Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката на уникалната маска е направена от откривателя й д-р Рамадан Бадри Хюсеин.
Снимката на уникалната маска е направена от откривателя й д-р Рамадан Бадри Хюсеин.

В света има само още две от позлатено сребро, които не са на фараони

Откриха сензационна позлатена египетска маска върху мумия на жрец в гроб от периода 664 г. до 404 г. преди Христа. Учените веднага я определиха като събитие, тъй като много малко скъпоценни маски са оцелели до наши дни. Те са били разграбени още в най-древни времена.

Първоначалният оглед под микроскоп в Музея в Кайро показва, че маската е сребърна, а отгоре на места е позлатена. Очите са инкрустирани с калцит, обсидиан и черен скъпоценен камък, който се предполага, че може да е оникс.

"Намирането на тази маска е сензация - смята ръководителят на екипа археолози д-р Рамадан Бадри Хюсеин. - Много малко маски от благороден метал са запазени до наши дни, защото гробовете на повечето древноегипетски владетели са били разграбени."

Според д-р Рамадан Хюсеин маската е била поставена на мумия, открита в дървен ковчег. Саркофагът бил в окаяно състояние. Някога той бил боядисан и по него все още личали образите на богинята на небето Нут и името на погребания. От надписите се разбира, че той е вторият жрец на богинята и е живял по времето на 26-тата династия.

Според проф. Кристиан Лейц, който оглавява катедрата по египтология в Университета в Тюбинген с уникалната маска могат да се сравнят само още две.

"Дори в царските гробници много малко са тези от благородни метали", уточнява професорът.