Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Негови близки сътрудничат на правосъдието за незаконни плащания на жени по време на кампанията през 2016 г.

Личният адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, някога вярваше, че ще стои начело на президентската кампания на магната. Когато това не се случи, той каза на приятели, че ще стане началник на администрацията му в Белия дом. Това също не се случи.

В крайна сметка дългогодишният адвокат на президента предпочете да му забие нож – изправен пред съда в Ню Йорк на 21 август, той се закле, че е извършил престъпление, координирано от човека, който сега седи в Овалния кабинет, пише сп. "Тайм". В интервю за "Фокс & Френдс" Тръмп осъди Коен за предателството му. Той допълни, че броенето до импийчмънт вече е започнало и попита как може да има такава процедура за някой, който върши чудесна работа.

Бившият адвокат

на Тръмп,

който сключи сделка с федералните прокури, вече се призна за виновен по осем наказателни обвинения, в това число по пет обвинения за неплащане на данъци, едно - за невярна декларация към финансова институция, както и две обвинения, свързани с кампанията на Тръмп.

Като изпълнителен директор на "Тръмп организейшън" той се е занимавал с недвижими имоти, медицински бизнес и дори офшорна казино лодка. Коен призна, че е укрил повече от 4 милиона долара личен доход.

Съмненията за данъчни и други измами накара специалния прокурор Робърт Мълър да отнесе въпроса до следователите в Южен окръг на Ню Йорк. На 9 април т.г. ФБР обискира хотелска стая, апартамент, адвокатската кантора и сейфовете, компютрите, мобилните телефони и иззе данъчни и други документи на Коен. Именно събраните доказателства доведоха до успех в разследването и принудиха Коен за сделката на 21 август.

Майкъл Коен е човекът, платил

$130 000 на порноактрисата

Стефани Клифърд (Строми Даниълс) за мълчанието й за отношенията й с Тръмп през 2006 г., и уредил плащане от $150 000 на бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл, която също твърди, че е била близка на Тръмп.

Първоначално Коен отричаше, а Тръмп публично опроверга, че е знаел за това. Но изправен пред перспективата да получи 65 години затвор, или да смекчи присъдата си, която трябва да бъде произнесена на 12 декември, адвокатът заяви под клетва, че и двамата са знаели.

Признанието му е сериозно обвинение, тъй като когато е купено мълчанието на Даниълс, Тръмп е бил президент. Американските медии разказват подробности от плащанията, в които на помощ на Коен неизменно се озовава дългогодишният приятел на Тръмп - Дейвид Пекър, президент на "Американ Медия инс", която издава сп. "Нешънъл Инкуайър". Според Коен през лятото на 2015 г. Пекър му предложил

сделка за прикриване

на нелицеприятните истории за Тръмп, като откупи правата за тях и отложи публикуването им, практика, използвана от таблоидите.

През юни 2016 г., месец преди номинацията на Тръмп за президент и малко след като Мелания е родила сина им Барон, Пекър предлага на ексмодела на "Плейбой" Карън Макдугъл

да закупи ексклузивните

права за историята й,

която "Нешънъл Инкуайър" никога не публикува, става ясно от свидетелските показания на Коен в съда.

"Основната цел" на сделката, казва Коен, беше да се потуши историята.

В края на юли 2018 г. адвокат на Коен - Лени Дейвис, пусна таен аудиозапис от септември 2016 г., на който Коен казва на Тръмп "ще трябва да се плати" за закупуване на правата за историята на Макдугъл, а Тръмп отговаря: "Плати в брой".

На 8 август 2016 г., агент на Клифърд се свързва с редактор от "Американ Медия инс", за да разкаже своята история за тайните й отношения с Тръмп. След като Коен не успява да плати на Клифърд веднага, адвокатът й казва на редактора, че ще си вземе обратно историята за друга публикация. Редакторът пише на Коен, че

“трябва да координираме нещо...

или може да стане ужасно лошо за всички". Два дни по-късно, Коен превежда $130 000 на адвоката на Клифърд и тя подписва споразумение за неразкриване, става ясно от съдебните документи. Коен възстановява плащането си към Клифърд от "Тръмп организейшън" на равни месечни вноски по 35 000 долара, за което не получава документ за правна услуга.

