Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима адвокати ще чистят имиджа му на ятак на Митьо Очите след арестите в Истанбул.

Жельо Желев бил трамплин на Бенчо в бизнеса и политиката, имал си стая в имението на общинаря.

Лоши времена настанаха за бургаския мултимилионер Бенчо Бенчев, който само допреди две седмици се радваше на почит и уважение сред съпартийци и съграждани. Буреносни облаци надвиснаха над главата на Бенчо след поредната му задгранична разходка, заради която 65-годишният общински съветник се сдоби с две обвинения.

Сега трима адвокати, които богаташът е наел, ще трябва да чистят имиджа му на ятак на Митьо Очите. На 2 август с един от луксозните си автомобили общинарят успя да прекара несебърския бос от Солун в Истанбул и го скри в хотелска стая, докато Интерпол го издирваше с червена бюлетина.

В момента крупният земеделски производител е клиент на прокуратурата, който няма право да напуска пределите на страната. И който трябва да плати 50 000 лв. гаранция, ако не иска да се озове зад решетките, докато го разследват.

Макар че размерът на паричната гаранция е прецедент за Бургас и се налага за първи път, всеобщо е мнението, че Бенчев няма да има никакво затруднение да внесе сумата в законовия срок. Той е един от най-богатите хора в региона, а само скандалният му ролс-ройс, трън в очите на Корнелия Нинова, струва седем пъти повече от гаранцията.

Доскорошният зам-шеф на общинския съвет от групата на БСП е от хората, които не крият благосъстоянието си и ако си купи яхта, няма да отплава с нея на някой екзотичен, но далечен остров, за да не го одумват хората. Малцина обаче знаят, че Бенчо си е богаташ открай време. Разполага с пари и скъпи коли още през комунизма, защото умело се възползва от т.нар. Указ 56 на Тодор Живков.

Млад, но не и зелен, Бенчо съчетава държавната работа с частния бизнес. Работи към военните, където е началник "Главен ремонт", но успоредно с това върти кафене и такси.

"Аз винаги съм бил добре финансово. Още при така наречения комунизъм си купих БМВ, а когато дойде демокрацията имах спестени 100 000 лв. Това бяха поне 16-17 жигулита", казва Бенчев. Той неслучайно измерва парите в коли - те са голямата му страст, а на настоящия му автопарк би завидял и най-задоволеният богаташ.

След 1989 г. Бенчо Бенчев не само че не губи натрупаното по Татово време, а дори успява да го умножи и да се превърне в крупен земеделски производител. Започва да изнася кораби със зърно, после изкупува земеделска земя и прави собствена селскостопанска база в родното си село Крумово градище.

В Бургас под сурдинка се говори, че първите контакти в бизнеса Бенчо получил не без помощта на президента Желю Желев, когото предприемачът боготвори.

Двамата се запознават по време на дисидентските години на Желев. Първата им среща е в родното село на Мария Желева Грозден, където семейството е изселено заради книгата на бъдещия президент "Фашизмът".

"С Желю се запознахме, докато с една от бригадите ремонтирахме път в Грозден.

Като стана президент, той ме потърси. Ходили сме заедно за риба, виждахме се редовно, разбирахме се с една дума. В дома ми винаги е имало специално място за него. Когато той почина, дъщеря му ми сподели, че Желю много ме е обичал", признава Бенчо. Той често разказва за приятелството си с първия демократично избран български президент. На тържество за 20-тата годишнина от създаването на първата фирма на Бенчев - "Бенмар", Желев и жена му са ВИП гости, спомнят си присъствали на партито.

"Имам много прекрасни спомени с Желю Желев - най-честния и свестен политик, когото познавам. Толкова честен, сякаш бе прекалено", казва Бенчо. Няма да забрави една случка с Желев, когато той вече не бил държавен глава, а тъкмо основал Балканския политически клуб. "Обади ми се и поиска 3000 лв. назаем с уговорката да ги върне. Трябваха му, за да замине по работа за Румъния.

Дадох му парите с удоволствие и забравих. Минаха много години, през 2012 г. постъпих в столична болница за изследвания. Желю дойде да ме види и ми подари своя книга. Когато се прибрах в стаята, я разгърнах видях, че беше сложил онези 3000 лв. между страниците."

Желев дава рамо и за политическата кариера на Бенчев, чийто първи мандат като общински съветник преди 15 г. е от партията "Сдружение за Бургас". Държавният глава участва със съвети при учредяването на сдружението, в което влизат само крупни бизнесмени от региона, появява се и по време на предизборно мероприятие на формацията. Изненадващо за всички на местните избори "Сдружение за Бургас" успява да вкара трима общински съветници.

Година след появата си в местната власт Бенчев оглавява новосъздадената партия "Обединение за достойна България” и става първият лидер от провинцията, шеф на национална партия. От Бургас са и 12 души в политическия съвет на партията, между които общинските съветници Георги Манев и певецът Георги Найденов-Гого. Една от идеите, които зърненият бос се опитва да лансира в политиката, е повече власт на общините.

Бенчев развива тезата, че не може да претендираш, че ще оправиш държавата, ако не си постигнал нещо в собствения си живот.

