медведев поднасят цветя пред паметника на Борис Елцин през 2015 г. СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин и Дмитрий Медведев поднасят цветя пред паметника на Борис Елцин през 2015 г. СНИМКА: Ройтерс

Библиотеката на бившия президент на САЩ Бил Клинтън публикува над 1000 архивни единици, отнасящи се до руско-американските отношения през 90-те години на ХХ век.

Сред публикуваните документи има стенограми на разговори на Клинтън с тогавашния руски президент Борис Елцин, в които той му съобщава, че е избрал Владимир Путин за свой приемник, предава БНР

През 1999 година Елцин казал на американския си колега, че е избрал приемник и че Путин е надежден и „обстоятелствен“ човек.

В стенограма от 8 септември 1999 година Елцин пояснява, че е проучил биографията на Путин, обкръжението му и интересите му и че според него той добре разбира какви отговорности има.

Руският президент също така казал на Клинтън, че е уверен в победата на Путин на президентските избори. Той ще продължи моята линия за демократизация и разширяване на контактите на Русия. Има енергия и ум, за да постигне успехи, добавил Елцин.

Елцин предава властта на Путин на 31 декември 1999 година, а на 7 май 2000 сегашният господар на Кремъл печели президентските избори.