Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Чуков, кои са основните причини за конфликта между Тръмп и Ердоган?

- Първо, това е задържането на пастор Андрю Брънсън. Турският президент направи грешката да го отъждестви с Гюлен, като идеята му бе да ги размени. Но пропусна, че този пастор не е обикновен. Той е шеф на евангелистката църква в Измир, където живее от 25 години. Да не забравяме, че 84% от евангелистите в САЩ гласуваха за Тръмп. Тоест те са гръбнакът на неговите поддръжници, а идват избори - през ноември тези хора отново трябва да гласуват за републиканците. Всъщност Тръмп се оказа американският президент, когото те са подкрепили в най-голяма степен. Което ни подсказва, че без евангелистите той би загубил изборите.

Втората причина е, че десетина дни преди САЩ да наложат митата, на посещение в Анкара бе американска делегация, която настояваше Турция да се присъедини към санкциите срещу Иран. Но отговорът на Ердоган бе, че никой не може да казва на Турция с кого да търгува. Впоследствие САЩ тотално промениха курса и сега политиката им вече е ориентирана към смяна на режима в Иран. Ако сега турската лира се срина, валутата в Иран е пред тотален колапс. На практика Турция е вратата за иранските енергоносители към Европа. Затова очакванията са турците да отстъпят, но без да бъдат унижавани.

- Отрази ли се желанието на Ердоган вместо американски изстребители да купи руски отбранителни системи С-400?

- Разбира се. САЩ са много чувствителни на тази тема. Но това е част от политиката на Турция, че не е като останалите и че Америка трябва да се съобразява с нея. Ако си спомняте, подобен тип поведение имаше и египетският президент Хосни Мубарак, преди да бъде свален през 2011 г. Няколко месеца по-рано - през декември 2010 г., шефът на Генщаба на египетската армия се скара със своя американски колега.

И Египет, и Турция са авторитарни държави, със силни армии и смятат, че не зависят от нищо. Подобен тип поведение има и Ердоган - той печли избори, мачка кюрдите, но всичко това го изтласква извън реалностите.

- Каква е прогнозата ви - ще падне ли от власт?

- Личното ми усещане е, че няма да се стигне дотам, защото на този етап Ердоган няма алтернатива. Вероятно може да се развие подобен вариант, ако той реши да напуска НАТО. В това отношение показателна ще е съдбата на военната база в Инджирлик. Предполагам, че това ще засегне и България, тъй като най-логично е американските военни да се преместят у нас.

От друга страна, опозицията няма потенциал да свали Ердоган - едните го критикуват, другите подкрепят линията му за националната гордост. Изобщо към днешна дата ентусиазмът, национализмът и националният хъс са много по-силни от икономическия реализъм.