Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l От 270 лв. му я намаляват на 120 лв.

l “Разпродавам вещите си, нямам пари дори за хляб, похарчих всичко за лечение на тумора”, казва човекът

През юни т.г. спряха пенсията на онкоболен с отстранен един бял дроб. Причината е, че комисия на НОИ Хасково обжалва решението на ТЕЛК, с което му се гарантираше пълна инвалидност. Това сподели пред "168 часа" болният Нанчо Терзиев.

"Опериран съм от рак на плеврата (ципа, която покрива белия дроб и гръдния кош) през 2009 г. и оттогава получавам 270 лв. пенсия - разказва Терзиев. - Миналият септември дойде писмо, с което разбрах, че д-р Мариана Карамфилова обжалва решението на ТЕЛК, което посочва, че съм напълно неработоспособен, и заради това намалиха сумата на 120 лв., а през юни за последно я получих."

Вече 1 година той се опитва да разговаря с член на комисията, която

го остави да живее в пълна мизерия,

но без успех.

"Те са потънали вдън земя - възмущава се Терзиев. - Консултирах се с бивша адвокатка на НОИ, която ми каза, че когато видят документи на онкоболен, никой не ги пипа. Представете си каква наглост е да ми обжалват решението на ТЕЛК, смятайки, че аз не съм болен. Юристката се шокира."

Пред "168 часа" д-р Мариана Карамфилова, началник на отдел "Отпускане на пенсии" към НОИ Хасково, сподели, че това е проверка заради несъответствия.

"Аз не обжалвам лично, а комисия заседава и решава, но аз се подписвам - разказва Карамфилова. - Ние нямаме право да преглеждаме лицата, а проверяваме документите, които ТЕЛК ни предоставя. Ако има някакви противоречия в консултациите или становищата, ние няма как да знаем коя е истината. По тази причина това са данни, които подлеждат на проверка, за която ние подаваме жалба."

Нанчо Терзиев решава обаче да потърси правата си пред ТЕЛК, но

отново удря на камък

"Отидох там и ми казаха само че документите ми са изпратени в НЕЛК София (контролиращият орган на ТЕЛК - бел. ред.) и че те не могат да ми помогнат - разказва потърпевшият. - В столицата трябвало да решат, но вече 1 година резултат няма."

Според него вариантите на НЕЛК са 2 - или трябва да го извикат на място, за да проверят епикризите му, или да решат проблема въз основа на медицинското му досие.

По закон лекарите в НЕЛК би трябвало максимум за 3 месеца да се произнесат по случая. Пред "168 часа" обаче оттам заявиха, че този срок е препоръчителен и ежедневната им натовареност чисто физически не позоволява обработката на хилядите жалби. С изразено съжаление обясниха също, че

ще се произнесат по казуса на 7 септември,

веднага след приключването на отпускарския сезон.

В същото време от централното управление на НОИ се отнесоха с разбиране към сигнала на "168 часа", но са категорични, че без решение на НЕЛК няма как да възстановят изплащането на пенсията по болест.

"По-голямата вероятност

е да ми изплатят сумите

досега и да възстановят пенсията - споделя онкоболният. - Но кой ще ми върне нервите през тази година. Искам да ги съдя, защото заради тях мизерствам, но нямам пари за хляб, а какво остава за юрист."

По тази причина адвокатка от Харманли разбира за случая и решава да му помогне.

Панчо Терзиев живее с баща си и благодарение на неговата малка пенсия успяват поне да не остават гладни.

"Започнах

да разпродавам всички вещи,

които са останали вкъщи - възмущава се Терзиев. - Изхарчих всичките си пари за лечението на тумора."

Всъщност Панчо Терзиев се разболява и влиза в болница още през 2009 г., когато му откриват рак на плеврата.

"Веднага ми насрочиха дата за операция - спомня си Терзиев. - Положението беше сериозно, а шансът ми за живот много малък."

При интервенцията отстраняват левия му бял дроб и оттогава живее без него.

"Веднага след нея започнаха химиотерапиите, които бяха през 21 дни - разказва онкоболният. - Направиха ми общо 13. Вливките започваха рано сутрин и приключваха късно вечер."

Още преди да започне терапиите лекарите му препоръчват да си подаде документите в ТЕЛК, за да получава пенсия по болест.

"Комисията ми даде 100% инвалидност

- спомня си Терзиев. - Започнах всяка година да се явявам пред нея с нови документи. Винаги ме караха да се събличам и да показвам точно къде съм опериран, евентуално за да не ги лъжа. Аз мисля, че искаха пари."

Терзиев никога не е подозирал, че НОИ може да му създаде подобни проблеми и да се усъмни в болестта му.

"Знам, че има хора, които са напълно здрави, но получават пенсии по болест - възмущава се Нанчо. - Възползвали са се и се и са измамили системата. От това обаче и ние страдаме."

Четете още:

Голямата кражба от инвалидите! Дете получава между 200 и 500 лева, но те не стигат дори за лекарства

Социалните отнемат инвалидна количка на дете с церебрална парализа