Всичко това нарушава федералните закони, забраняващи плащане в кампании на повече от 2700 долара от физическо лице или корпорация. Според юристи, ако Тръмп бе платил на Коен

от своя лична сметка,

нямаше да има нарушение на закона.

"Но той е избрал да използва корпоративната каса, за да възстанови плащането на Коен", казва Пол С. Райън, вицепрезидент на неправителствена организация, подала жалби до Департамента по правосъдие и Федералната избирателна комисия по-рано тази година относно плащанията по време на кампанията на Клифърд и "Американ Медия".

Дейвид Пекър, изпълнителен директор на компанията, издаваща таблоида "Нешънъл Инкуайър", е постигнал сделка за имунитета си с прокуратурата, за да им даде повече подробности за плащанията от страна на екипа на Тръмп на Даниълс и Магдугъл.

Тези дни стана ясно, че и довереният на Тръмп главен финансов директор на "Тръмп организейшън" - Алън Уайлзълбърг, е получил имунитет от федералните прокурори, за да свидетелства в разследването срещу бившия личен адвокат на президента.

Уайлзълбърг, който бе малко известен, се появи в светлината на прожекторите през юли, когато бе публикуван тайно записан разговор с Тръмп. В него Коен споменава финансиста, докато обсъжда плащанията към Макдугал.

“Участвах в това… в координация и по указание на Тръмп”,

каза адвокатът пред съда, като с това извънредно изявление той включи и Тръмп в престъплението, според сп."Тайм". "Днес той (Коен) се изправи пред съда и свидетелства под клетва, че Доналд Тръмп му е наредил да извърши престъпление, като плати на две жени с основната цел да повлияе на изборите.

Ако тези плащания са престъпление за Майкъл Коен, то защо да не са за Тръмп?", отбеляза адвокатът на Коен. Според някои медии Тръмп е най-уязвим за това нарушил ли е с плащането на порноактрисата

закона за финансиране на избирателните кампании.

"Той не е направил нищо незаконно" – каза говорителят на Белия дом Сара Хъкъби Сандърс на 22 август и допълни, че само заради сделката на Коен с прокуратурата не може да има последствия за Тръмп.

Необичайните свидетелски показания на бившия адвокат на Тръмп последваха присъдата на Пол Манафорт, бивш мениджър на избирателната кампания на Тръмп, смятан за една от ключовите фигури в разследването на заговора с Русия в изборите през 2016 г. Той бе осъден по осем обвинения за две банкови измами, пет данъчни измами и един случай с неразкриване на чуждестранни банкови сметки, разкрити от екипа на прокурора Робърт Мълър.

В рамките на разследването "Мълър" вече има

100 обвинения срещу 33 души

и три фирми

и признаване на вина от дългогодишния заместник на Манафорт - Рик Гейтс, бившия съветник на Тръмп по националната сигурност - Майкъл Флин, и бившия съветник по външната политика в кампанията на Тръмп - Джордж Пападопулос.

По време на процеса срещу Манафорт федералните прокурори не са пледирали за възможно тайно споразумение между екипа на президентската кампания на Тръмп и руски играчи, но показаха, че следователите на Мълър търсят внимателно потенциални финансови престъпления. Според разследването, Тръмп е свързан с публикуването на имейли от “Уикилийкс”, откраднати от имейл кутията на Хилари Клинтън.

Мълър разследва също така ролята на големия син на президента Доналд Тръмп в тайна среща с руска адвокатка по време на кампанията за 2016 г. в "Тръмп Тауър", за която Коен обяви, че има информация.

Междувременно стана ясно, че и съветникът на Белия дом Дон Макган е сътрудничил активно на разследването и е бил разпитван

в продължение на 30 часа от екипа на Мълър относно уволнението на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми и гнева на президента срещу главния прокурор Джеф Сешънс за фокусирането върху Тръмп в разследването за "руската връзка". Според "Тайм" Макган се чувствал задължен да свидетелства от страх, че може да бъде накаран да възпрепятства правосъдието.

Историята на "Тайм" за Дон Макган силно афектира президента, който казва, че няма какво да крие. Тръмп също засили атаките си към Мълър, като свърза разследването му с "лов на вещици"и "маккартизъм". Освен за руска намеса в изборите Мълър в момента разследва и дали Тръмп се е опитвал да влияе на правосъдието.

