Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оксана Шачко, една от представителките на източноевропейския радикален феминизъм, която бе намерена мъртва в малкото си жилище в покрайнините на Париж на 23 юли, се е обесила.

Преди смъртта си 31-годишната украинка, през последните години емигрант във Франция, два пъти е правила опит за самоубийство. Причината да посегне на живота си не е известна. До смъртта си учи в парижкото Висше училище по изящни изкуства – Екол де Боз'ар. Рисува икони в античен стил, които съдържат символи. Преподавателят й дори и казва, че е най-добрата в курса.

Оксана Шачко основава движението “Фемен”

през 2008 г. в Украйна заедно Александра Шевченко и Ана Гуцол. То бързо привлича вниманието на света със своите зрелищни топлес демонстрации срещу сексизма. Протестът на момичетата е насочен както срещу авторитаризма и расизма, като една от мишените им е Путин, така и срещу крайнодясната партия на Льо Пен “Национален фронт”, пише в. “Гардиън”.

По-късно, в емиграция във Франция, Оксана напуска групата и се посвещава на творчеството. Смята, че феминисткото движение има нужда от адаптация към новите условия. "Оксана Шачко е една от най-изтъкнатите жени на нашата епоха, една от най-големите активистки, бореща се твърдо срещу несправедливостта, с която се е сблъскала " – казва след смъртта й Инна Шевченко, сегашен лидер на феминисткото движение във Франция.

В детството си Оксана Шачко се интересува от изкуството на православните икони. "Тъй като беше дете, й позволяваха да ходи в църква и рисува на такива места, където обикновено не допускат жените" - разказва пред в. “Либерасион” приятелката й Аполония Брейл, основател на алтернативния театър "Лавоар Модерн" в 17-и район, в който заедно са играли с Оксана. 12-годишна, Оксана преживява криза. Напуска училище и прекарва цялото си време в студио по иконография в църквата, обсебена от религията. “Когато бях на 12 години, реших да живея в църква, да рисувам икони и да се моля. Исках

да престана да живея нормален живот

и да стана монахиня“– споделя самата Оксана пред френското сп. “Краш“. Майка й, която също е много религиозна, я спира.

Постепенно Оксана се разочарова от религията, започва да открива корупцията в религиозната сфера, властта на патриархата и да се интересува от обществена дейност. Тя участва в първите акции на “Фемен”, когато момичетата все още не излизат с голи гърди.

От всички участнички остава най-близо до първоначалния вид на проекта - партизанско-комуникативен, анархо-феминистки и атеистичен, в духа на Лутър Блисет, според когото активистът трябва да остане анонимен и да не се стреми към лична слава, пише в. “Либерасион”.

През 2014 г. Оксана започва да се дистанцира

от “Фемен” и се съсредоточава отново върху изкуството. През 2016 г. излага своите икони върху дърво със златно фолио в парижка галерия. "Хората не може да си представят през какво е преминала тя“ - казва Аполония Брейл. И припомня ареста й от полицията в Украйна по времето на проруския президент Виктор Янукович, когато движението попада във водовъртежа на растящото напрежение, както и предателството на приятелите й.

През 2014 г., когато двете приятелки участват заедно в театрални представления в "Лавоар Модерн" в Париж, в театъра нахлува мъж с вид на скинар и намушква тежко двама души. Всъщност той търси участничките от “Фемен”.

Оксана преживява тежко случилото се и смята, че тези хора са били нападнати заради нея, казва Аполония пред “Либерасион” .

Преди да посегне на живота си, тя страда от нова, неизвестна за другите драма.

Какво е написала в профила си в инстаграм четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Деми Ловато в болница след свръхдоза хероин

18-годишен модел почина след бурен секс и свръхдоза наркотици в дома на лекар