Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бенчо Бенчев впечатли всички, като се появи през септември с ролс-ройс на заседание на общинския съвет в Бургас. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Бенчо Бенчев впечатли всички, като се появи през септември с ролс-ройс на заседание на общинския съвет в Бургас. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Използва хитра хватка - кандидатира богаташите като гражданска квота, за да може да се разграничи лесно от тях

Известният милионер Бенчо Бенчев се оказа неудобен за БСП и тя се разграничи от бизнесмена, платил стаята в Истанбул, в която бе задържан Димитър Желязков-Очите.

Залавянето на зърнопроизводителя бе изненада за всички, тъй като той досега беше уважавано име в Бургас и в страната. А никой не е поставял под съмнение милионите му, защото е започнал бизнес още през 80-те години след излизането на Указ 56.

В България има

много милионери с чист бизнес

и декларирани данъци, част от които са избирани за депутати, съветници, министри и в ръководството на партии. Като например Георги Гергов, Петър Курумбашев, Мартин Захариев, Петър Кънев, Румен Стоилов, Веселин Пенев.

Освен тях съществуват богати хора, които не държат нищо на свое име и са разпределили всичките си пари на близки или на фирми на подставени лица. От години тези скрити милионери са във властта.

Често се използва една и съща хитра схема, чрез която хем богаташи биват привличани в листите, хем лесно може партията да се дистанцира от тях. Това е т.нар. гражданска квота.

Ръководството на формациите нямат нищо против, даже

търсят подобни състоятелни хора,

защото сами ще си платят кампанията, че и на всички ще помогнат. В БСП, която се води по устав защитаваща социалните права и по-бедното население, обикновено искат участието на такива богаташи да мине между другото, да не се разчува много-много, защото обикновената членска маса е настроена против собствениците на луксозни коли, скъпи къщи и банкови сметки.

Точно този модел за измиване на ръце използваха червените и сега.

"Зърненият бос не е член на столетницата, а е избран от гражданската квота", повтаряха като някаква мантра всички социалисти. Като че ли има някаква разлика дали плаща членски внос и ходи на събрания, или не, щом като е избран с листа, одобрена на "Позитано" 20.

Бенчо Бенчев

е може би най-богатият

човек в средите на всички активисти на столетницата. Той е в зърнения бизнес от 1990 г. Преди това започва с компания за таксита.

Актуална покрай задържането на Димитър Желязков стана фирмата "Аркус сигурност - Бургас", в която зърнопроизводителят притежава 30% от дяловете, а Митьо Очите е признавал, че е консултант.

Иначе Бенчев е съсобственик в 23 компании. 5,2 млн. лв. са активите само на една от тях, която е единствено негова - "Бенмар" ЕООД. А кабелната му телевизия "Аетос" има активи за над 1 млн. лв.

Дали богатството му е било повод БСП да го вземе в листите си и да я представлява в общинския съвет на Бургас? Според социалистите – не, но те се объркаха, когато стана дума дали е дарявал пари за кампанията.

Членът на местното бургаско ръководство Чанко Мирчев обяви пред Би Ти Ви, че Бенчо Бенчев е спонсорирал столетницата, но не е сигурен дали с 20 000, или 30 000 лв. После реши, че може би са 50 000, а може и да са по-малко. Едва ли червените в Бургас имат толкова много дарители, че да не помнят колко е дал най-богатият им съветник. Те трудно събират привърженици в морския град, от години там резултатите им са все по-зле.

И за да замаже гафа на Мирчев, ръководството го опроверга, като обяви, че заловеният в Истанбул с Очите бизнесмен е давал само по 70 лв. месечно на партията – колкото всички общински съветници. Само че нали уж беше от гражданската квота, защо ще дарява пари на столетницата като всеки членуващ?

Самият Бенчев още по-добре знае какво е получила формацията от него.

"Направил съм за БСП повече от много депутати, но като помагам, никой не пита", казва той.

Бизнесменът се замесва в скандал с "Позитано" 20 за втори път, след като през септември 2017 г. се появи на заседание на общинския съвет в Бургас с ролс-ройс за 200 хиляди евро. Тогава Корнелия Нинова избухна, че не било морално човек, избран с червената листа, да парадира с богатството си.

И по добре познатата схема за гражданската квота се разграничи от него словесно. Но нищо не последва. Той се похвали, че

работи повече за БСП, отколкото много други.

И продължи да бъде зам.-шеф на общинския съвет в Бургас, издигнат от червените.

Местните социалисти следват зададената от председателката линия. През 2015 г. едва ли им е било лесно да го привлекат в листата си, която, както стана ясно, е непрестижна в морския град.

Сигурно са се почерпили за успеха да имат толкова богат човек на своя страна. Сега, когато се вдигна скандал за връзките на Бенчев с Митьо Очите, бургаските социалисти се отрекоха от съветника си.

Подобно е поведението на столетницата и към други богати хора. Дълги години Георги Гергов просто гравитираше около БСП. В един момент милионерът реши да прави политическа кариера, и много бързо оглави пловдивската структура. В града под тепетата те никога не са печелили кметски избори. Естествено, и той не можа. Но целта му беше след местното да овладее и централното лидерско място. Засега обаче въпреки възможностите си не успява да се пребори с конкуренцията.

