Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТКРИВАНЕ: Откриха нова лаборатория към Съвместния изследователски център на ЕК в Геел, Белгия.
ОТКРИВАНЕ: Откриха нова лаборатория към Съвместния изследователски център на ЕК в Геел, Белгия.

По-добро здраве, по-безопасни храни и по-добра защита на околната среда са целите, които си поставя новоокритата лаборатория за измервания на качеството на живот към Съвместния изследователски център на ЕК. В нея са инвестирани 11 млн. евро, от които 4,5 млн евро са финансирани с приходи от дистрибуция на референтни материали на центъра.
"Животът на европейските граждани - от купуването на храна в супермаркетите до провеждането на клинични изпитвания, зависи от измерванията и тестовете, които трябва да бъдат колкото се може по-точни. Това е особено важно за развиващите се генетични изпитвания и нанотехнологиите. Новата лаборатория ще постави Съвместния изследователски център на предна позиция в развитието на международните изследователски стандарти", каза комисарят на ЕС по научни изследвания и иновации Мери Гейгън Куин.
Мисията на съвместния Изследователски център към ЕК е да предостави научна и технологична подкрепа, формулирана от потребителя, за замисъла, развитието прилагането и наблюдението на политиките на ЕС. Центърът работи с над 25 български партньори, а заседанията му се посещават всяка година от 250 български учени. Резултатите от изследванията на мозъчния тръст на ЕК се използват за създаването на по-добро законодателство, свързано с подобряването на качеството на живот на европейците.
Наскоро в центъра бе създаден тест, който ще позволи на лабораториите в ЕС да изследват наличието на осем тежки метала в играчките. Ако превишат допустимите норми, те могат да застрашат живота на децата. В резултат на изследването ще започне подготовка на ново законодателство, което да предпази децата от вредните субстанции в играчките. Друго международно изследване доказа наличието на тежки метали в морските води. Проучването показа възможностите на лабораториите по света да измерват равнищата на арсеник, кадмий, олово, живак и др. отровни вещества в морската храна. В референтната лаборатория се правят изследвания за наличието на микотоксини в храните и фуражите и др.