Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Множество нелегални сделки са в основата на отнемането на лиценза на дружеството.

Още преди няколко месеца притеснени хора коментират по улиците, че може и да им се наложи да сменят застрахователната си компания, защото са прочели в чужди медии, че "Олимпик" е пред фалит.

Днес опасенията им са факт, а кипърският клон на компанията хвърлят вината върху офисите си в България.

Причината е ясна - макар да има клонове и в други страни и може да си позволи да купи още едназастрахователна компания в Бразилия, нарастването на исковете за изплащане на полици, най-вече в България, е причината "Олимпик" да фалира. Това става ясно от финансовите отчети на дружеството от 2016 година и служи за обяснение на увеличението на загубите от 1,82 млн. евро през 2015 г. на 13,82 млн. 75% от договорите на "Олимпик" са за моторни превозни средства, а общата им стойност е 50 млн. евро. На година компанията изплаща между 4 и 5 млн. евро.

В България останалите без застраховка автомобили са близо 250 хил., като техните собственици са били примамени от ниските цени на полиците. Това обяснява и защо най-много средства "Олимпик" печели именно от родината ни. В Кипър оборотът на компанията възлиза на 5 млн. евро, докато в България той е 20 млн. евро

Средствата, които "Олимпик" трябва да върне по предварително прекратените полици, възлизат на 9,3 млн. лв. Това са загубите на всички клиенти на компанията, а общата стойност на премиите по тези полици е 40 млн. лв. - два пъти повече от оборота, който компанията акумулира.

Причината, поради която "Олимпик" бе поставен под надзор обаче, не са загубите в България, а неспособността й да докаже пред външния независим одитор наличието на активи, представени в контекста на удовлетворяване на новите критерии за функционирането на застрахователните дружества. Разследване на вестник "Политис" показва, че компанията, която придобива "Олимпик", има в историята си множество рисковани сделки.

През януари 2016 г. "Олимпик" е придобита от люксембургската компания Hispakol, собственост на Диего Гонзалес Алонсо. Това се случва в момент, в който компанията има четири пъти повече оборот в България, отколкото в Кипър.

Тази тенденция се запазва и до момента на нейния фалит. Дали обаче това дружество е истинският и Гонзалес са истинските собственици, не е ясно. Аферите на испанеца с други компании са били разкрити още през 2015 година.

Според изданието "Политис" дружеството-майка Hispakol не е лицензиран доставчик на инвестиционни услуги поради нарушение на съответното законодателство. Това обаче не е било известно на комисаря по застраховането в Кипър, когато е одобрил придобиването на "Олимпик". Тогава Hispakol представя на комисаря документи, според които има достатъчно средства, за да покрие разходите по застрахователните си компании в Кипър и България, но изведнъж, година по-късно, компанията няма как да докаже наличието на такава сума пари.

Според служител на Hispakol, компанията е обявила активи през 2016 г., различни от тези, които докладва на контролното дружество Baker & Tilly във външния одит от 2017 г. Преди да подаде оставката си, зам.-шефът на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн обясни, защо се е стигнало до отнемане на правата за издаване на застраховки на "Олимпик":

"Лицензът на компанията е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса й към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро., както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност."

Именно сделката в Бразилия е едно от различията, които се откриват в двата доклада които компанията майка Hispakol предава. Бразилският държавен облигационен заем в размер на 150 млн. долара не е бил част от активите на компанията през 2016 г. 24,7 млн. евро, използвани, за да се закупят имоти в Сейнт Доминик, също липсват в доклада от 2017 г.

След отнемането на лиценза за инвестиционни услуги на New York Bank Securities (NYBS) и управлението на NYBS Funds компанията започва да работи отново от Коморските острови в Индийския океан, а не с обичайното си седалище в Люксембург, както до 2015 г.

Година по-късно "Олимпик" депозира 11,9 милиона евро на Коморските острови, чието съществуване не може да бъде доказано от контролното дружество Baker & Tilly. И именно след това разкритие започва наблюдение над застрахователната компания, което доведе и до нейния фалит. В случая се намесва и испанският национален център за търговия на стоки, който пръв предупреждава е първият, който предупреждава, че Hispakol няма лиценз за извършване на инвестиционни услуги.

Година по-късно, "Олимпик" депозирани 11,9 милиона евро на Коморските острови, чието съществуване не може да бъде доказано от контролното дружество Baker & Tilly.

Освен, че испанският център доказва, че Hispakol няма лиценз за извършване на инвестиционни услуги, те твърдят, че компанията е замесена и в много незаконни инвестиционни дейности, които не са повлияли върху придобиването на "Олимпик" - дружество, за което е абсолютно ясно, че се занимава със застраховки. Също така се отбелязва, че съвсем наскоро Hispakol обявява придобиването на испански образователен сайт за, като инвестира 17 милиона евро.

Докладът, който Baker & Tilly предава, п одчертава факта, че е невъзможно да се съберат доказателства, потвърждаващи собствеността върху едно от дъщерните дружества на "Олимпик", както и инвестиция от 24,6 милиона евро в друго дъщерно дружество, нито съществуването на корпоративни облигации на дружеството майка Hispakol в размер на 22,8 милиона евро и вземания в размер на 1,9 милиона евро. Освен това одитът на "Олимпик" показа, че не са намерени пари в брой, които дружеството е твърдяло, че притежава и са на стойност 11,9 милиона евро, навярно същите тези пари, депозирани на Коморските острови.

Днес шефовете на "Олимпик" в Кипър не са на разположение и отказват всякакви изявления за развитието на компанията, а служителите й вече са получили писма за прекратяване на трудовото правоотношение

На дневен ред в България е въпросът кой ще компенсира гражданите, които са потърпевши от фалита на "Олимпик". И този път средствата най-вероятно ще излязат от джоба на данъкоплатеца, тъй като държавата ще се погрижи за хората, които са попаднали в клопката на евтините застраховки.

Тя ще плати обезщетенията по полиците "Гражданска отговорност" на "Олимпик", но след края на делото за фалит на застрахователя, което ще се гледа в Кипър. Преди да има окончателно обявяване в несъстоятелност на компанията, преводи не могат да се правят.

Парите ще се дадат през Гаранционния и Обезпечителния фонд, които са подписали споразумение с аналогичните структури в Кипър. Така на българите с автозастраховка в “Олимпик” няма да им се налага да завеждат искове в Кипър и да чакат парите оттам.

Застрахователното дружество отваря първия си офис в България през 2009 г. Със своите ниски цени за няколко години успява да спечели 10% от пазара на застраховки, което се равнява на 50-60 млн. лв. приходи годишно. Дни наред КФН упорито обясняваше, че тъй като говорим за кипърска фирма, надзорът над работата й не е дълг на регулатора, и предупреди "изгорелите" клиенти на "Олимпик" час по-скоро да сключат нова застраховка в друга фирма.

Това коства поста на Ралица Агайн като, зам.-шеф на Комисията за финансов надзор, а нейното място зае Владислав Савов.