Няма съмнение, че

събитията от

края на август са

нова и опасна фаза

за Тръмп. В две съдебни зали в САЩ, на 200 мили една от друга, ежедневните опити на президента Тръмп да отхвърли възможността за наказателно преследване около Белия дом претърпяха крах, пише "Ню Йорк таймс". Обвинението срещу Тръмп за разпореждането на адвоката му да наруши федералния закон за изборите напомня за казуса с президента Никсън и скандала "Уотъргейт".

"За първи път виждаме в съда доказателства, които силно обвързват президента с престъпни деяния", казва бившият федерален прокурор Дейвид Акселрод.

С признанието си, че е фактурирал плащане на порноактрисата Клифърд чрез "Тръмп организейшън", Коен може да привлече по-голямо внимание към отчетите на компанията. Това може да фокусира вниманието и върху финансите на президента, който твърдо отказва да публикува данъчните си декларации, пише сп. "Тайм".

Най-непосредствената опасност за Тръмп от затягането на примката на правосъдието около него обаче не е правна. Насоки на Министерството на правосъдието в САЩ ограничават възможността за действия на прокурорите за повдигане на обвинение срещу действащ президент.

Тоест, ако има доказателства за престъпление, Тръмп може да бъде

подведен под отговорност само след като напусне поста си

А той не дава никакви индикации за това. Много по-големи са последствията в политически аспект.

В краткосрочен план е малко вероятно да се регистрира спад в подкрепата за него, предполага сп. "Тайм". Но драмата в съдебната зала поставя корупцията като гореща тема в дневния ред на демократите и те ще я използват, за да намалят подкрепата за републиканците в оставащите 10 седмици до междинните избори за Конгреса.

Демократите вече заявиха, че край Тръмп има "културно мошеничество и корупция". Дори най-яростните защитници на Тръмп признават, че скандалите в съда може да предизвикат

разкол в редиците

на републиканците.

"Мисля, че темата за импийчмънт сега ще повлияе еднозначно въпроса за изборите за Конгреса" Ц казва Роб Щуцман, съветник в Републиканската партия и критик на Тръмп. Ц Сега и демократите неизбежно ще повдигнат този въпрос на законно основание".

Брайън Уолш, бивш представител на Националния комитет на републиканците в Сената, заяви, че е още рано да се говори дали скандалът може да навреди на президента, но отбеляза, че той ще го лиши от гласовете на избирателите от предградията. "Предполагам, че най-твърдите привърженици на Тръмп

ще продължат да го защитават сляпо,

но обикновеният неутрален избирател просто няма да повярва, че Коен е вършил едно или друго без съгласието или знанието на своя клиент", споделя той пред "Ню Йорк таймс".

Засега демократите са предпазливи по отношение на аргумента, че след твърденията на Коен трябва да започне процедура за импийчмънт, защото се страхуват, че това ще мотивира повече привържениците на Тръмп във вота. За крайнодесните му привърженици процесите срещу Манафорт и Коен, както и съпротивата на бившите сътрудници на спецслужбите са доказателство, че съществува тайна власт, чиято цел е цел е сваляне на законно избрания президент.

За импийчмънт е нужно обикновено мнозинство

в Камарата на представителите и две трети в Сената. Ако републиканците успеят да удържат позициите си, няма да има импийчмънт на Тръмп. Но ако продължат скандалите около него, изказванията на Коен в съдебната зала може да поставят началото на следващ, дори исторически период в американската политика.

Повече подробности за твърденията му срещу Тръмп със сигурност ще се появят. През септември се очаква да бъде даден ход и на

втори процес срещу Манафорт

по обвинение, че е извършвал лобистки действия като нерегистриран чуждестранен агент. В крайна сметка Мълър вероятно ще публикува доклад с подробности за всичко, което е разкрил за руската намеса в изборите през 2016 г. и дали това има връзка с кампанията на Тръмп.

В този момент демократите, които биха могли да контролират едната или двете камари на Конгреса, може да погледнат отвъд собствените си разследвания за импийчмънт, прогнозира "Тайм".

Майкъл Коен е обвинен, че е платил на две дами, за да повлияе на изборите.
Майкъл Коен е обвинен, че е платил на две дами, за да повлияе на изборите.
Пол Манафорт се оказа голямата пробойна в екипа на Тръмп.
Пол Манафорт се оказа голямата пробойна в екипа на Тръмп.