Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиано сам търси в интернет потресаващите примери на отчаяние и болка, на които поне може да опита да помогне с парите си.

Кой е най-дразнещият футболист в света ли? 95 процента от футболното население на тази планета моментално ще изграчи в един глас – Кристиано Роналдо. Панаирите му на терена са незабравими, арогантното му поведение спрямо по-малките също може да те извади извън кожата от яд, много от съперниците му на терена са си мечтали да го хванат за гушата и да стискат, докато спре да мърда.

Да, ужасно е лигав и страшно се превъзнася, но в същото време е сред най-щедрите футболни звезди в целия свят. Някои дори са го обявили за номер едно по доброта и въобще не се интересуват от масата хейтъри, които мразят Роналдо. Той помага колкото и когато може, без нито веднъж да се опита да спечели още малко популярност.

Най-често благодарни родители или пациенти съобщават на света, че парите за операцията са се събрали именно благодарение на онзи футболист, който иначе толкова много провокира публиката с циркаджийските си номера.

Португалецът напълно безкористно изсипва част от богатството си там, където са го разчувствали и натъжили. В много от случаите суперзвездата на световния футбол случайно научава от социалните мрежи за поредното болно дете и без да вдига шум, организира каквото е необходимо, за да се даде шанс на момиченцето или момченцето, което се бори за своето бъдеще. Примерите за голямото му сърце са стотици, но някои от тях се помнят и до днес.

Хората чуха за първи път какъв е Кристиано извън терена, след като родителите на 10-месечния Ерик Ортис Крус разказаха как футболната звезда е платил огромна сума в евро за сърдечната операция на бебето. Отчаяните родители са обнадеждени от лекарите, че детето им може да се оправи, но са необходими пари. Писали на Кристиано да дари свои бутонки, които да разиграят на търг. Вместо футболни обувки те получили банков превод с достатъчно пари да бъде платена сложната операция.

По-късно родителите на 9-годишния Нуазет Гулен също получават много пари от Роналдо, за да се опитат да спасят своето момче, което е болно от рак. Детето не успява да се пребори с тежката болест, а Кристиано плаща и погребението. Между личните си благородни инициативи Роналдо разгръща и солидна благотворителност, но такава, която наистина върши работа, а не е прах в очите на масите и за печелене на евтина популярност. Той редовно организира мачове с участия на звезди, средствата от които постъпват в касите на различни болници по света. След глобални катаклизми Роналдо е сред първите звезди, които се втурват да помагат

Участва и в десетки престижни кампании на най-големите благотворителни организации по света.

И когато светлината на прожекторите угасне и камерите си отидат, Роналдо пак се хваща на работа в помощ на тези, които са отритнати от съдбата. Така и не си сложи татуировка, за да може да дарява кръв, което прави редовно и до днес. През 2012 г. си продаде „златната обувка“ и дари спечелените 1,5 млн. долара на училища в ивицата Газа. А през 2016 г. дари цялата си премия от европейското за онкоболни деца. Примерите са още много и няма смисъл да бъдат изброявани до един.

И ако някой реши, че футболистът така приспива съвестта си и се надява да си купи Божието благоволение, то трябва да научи и за решението на Кристиано да дари костен мозък.

Направи го в полза на деца, болни от левкемия. Това е изключително болезнена процедура, но Роналдо я издържа и продължи напред още по-силен и по-пречистен. Той е хубав пример за всички нас и заслужава да бъде обичан и уважаван дори и когато прави своите чупки в кръста на терена.