Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Времето и мястото на атентата в Сараево са били изключително подходящи за подпалването на световна война. За никого не е тайна, че още от началото на 20. век, явно или тайно, навсякъде се говори за предстояща война, която трябва да реши веднъж завинаги множеството сложни проблеми, натрупани между великите сили. За германците тя е трябвало да преразпредели по-справедливо световните богатства, като им се дадат повече колонии. Сред Съюзниците пък парадоксално се говори за "война, която да сложи край на всички войни".

Посещението на австрийския престолонаследник и бременната му съпруга на 15 юни 1914 г. (28 юни по нов стил) е съвсем ненавременно и неуместно. Неразумната визита на племенника на стария император в анексираната от империята Босна е нова

обида за всички, които искат

Велика Сърбия

На същата дата в Сърбия се чества годишнината от поражението на Косово поле през 1389 г. Тогава един сръбски благородник - Милош Обилич, успява да се промъкне в шатрата на султана и с героична саможертва го пробожда смъртоносно. Въпреки това в крайна сметка турците бързо се съвземат от шока и под предводителството на сина на султана все пак успяват да победят християнските войски.

Парадоксалното е, че Франц Фердинанд е съчувствал на сръбските аспирации и подкрепял идеята да се осъществи и трети, славянски център на многонационалната държава.

Начело на заговора обаче застава не друг, а началникът на сръбското военно разузнаване. Именно той дърпа конците на малка група младежи от организацията "Черната ръка". Младите терористи взимат решение той да не напусне жив Сараево.

Но във фаталния ден има цяла поредица от събития, в които мнозина виждат

намеса и на други тайни служби

Въпреки че са били предупредени предварително за готвен атентат, малко преди 10 сутринта Франц и София пристигат с влака в Сараево. На излизане от гарата се качват на официалната кола, която е съпътствана от още шест автомобила, и се отправят към общината. По-скоро от любопитство, отколкото с ентусиазъм от двете страни на улицата са се събрали посрещачи. В десет и двайсет часа един от конспираторите хвърля към откритата кола на ерцхерцога букет със скрита граната в него. Но бомбата не пада в автомобила - удря се в бордюра и избухва пред четвъртата кола в редицата, като ранява двама от пътуващите в нея австрийски благородници.

За да не попадне жив в ръцете на полицията, неуспелият атентатор се опитва да се самоубие - моментално гълта хапче с цианкалий и за всеки случай се хвърлил в близката река. Само че късметът определено не бил на негова страна - паднал на плитко място и не само че не се пребил, а от удара

изплюл и

погълнатата отрова

От своя страна, според свидетелствата от епохата, ерцхерцогът не се впечатлил особено от нападението и вместо да прекъсне посещението, невъзмутимо продължил по предвидената програма към сградата на общината. Все пак, когато там кметът го приветствал с думите за "радушния прием, оказан на херцога и херцогинята от населението на Сараево", не се сдържал и го прекъснал: "Дойдохме тук на приятелско посещение, а ни посрещнахте с бомби!".

София го хванала за ръката и едва го успокоила, за да може градоначалникът да довърши неуместното си слово.

За ужас на придружаващата го свита

ерцхерцогът не се вслушал и в съвета им да напусне

веднага града

Вместо това необмислено решил да отиде веднага в болницата, за да види какво е състоянието на пострадалите му спътници.

За по-голяма сигурност му предложили австрийски войски, които квартирували в околностите на града, да направят кордон по улиците на града, но той го отхвърлил с абсурдния аргумент, че нямали парадни униформи.

Една от най-трудно обяснимите случайности е грешката на шофьора на височайшите особи Франц Урбан, който се объркал и се отклонил по улица, която не била предвидена в зададения му маршрут. Точно в този момент един от студентите заговорници - Гаврило Принцип, вижда на броени метри колата на ерцхерцога и без да се колебае, открива огън. Фактът, че с едно необмислено врътване на волана вместо по крайбрежната "Апел" колата да навлезе в ул. "Джебел" ( тогавашната ул. "Франц Йосиф") е променена историята на Европа и света през ХХ век, кара някои да смятат, че водачът на автомобила е бил човек на германското разузнаване.

Така конспираторът Принцип, който се бил запътил към близко кафене да хапне сандвич и да забрави за провала на другаря си, не могъл да повярва на шанса, който му се предоставил. Стреля от упор, при което херцогинята умира почти на място, а съпругът й, чиято кръв също бързо изтича от раната на врата му, я умолява:

“Не умирай, София, живей заради

децата ни!”

По-късно разказват, че престолонаследникът е можело и да бъде спасен, но по странна прищявка не носел униформа с копчета и докато лекарите се решат да разрежат дебелата му униформа, той вече бил загубил прекалено много кръв.

Но конспирациите продължават и след смъртта на ерцхерцога. Казват, че чичо му Франц Йосиф не се трогнал много от трагичния инцидент. Когато прочел телеграмата за трагедията, старият император само възкликнал: "Ужасно! Всемогъщият не позволява някой да оспорва решенията му безнаказано. Висша сила възстанови стария ред, което аз, за съжаление, не успях да направя."

Франц Йосиф вероятно е имал предвид, че противно на волята му племенникът се е оженил за съпруга с по-нисък произход - факт, който е белязал дори погребалната церемония във Виена.

Но извън историческите изследвания и до днес една от най-големите загадки си остава номерът на колата на ерцхерцог Франц Фердинанд - А 111118. Привържениците на мистичните съвпадения виждат в нея датата на примирието, с което завършва подпалената в Сараево световна война - "Armistice (примирие (англ.) - 11 ноември 2018 г.