Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Яков Палий живеел дълги години в Ню Йорк.
Яков Палий живеел дълги години в Ню Йорк.

Предотвратил бягство на евреи от лагера “Травник” и никой от тях не се върнал жив

95-годишният бивш надзирател бе настанен в старчески дом в Германия и вероятно ще бъде изправен пред съд въпреки възрастта си

Той живее в САЩ през последните 70 години. А след като на 20 август 95-годишният емигрант от Украйна Яков Палий – последният нацистки престъпник, бе депортиран от САЩ в Германия, той е настанен в дом за възрастни хора в околностите на Мюнстер, Северен Рейн – Вестфалия, и периодично ще бъде воден на съдебни заседания.

Според бившия ръководител на Централния съвет на евреите в Германия Шарлота Кноблох, която се бореше за депортацията на бившия надзирател на нацисткия лагер "Травник",

преклонната възраст на нациста не трябва да бъде пречка

за съдебно преследване в Германия. Нещо повече – желателно е към него да бъдат приложени всички възможни правови средства. Кноблох призова органите на властта да мобилизират всички сили, за да има справедливост за жертвите.

"Би било непоносимо, ако нацистките престъпници могат спокойно да доживеят старините си", смята Кноблох, въпреки че в Германия към момента няма нито едно дело срещу депортирания. Преди прокуратурата на град Вюрцбург водеше разследване спрямо него, но то бе прекратено поради липса на доказателства.

Експерти твърдят, че членството му в СС или полученото образование в нацистки лагер не е достатъчно за предявяване на обвинение за опит за убийства.

Кой е Яков Палий

Роден е в украинско семейство. След като е вербуван в Полша, започва работа в концлагера "Травник" през 1943 г. Лагерът е сменял няколко пъти предназначението си.

Там са докарвали и съветски военнопленници, и евреи. Известен е като един от основните лагери на нацистите, а също така и със създадената на територията му тренировъчна база за подготовка на охранители и сътрудници на полицейските военни формирования в системата на СС.

Обучените охранители са били изпращани на служба в лагерите на смъртта "Собибор", "Треблинка", "Белзек". Сред най-известните випускници на "Травник" е Иван Демянюк, признат от съд в Германия за виновен за участието в убийства на 28 000 души в лагера "Собибор". Той също така е бил депортиран от САЩ през 2009 г. и умира през 2012 г.

В "Травник" също така е имало и изправителен трудов лагер, станал известен с това, че на 3 ноември 1943 г. там са били убити 6 000 евреи. Разследването показва, че известно време Яков Палий съвестно изпълнявал задълженията си на надзирател, като веднъж дори предовратил бягство на затворени и никой от тях не се връща жив.

Впоследствие,

през 1944 г., е бил назначен като охрана в батальон на СС

и се смята, че е съпричастен на смъртта на много евреи, а също така и на мирно полско население.

През 1949 г. Палий заминава за САЩ и получава гражданство през 1957 г., след като скрива сътрудничеството си на нацистките власти. При оформянето на документите му казва на американските власти, че до края на войната е

пасъл стадо в родното си село,

а след това работил в една от германските фабрики. Зад океана се жени. Живее тихо и скромно в Ню Йорк и не предизвиква никакви подозрения у никого. През 1989 г. обаче друг охранител от лагера "Травник" разпознава Палий и чрез специалния отдел на Министерството на правосъдието на САЩ, който издирва нацистки престъпници, започва разследване на дейността му, съобщава Би Би Си.

През 2001 г. Палий потвърждава нацисткото си минало пред властите. Той твърди, че е сътрудничил на СС не по собствена воля, а под смъртна заплаха. През 2003 г. съдът го лишава от американското му гражданство заради фалшифицирано имиграционно заявление и получава статут на бежанец.

Решението за депортирането му е прието през 2004 г. То обаче се забавя поради нежеланието на нито една страна да го приеме. Властите на САЩ не успяват да убедят Германия, Украйна или Полша да приемат Палий след депортацията, подчертава Би Би Си. Той няма германско гражданство и се е родил в Полша - на територия, която днес е в границите на Украйна.

По тази причина Палий продължава още дълго да живее в Ню Йорк. Край дома му в Куинс местните жители често организират протестни акции. В една от тях под надслов: "Не на СС в САЩ!" участват студенти и преподаватели от един от еврейските колежи.

В заявление на Белия дом секазва, че Палий е работил като въоръжен охранител и е играл незаменима роля в организацията по убийствата на евреи. Въпреки че съд в САЩ признава, че е участвал в преследване на затворници, личната му отговорност за смъртта на хора не е установена.

Самият той отрича сътрудничество с нацистите. През 2003 г. в интервю за "Ню Йорк таймс" Палий казва, че никога не е стъпвал в лагера на смъртта, а само се е съгласил да бъде охрана от страх за съдбата на семейството си.

Въпросът за

приемането му в Германия започва да се придвижва

от кабинета на Ангела Меркел тази година. Левоцентристът и министър на външните работи на Германия Хайко Маас съобщава пред "Франкфуртер Алгемайне", че е морален дълг на Германия да се съгласи и приеме Палий като оценка за престъпленията на нацизма и борбата с тях.

Главният "ловец на нацисти" от центъра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф приветства депортирането на Яков Палий и похвали американските власти за настойчивостта, с която са довели докрай 14-годишната кампания.

Документ на Яков Палий от 40-те години.
Документ на Яков Палий от 40-те години.