През май 2005 г. става кандидат-депутат, но след неуспешния опит да влезе в парламента основава ново гражданско сдружение - "Движение за реална демокрация Достойна България".

Както не е криел несметните си богатства, Бенчев така и не е пазил в тайна пристрастията си към социалистите и лявата политика.

През 2011 г. името му е одобрено и той заема пета позиция в листата на червените за местните избори като представител на гражданската квота. Бенчев е предложен от настоящия депутат от БСП и бивш кадър на ДС Димитър Стоянов и одобрен с мнозинство. Той влиза и на следващите местни избори от гражданската квота на БСП, а колегите му от групата го предлагат за зам-шеф на местния парламент.

По онова време, а и доскоро съмнения за бизнеса му в червените редици няма. Знае се, че Бенчев се занимава със зърнопроизводство, богат е, но и щедър.

Зърненият бос е сред спонсорите на прощалния концерт на Мустафа Чаушев на 29 юли т.г. в Летния театър на Бургас. Той е на първите редици заедно с колеги съпартийци, а след концерта е сред гостите за рождения ден на съпругата на Чаушев. Още тогава Бенчо спомена, че ще ходи в Турция, спомня си общинският съветник и зам.- председател на съвета Георги Дражев. На празника присъствал и другият задържан в Истанбул - ексдепутатът от ДПС Несрин Узун, както и обществени личности, разкриват посветени.

"Тези, които първи се отрекоха от Бенчев, бяха до него на концерта", признава съветник от редиците на БСП. Веднага след скандалния арест в Истанбул Бенчев бе отлъчен от БСП

Групата в общинския съвет го изключи от редиците си и призова той да напусне местния парламент.

Макар и сринат психически от развоя на събитията и разнородните коментари, Бенчев отвърна на удара: "Явно с БСП няма да работя повече. Няма много да плача, имам къде с кого да работя, имам с кого да реализирам идеите си, но времето ще покаже кой какъв е", каза разследваният зърнен бос.

Срещу него са повдигнати две обвинения - за укриването на Димитър Желязков, за което се предвиждат до 5 г. затвор, и за държане на боеприпаси без надлежно разрешително. Става дума за 57 фабрично произведени патрона, калибър 7,62, открити в спалнята на Бенчев. Ако техният произход не бъде доказан, го грози затвор от 2 до 8 г.

Тези, които познават добре Бенчев, знаят, че той е ловец, и допускат, че боеприпасите са били в спалнята на общинаря заради дългогодишното му хоби. От прокуратурата обаче са категорични, че липсват документи за откритите патрони.

Заради прогресиращ паркинсон зърненият бос все по-рядко хваща ловната карабина. Той се бори с коварното неврологично заболяване от 5-6 години и често отскача до турска клиника, където се лекува.

След десетки бурни години днес за Бенчев повече от всякога важи максимата "Моят дом е моята крепост". Фамилията живее в луксозно имение с басейн, градина и параклис, скрити зад високи дувари в бургаския квартал "Меден рудник". Въпреки че мълвата го свързва не с една и две знойни красавици предимно от гилдията на фолкдивите от времето на Ивана и Глория, Бенчев признава, че най-важна за него винаги е била съпругата му Мария. А преди година организира бляскаво парти за рождения й ден, което до последно пази в тайна.

И двамата му сина са във фамилния бизнес със зърнопроизводството. В съдружие с ексдепутата Несрин Узун и създателя на партия "Средна европейска класа" Георги Манев Бенчев се впуска и в строителството - тримата строят луксозни жилища в центъра на Бургас.

Над 20 са фирмите, в които 65-годишният предприемач има участие. В началото на 2016 г. Бенчев купува и малък дял от охранителната фирма "Аркус сигурност" - Бургас, където несебърският бос Димитър Желязков се води мениджър по маркетинга. По време на престрелка в Слънчев бряг на 8 юни същата година, законният притежател на 30% от акциите на "Аркус сигурност" Александър Алексиев-Сашо Японеца е убит.

Това е гардът на Митьо Очите, който пък оцелява на косъм. Само след няколко месеца по-голямата част от дела на Японеца в "Аркус" е изкупена от Бенчев. Той обяснява сделката с бизнесаргументи - вместо да плащал на охранителната фирма, която пазела повечето му обекти, той решил да влезе в нея като акционер. Тогава обаче Бенчев едва ли си е давал сметка, че присъствието му в "Аркус сигурност" и неминуемото сближаване със спеца по маркетинга от Несебър ще се окажат фатални за политическата му кариера.

На 2 август спецпрокуратурата и полицията в Бургас реализират мащабна операция, при която са задържани 19 души. Деветима от тях са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет, сплашване, побоища и наркотици с лидер Димитър Желязков. Босът не е сред задържаните, тъй като е напуснал страната дни преди акцията. Желязков е обявен за международно издирване и заловен 48 часа по-късно в хотел "Рамада" на площад "Таксим" в Истанбул.

Оказва се, че не е сам. Заедно с него турските власти прибират общинския съветник Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун. Още на следващия ден двамата дългогодишни приятели и бизнеспартньори са предадени на българските власти.

По-късно става ясно, че в деня, в който е разбита бандата на Очите в Бургас, Желязков е изведен от Солун с луксозния бус мерцедес на Бенчев и откаран в Истанбул.