Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мирослав Хинков при самолета “Пайпър”, с който е летял от Габрово до София и до Гърция.
Мирослав Хинков при самолета “Пайпър”, с който е летял от Габрово до София и до Гърция.

Мирослав Хинков,

който е управлявал

самолета,

е съсобственик в 10 фирми

Информацията за полета и пътниците на частния самолет, който излетя от летище София до Гърция без гранична проверка в петък, е била подадена още преди излитането от летателната база в габровското село Драгановци. Това разказа пред “24 часа” собственикът на машината и пилот Мирослав Хинков. Той заяви още, че често пилотира самолета си извън границите на страната и според него

подобен гаф

може да се

случи на много

други летища,

където пътниците също могат да излетят без проверка. 

“Всъщност случи се по-малък проблем, отколкото можеше да се случи. При кацането в София метеорологичната обстановка беше много неблагоприятна и имаше сериозен риск. Бяхме притеснени и бързахме да излетим, защото идваше поредният облак”, анализира ситуацията габровският бизнесмен.

В петък ,13-и, Хинков и семейството му решили да пътуват за уикенда до Гърция. Понеже трябва да минат проверка на международно летище, кацнали в София. Обикновено пътували от летището в Горна Оряховица, но в случая габровецът имал да занесе документи в София и решили да съчетаят деловата част с преминаването през граничния контрол.

“Подадохме си документите за кацане в София, пуснахме планове, разрешиха ни. Кацнахме, дойде рамп агент да ни посрещне, но понеже самолетът трябваше да се зареди с гориво, това обикновено става доста бавно, а аз нямах много време, помолих служителя да ме закара до терминала, за да мога да напусна зоната, а съпругата ми да остане по време на зареждането”, връща събитията Хинков.

Заедно с него тръгнали и останалите пътници - синът и дъщеря му и нейният приятел. Като стигнали до терминала, рамп агентът ги оставил в зала на неутралната зона, а бизнесменът бил преведен през паспортна проверка и излязъл в града. След по-малко от час Хинков се върнал, минал отново през проверките, съпровождан от служител, и влязъл при пътниците. Оформили документите за дължимите такси, натоварили ги на две коли и ги откарали до самолета.

“Въобще и не

съм се усетил,

че те може да

не са минали

паспортна

проверка

Излетяхме. Веднага като кацнахме в Гърция, ми звънна телефонът. Обаждаха се от Гранична полиция и казаха, че пътниците не са минали проверка. Аз тогава разбрах какво е станало. Помолиха ни да се свържем с гръцката гранична служба и да направят копия на документите ни”, разказа Хинков.

Гърците изпратили копията в София и семейството на бизнесмена сметнало нещата за приключени. Но след като се върнали в България в неделя, този път на международното летище в Горна Оряховица, им връчили призовки за свидетели. В понеделник

били в столицата

при разследващ

полицай и

обяснили

какво е станало

“Казаха, че към нас претенции нямат. Изпитвам много голяма вина, даже на жена ми по едно време направо ѝ се доплака. Много е неприятно, хората искаха да ни помогнат и всичко да премине както трябва, нищо умишлено не е направено. Надявам се, че няма нищо сериозно да им се случи. Те по-скоро трябва да бъдат похвалени, защото първо службите са отреагирали, а освен това не е имало нищо нередно. Самият аз бях проверен точно както трябва, информация за пътниците имаше подадена, ненапразно от Гранична полиция успяха толкова бързо и телефона да ми разберат, и да се обадят. Трябваше само да направят идентификация, да видят, че това са хората, които са в списъка. Това стана в Гърция”, обяснява бизнесменът.

Той е категоричен, че до подобна ситуция може да се стигне не само у нас. “Вероятността да не се проверят пътниците е доста голяма, а на някои места не ги проверяват изобщо, в Англия сме влизали без проверка”, допълни още той.

Бизнесменът е инженер изобретател по образование, лети от 2006 г. Тогава си купил малко самолетче, а преди няколко години - и по-голям. Направил си и частна летателна база, защото край Габрово нямало летище. “Ние основно летим от Горна Оряховица. Летището там не е натоварено и просто няма как да стане пропуск. Отдавам грешката на това, че столичното е запълнено с много хора и самолети”, казва Хинков.

Мирослав Хинков е

мажоритарен

собственик на

габровската

фирма

“Мехатроника”,

останалите дялове са на швейцарски партньори, оборотът ѝ за миналата година е 14 млн. лв. Произвежда машини.

Бизнесменът в офиса си.
Бизнесменът в офиса си.

Съпругата му Николинка Хинкова е мажоритарен собственик на “СТС холдинг груп”. Фирми от групата произвеждат паста за зъби, шампоани и козметика, както и туби за тях. С израелски партньори, с които имат равни дялове, инвестират към 10 млн. евро в завод за производство на туби за паста. Хинков обаче се е концентрирал върху “Мехатроника”, каза самият той. Общо със съпругата си имат участие в 10 фирми.

Самолетът, с който кацна на летището в София, е “Пайпър М 600”, в него са били съпругата му, синът, дъщеря им и нейният приятел. Пилотирал е Хинков. Съпругата му пилотира, но малък самолет - “Текнам”. Летищната площадка в Драгановци е на тяхната фирма “Агро Фермер”.

Остраниха служител,

проверяват го

Първи за излетелия без гранична проверка на пътниците самолет съобщи на пресконференция на АБВ председателят ѝ Румен Петков.

“В петък, 13, между 17 и 19 ч самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище София без каквато и да е проверка от граничните власти - нито на пътниците, нито на техния багаж. Ако това е вярно, първо би било абсолютно непочтено ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти”, каза Петков.

По-късно главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че такъв случай има. Той обясни, че полетът тръгнал от Габрово и спрял в София, откъдето самолетът излетял, без да бъде проверен. На борда имало петима души.

Наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил Гранична полиция, обясни шефът ѝ Светлан Кичиков и допълни, че това е сериозна грешка.

От транспортното министерство съобщиха, че летище София води разследване по случая. Предварителните данни сочат за човешка грешка, свързана с обслужването на полета от наземния оператор. До изясняване на обстоятелствата рамп агентът, който обслужва самолетите на рампите, е с отнет служебен пропуск и отстранен от изпълняване на служебните си задължения.

Заради пропуска летищните оператори и Гранична полиция се съвещаваха в сряда, но от транспортното министерство отказаха информация какво се предприема, за да не се повторят такива случаи.

В сряда се проведе среща на летищните оператори и на Гранична полиция за мерките, които ще се предприемат.
В сряда се проведе среща на летищните оператори и на Гранична полиция за мерките, които ще се предприемат.