Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пони Ма е толкова потаен, че никой не знае къде живее.
Пони Ма е толкова потаен, че никой не знае къде живее.

Запознал се с жена си в предшественик на популярното приложение “Уи чат”, видели се чак след 3 месеца комуникация

Среща на сляпо събрала най-състоятелната жена в Китай и съпруга й – син на високопоставен политик

Най-състоятелните китайци са обвити в абсолютна тайнственост. Като например Ма Хуатенг, наричан Пони Ма, който според класацията на сп. "Форбс" притежава 47,8 млрд. долара. Той е най-мистериозният милиардер в света на технологиите.

Никой не знае къде точно живее. Собственик е на китайския интернет гигант "Тенсент", който държи приложението "Уи чат" с 1 милиард потребители. Пазарната капитализация на компанията е 530 милиарда долара, което е повече от "Фейсбук".

Само през 2017 г.

Ма е натрупал почти половината си богатство - 21,5 милиарда долара

Той е 47-годишен, завършил компютърни науки и един от пионерите в Китай в този бизнес. Основава платформа за съобщения през 1998 г., като инвестира 120 хиляди долара.

Мъжът, чийто продукт използва всеки китаец, обича играта на думи. Неговата фамилия Ма означава "кон". Затова решава, че ще използва английската дума "пони" като свое име и така става известен като Пони Ма.

Фирмата му пък е "Тенсент". Названието идва от популярните в мандаринската традиция герои Тен (галоп) и Ксун (съобщение), което се превежда като галопиращо съобщение.

Привързаността му към чатовете е пословична

Именно чрез едно от първите приложения, които пуска в употреба, Ма се запознава с жена си. Двамата си писали 3 месеца, преди да се видят за първи път.

Въпреки способностите си собственикът на "Тенсент" често копира модели на други компании. Вкл. популярния "Уи чат", който изобретил по израелски еталон.

“Ма е като скорпион

– казва един от неговите анализатори. – Не говори много, но винаги мисли стратегически. Крие се, но има цел и в един момент действа."

Също толкова потайна е Ян Хуаян - най-богатата жена в Китай. При това тя се издига в стълбицата на хората с пари още през 2006 г., когато е едва 26-годишна. Притежава 22,6 милиарда долара и има 57% от най-голямата фирма за недвижими имоти "Кънтри Гардън Холдингс".

Акциите на компанията се търгуват на борсата в Хонконг. Ян обаче се пази от медиите, не обича да се изявява. Почти нищо не се знае и за съпруга й. Твърди се, че е син на високопоставен китайски политик, макар че според местните медии двамата са се запознали при среща на сляпо.

Основател на печелившата компания е бащата на Ян - Йон Куок Кюнг. Той стартира бизнеса си през 1992 г., а през 2005 г.

отстъпва управлението

на първородната си дъщеря. По-малката й сестра Ян Зийнг също е член на борда на директорите на семейната компания.

Третият много богат китаец - Ксу Джиейн (с 41 млрд. долара), пък е ориентиран към политиката. Той е близък до президента Си Дзинпин и е член на съветнически борд към Китайската комунистическа партия.

Четете още:

Братоубийствени войни в най-богатите азиатски фамилии

Ян Хуаян е най-богатата жена в Китай, но се крие от обществото. Знае се, че е омъжена за сина на високопоставен политик, с когото се запознала при среща на сляпо.
Ян Хуаян е най-богатата жена в Китай, но се крие от обществото. Знае се, че е омъжена за сина на високопоставен политик, с когото се запознала при среща на сляпо.