Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Тесла” е на загуба от 2010 г., а акциите падат всеки месец.

Не са малко хората, които биха казали, че Илон Мъск е човекът, който гради бъдещето на света. Спряган е за гения на XXI век, но действията му в последните месеци показват, че Мъск определено не знае как да се справи с тежестта, която е стоварена върху плещите му.

Последната година е изключително тежка за гения, както той сам признава в интервю за в. "Ню Йорк таймс". Държанието му също е изключително притеснително. От истеричен смях изведнъж очите на Мъск се пълнят със сълзи. Ала единственият виновен за състоянието, в което се намират той и компаниите му, е самият той.

Почти всеки месец през изминалата половин година е белязан от скандал, свързан с Мъск, "Тесла" или "Спейс Х". Напрежението кара гения да работи повече от необходимото, което го трови физически и психически с хроничен стрес.

Илон признава, че през последните месеци работи по 120 часа на седмица в заводите на автомобилната си компания.

"Имаше период, в който не излизах от фабриката по три-четири дни. Дни, в които дори не излизах навън. Цената на това е, че не мога да се видя с децата си и с приятели", казва в интервюто Мъск. Той споделя, че дори рождения си ден, който бил на 28 юни, прекарал в офиса, без приятелите си и без семейството си цели 24 часа.

"Мислех, че най-лошото за "Тесла" от оперативна гледна точка, е преминало. Но от гледна точка на личната болка най-лошото предстоеше", признава Мъск. Стресът му влияе толкова много, че понякога прибягва до приспивателни.

Поведението на Мъск е притеснило и борда на директорите на компанията. Някои от неговите членове знаят, че Мъск "от време на време използва леки наркотици", а за да намалят стреса, под който той сам се подлага, дълго време са търсили негова дясна ръка. Проблемът е, че всички отказват да работят с него, а неговият труден характер не му позволява да допусне някого до себе си.

След тези признания акциите на "Тесла", която и без това всички чакат да фалира, паднаха с 9%. За последните няколко седмици, компанията е поевтиняла общо с 21% заради още един скандал.

На 7 август, Мъск се закани да отпише "Тесла" от борсата и да я направи частна компания, а това предизвика цунами от последствия.

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) започна разследване заради начина, по който Мъск обяви, че ще извади "Тесла" от борсата. Той обяви, че ще откупи акциите на компанията си на цена 420 долара и че парите са осигурени. В изявлението си той твърди, че е почти сигурно, че инвеститори от Саудитска Арабия ще му помогнат в изпълнението на плана. Това обаче се оказа невярно.

Певицата Азелия Банкс обяви в Instagram, че е прекарала миналия уикенд в къщата на Мъск в Лос Анджелис, като през цялото време той е търсил инвеститори за идеята си, защото уж сигурните пари, с които Илон е трябвало да откупи компанията си, не съществували.

Проблем стана и сумата, която Мъск е избрал, за да откупи "Тесла".Числото 420 в САЩ се свързва с марихуана, което веднага провокира негативни коментари.

"Изглеждаше като по-добра карма да избера 420 долара вместо 419. Искам да подчертая, че не съм пушил трева. Тревата не е полезна за продуктивността. Неслучайно се използва думата stoned ("надрусан", но в буквален превод - вкаменен) - просто седиш като камък", коментира Мъск.

След това изказване "Тесла" вече не струваше 6 милиарда долара, а 323 млрд. Но това не беше единственият проблем.

Оказва се, че компанията си поставя прекалено високи цели, които обаче не може да изпълни. Това води до огромни загуби, като "Тесла" не е била на печалба от 2010 г., когато стана публична компания. Точно тази е и причината Мъск отново да иска да я върне в частния сектор. И не само.

Акциите й се сринаха и след още едно негово изказване по-рано тази година, което навярно е било продиктувано от разклатената му психика.

По време на кризата с децата, блокирани в пещера в Тайланд, Мъск създаде миниподводница, която трябваше да ги спаси. Още на пръв поглед тя изглеждаше неефективна, защото е прекалено широка за тесните проходи на пещерата, но Илон бе убеден, че ако е нужно, ще помогне. След края на операцията един от спасителите обаче обяви действията му за пиар ход, който цели да вдигне цената на акциите. Отговорът на Мъск не закъсня - в своя гняв той нарече спасителя "педофил", а това е му струва няколкото допълнителни процента и цената на "Тесла" отново падна. Заради необмисления си коментар геният загуби 295 милиона долара, а хората го разкритикуваха, защото като модел за подражание, той не трябва да се заяжда с хората просто защото е имал идея, която нямало да проработи.

Това не е първият път, в който Мъск се заяжда за подобно нещо. Преди няколко години предаването "Топ Гиър" беше съдено от бизнесмена, защото водещият Джеръми Кларксън имал няколко забележки към модела кола, който тествал пред камера.

Всички тези проблеми са абсолютно очевидни за Илон, който всячески търси някой толкова умен, колкото него, за да му помага в работата. Преди няколко месеца, осъзнавайки положението си, той заяви, че да "балансира времето си между

"Спейс Х" и "Тесла" е била най-голямата грешка в живота му"

Въпреки това Мъск е цар в оцеляването в кризисни ситуации, подобни на тази, но в предните години психиката му поне е била стабилна. Днес той е по-стресиран от всякога, а това го доближава до деня, в който първоаприлската му шега, че "Тесла", ще стане реалност.