Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво време ни очаква през август? Според американската Национална агенция на океанските и атмосферните изследвания (НОАА) август ще бъде нормален.

Тоест ще има промяна в атмосферната циркулация и нормализиране на времето. То ще бъде топло и сухо на юг, а на север – облачно, с превалявания.

Там температурите ще са нормални за тях и студени за нас - 15-20 градуса.

Този август ще бъде нормален

като в последните 15 г.

Другият елемент е по-труден за прогнозиране – количеството на валежите. Естественото е, че това е най-сухият в климатично отношение месец. Повечето дългосрочни прогнози предвиждат да е в рамките на нормата.

Валежите ще са от 30 литра по Черноморието до 40-50 литра в извънпланинската част на България. В Западна ще има малко повече дъжд, а в Източна – нормално или по-малко.

Засега не можем да говорим, че климатът в България се е променил. За да се направи такъв извод, трябва да има поне 30-годишни наблюдения, които да го потвърдят. Наблюдава се, че времето се затопля.

"Дамите, които са естествено чувствителни към времето и емоционални, си спомниха, че зимата беше мека - обясни проф. Рачев. - Някои казаха, че не са изваждали еди-кои си ботуши, гумените за киша, не знам кое си пуловерче от вълна не са слагали.

Това показва, че

климатът не е постоянно

явление, винаги се променя

Но като цяло тенденцията е към по-топъл климат в България и в света."

В катедрата по климатология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" имали данни, че за 30 г. температурите у нас се повишават с 0,3-0,6 градуса.

Тези данни твърдо доказват, че топлото и влажно лято не е заради настъпила дългосрочна промяна на климата.

"В края на 90-те години летата бяха постоянно сухи. Тогава засушаването ни тормозеше и някои говореха, че ще продължи и към 2015 г. ще станем пустиня. Оказа се, че няма нищо такова", завърши климатологът.