Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близки на починалата родилка Ренета Томова са категорични, че няма да спрат с протестите, докато някой от болницата не понесе отговорност за смъртта на жената. Всички от родния й град Сливен се обединиха около тази кауза и показаха подкрепата си към родителите й, събирайки се в продължение на няколко дни пред входа на медицинското заведение, където тя роди дъщеря си Мария.

"Семейството й вече са намерили адвокати и скоро ще заведат дело срещу лекарския екип, който е израждал дъщеря им - казват техни приятели. - Майка й и баща й настояват и за това аутопсията и експертизата да бъдат извършени от патоанатом от друг град, а не от единствения в Сливен - д-р Чаушев. Те имат съмнения, че може по този начин случаят да се потули и истината да не излезе наяве."

Близки на жената са категорични, че върху нея е упражнявано

брутално насилие,

което е немислимо да се прилага върху един човек.

Самата тя след раждането споделила пред приятелка, че то е протекло много трудно, а лекарите се редували да скачат на корема й, като дори използвали и инструмента форцепс.

Никой от тях не може да каже какво точно се е случило с жената, но по думите им нейният брат от коридора лично чул грубото държание на сестрите към неговата роднина.

"Раждането започна на 15 август, в 20 часа я заведохме в болницата - пише във фейсбук Петя Йорданова, която е близка на родилката. - След дълги мъки часове наред събраха екип с водеща д-р Пашева, като казаха, че раждането не върви и се налага секцио, което, за жалост, не знам поради каква причина те не предприеха.

Извадиха бебето с форцепс, скачали са отгоре и тя разказваше, че дори таванът и стените са били в кръв.

На 16 август в 4 часа казват, че бебето и майката са добре. На 17-и, вчера, в 11 на обяд майката се чувстваше по-добре, като не спираше да казва, че я болят гърдите. Малко след това й стана лошо и не можеше да диша,

изпадна в кома

Докторите казаха, че има вода в белия дроб. В 19 часа ни съобщиха, че е починала."

Близките на Ренета продължават да са в шок от случилото се. Малко след като скандалът се развихри и в медиите, Изпълнителната агенция "Медицински одит" започна проверка в болницата.

Въпреки това голяма част от протестиращите смятат, че наказания няма да има.