Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неизвестен дипломат го кара да посети родината си

След като се пенсионирал и преустановил практиката си към 80-ата си година, Андрей Георгиев започнал да помага на млади хора. Подкрепил няколко младежи от Венецуела, с които роднините му нямат никаква представа къде се е запознал.

Притекъл се на помощ и на двама българи. Единият бил внук на негов първи братовчед.

Покрай желанието си да дарява се срещнал със служител в някоя от нашите мисии зад Океана. И даже се сприятелил с цялото му семейство. Именно неизвестният дипломат убедил Георгиев да посети родната си страна.

Емигрантът се върнал два пъти у нас след 2000 г. Първия път за около седмица, когато посетил и Лом, докато втория път останал по-малко от 2 дни.

"Не го свърташе в България за по-дълго - обясни племенницата му. - Честно казано, служителят в посолството се интересуваше дали чичо ми няма да плати следването на дъщеря му в САЩ. Но мисля, че в крайна сметка Андрей Георгиев не се поддаде на увещанията му. Предполагам, че именно този човек е помогнал на чичо ми да направи контакт с хора от Лом."

След първото си посещение у нас работливият доктор споделил пред близките си, че е решил да помага на различни

дейности в България

Споменал и за ломската гимназия "Найден Геров". "Единственото, което му казах тогава, е, че трябва да е внимателен как парите, които дарява, ще похарчени и че трябва да се опише точно за какво може да бъдат изразходвани", допълва племенницата.

Първите 10 души получиха стипендията още миналата година, когато се разбра за дарението. Двама от тях следват във Великобритания и са им отпуснати по 6000 долара. Останалите осем възпитаници на училището са в български висши училища и за това са им дадени по 800 долара за учебна година. Цялата сума от над 2 млн. долара

ще стигне за повече от 30 г.,

сочат изчисленията на гимназиалната администрация.

Починалият лекар споменал в завещанието си, че оставя пари и за подкрепа на български студенти в Университета в Делауеър. Според роднините Андрей Георгиев оставил повече средства за вуза в САЩ, отколкото на гимназията в Лом. Но не знаят колко точно е сумата за наши сънародници, които следват в най-голямото висше учебно заведение в щата.

Щедрият емигрант дарил не само 2,5 млн. долара на гимназия "Найден Геров" в Лом, но още 500 000 долара на общината в града.

През цялото време, докато е живял в САЩ, д-р Георгиев е останал православен. И затова опелото му се е състояло в гръцката църква "Света Троица" в Уилмингтън на 1 май 2014 г., а погребението - в гробището "Вси Светии".

Семейството е помолило присъстващите да не носят цветя, а да дарят пари на болница "Св. Франциск", където е практикувал лекарят, или за друга благотворителна кауза.

Заради участието на баща му във властта преди 1944 г., семейството е в немилост пред комунистите. Изселено е в село край Лом, а Държавна сигурност започва да ги следи.

Как е натрупал богатството си, четете тук

Уелмингтън, щата Делауеър, където докторът избрал да живее.
Уелмингтън, щата Делауеър, където докторът избрал да живее.