Собственикът на ЦУМ никога не е криел богатството си. Заедно с жена си е декларирал дялове във фирма "Съни тур" за 14,6 млн. лв.

Освен това притежава хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, както и компанията "Старият Пловдив", панаира в града на тепетата, акции за 5 млн. в ЦУМ и имоти за над 400 000 лв.

Пред Сметната палата е декларирал депозити от 40 хиляди лева в банки и вземания за около 11 млн. лв. Кредитите му обаче също са над 11 млн. лв.

Каква собственост се води на името на фирмите му, не е ясно. Но и той също като Бенчо Бенчев влезе в конфликт с Корнелия Нинова.Миналата година бизнесменът Сашо Дончев обяви, че собственикът на ЦУМ е домакинствал на среща между него и главния прокурор Сотир Цацаров. Според собственика на "Овергаз" главният прокурор поискал да упражни натиск върху медиите му, а според магистрата Дончев настоявал да се въздейства върху прокурори за проверка на независим регулатор по повод продажба на природен газ.

Заради скандала, който се вдигна тогава,

соцлидерката поиска Гергов да подаде оставка

от ръководството на БСП. Той от своя страна не й остана длъжен и обяви публично, че когато отишъл за среща с нея на "Позитано" 20, заварил в кабинета й Румен Овчаров.

Така пловдивският бизнесмен намекна, че бившият енергиен министър диктува действията на Нинова. Съвсем логично той отрече всякаква намеса, но редовите социалисти се възмутиха и от Гергов, и от Овчаров, който не е техен любимец. Кандидатствал е за председател на БСП, но не е бил избиран.

Нещо повече - високият политик, който напусна всякакви постове и вече не е нито депутат, нито член на тясното ръководство, а само на Националния съвет на БСП, е

подозиран от своите, че е милионер.

Това обаче изобщо не отговаря на доходите и притежанията, които той е декларирал, докато беше на политически пост.

Румен Овчаров е собственик на мезонет от 381 квадратни метра в столичния квартал "Гоце Делчев". Купил го е в далечната 1995 г., когато бе министър в правителството на Жан Виденов. Стойността на имота тогава е била близо 600 000 лв., а сега според брокери може да струва 570 000 евро. В последната си декларация като депутат Румен Овчаров е посочил 90 000 лв. кеш пари в наличност и 200 000 лв. във влогове.

От него Корнелия Нинова не се е разграничавала. Също както и от депутата Петър Кънев, който е един от официалните милионери в червената група. Разбира се, като повечето богати хора и той е от гражданската квота и не членува в партията.

Народният представител четвърти мандат е започнал бизнеса си от 1990 г., собственик е на печатница "Демакс" с уставен капитал 1 млн. лв. В декларацията си до Сметната палата той е посочил влогове за над 1 млн. лв. Но Петър Кънев е човек, който не се забърква в скандали.

По времето на Пламен Орешарски в парламента от името на БСП чрез гражданската квота

влезе и рекламният бос Мартин Захариев,

също милионер.

За краткия си депутатски мандат той декларира имоти за близо 900 хиляди лева. Става дума за апартаменти в София и къща в Панчарево. Бившият издател на "Плейбой" посочи закупени акции в големи фирми, между които и "Холдинг Пътища", "Енерджи мюзик" и ПИБ АД.

Освен това е собственик на няколко медийни компании - "Медиакорп" (50%), "Медия тийм" (100%), "Уеб радио и тв" (34%).

Евродепутатът Петър Курумбашев също започна като част от гражданската квота и впоследствие влезе в БСП. Неговите пари са на светло -

дал е заем за близо 1,2 млн. лв.,

за което е сключил договори. Бившият автор на предаването "Ку-ку" е взел кредити за 1 млн. евро. Единият е в България, а другият - за имота му във Виена. Купил си е миналата година и един апартамент в Брюксел за 484 хил. лв.

Той притежава две фирми - едната е софийска и се нарича КИД 2225 ЕООД, а собственият й капитал е 2 млн. лв. Другата е регистрирана в Лондон и евродепутатът е собственик на половината дялове. Тя се занимава със сделки с имоти. Наличните му парични средства във влогове са около 70 000 лв.

Във властта като представител на Националния съвет на БСП е и Румен Гунински, чийто син бе отвлечен от "Наглите" през 2009 г. и му поискаха откуп от 345 000 евро. Студентът, който носи същото име като баща си, бе държан в плен в продължение на 41 дни и бе освободен край град Елин Пелин. Бизнесменът е управител и съсобственик във фирмите "Рум ойл", чиито активи са над 4 млн. лв. и вече е в ръцете на другия му син. "Фламинго", "Булит", "Фламинго" ООД, "Голд тайм" и "Балкан истейтс консулт РД".

Богат с над 1 млн. лв. беше още депутатът Георги Мърков, олимпийски шампион по борба.

А други политици не държат нищо на свое име, макар че са още по-богати. И трудно се доказва, че са милионери.

Четете още:

Кого подкрепяте? Бившите комунисти ли, които се отричат от себе си и миналото в името на властта?

20 г. след разрухата: Само мъртвите министри от кабинета "Виденов" не са във властта

Георги Гергов е един от най-богатите в БСП.
Георги Гергов е един от най-богатите в БСП.
Курумбашев е декларирал всичките си пари.
Курумбашев е декларирал всичките си пари.