Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симоне Колио с условна присъда заради незаконен строеж на изба от 226 кв. м в къщата на двойката в Риети, която сега трябва да се разруши

Италианецът се раминава с наказание като основен герой в мащабно разследване на допинг с кодово име “Олимпия”

11,00 секунди и 22,56 секунди. Това е времето, което осигурява 4-то място на 100 м и 5-о на 200 м на най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова на олимпийските игри в Атина преди 14 години. По същото време италианецът Симоне Колио не успява да стигне до полуфиналите в спринта в игрите. Тогава нито един от двамата не подозира, че след 11 години ще свърже живота си с другия.

Преди да открие любовта и най-стабилната си опора обаче, на следващата година отново в Атина при ужасен инцидент преди спринта на 100 м на турнира “Циклитирия 2005” Ивет изживява най-големия си кошмар, като си чупи лошо крака. А по-късно отново се завръща там, но този път заедно със Симоне. Тогава на тази закрита писта, тунел под земята, описвана от спринтьорката като “мрачна и тъжна”, тя изживява отново ужаса от станалото, но този път един човек, който вече я обича, я хваща за ръката и й казва: “Ще го преживея с теб и то ще остане тук, а ние продължаваме...”

През септември 2013 г. двамата атлети имат красива сватба в италианското градче Риети и се вричат един на друг в църквата “Сан Доменико”.

Влюбеният мъж е готов на всичко за своята половинка. Той е от Милано, а по това време вече живее в Риети в своя ергенски апартамент, но е готов да се впусне с ентусиазъм в новия съвместен живот със своята съпруга. С Ивет решават, че трябва да имат свой собствен общ дом. Двамата обаче не желаят просто да си купят къща, а решават да си построят такава. И стъпка по стъпка те смело се впускат в изграждането на своята мечта. Семейство Колио купува стара сграда в покрайнините на Риети (Канталиче), събаря постройката и започва от нулата. Самата Ивет казва, че въпросният строеж съвпаднал перфекно с тяхното изграждане като двойка и това е било много ценно за любовта им.

Симоне не жали средства, за да създаде приказно семейно гнездо за себе си и своята любима, където двамата да посрещат семейството и приятелите си. По време на голямото земетресение в Италия двойката дори подслонява десетки бедстващи италианци под своя покрив.

Днес обаче заради този свой съвършен дом Симоне получи една година условна присъда заради незаконен строеж. Със същото наказание наред с него се сдобиват и архитектът Еторе Фабиани и общинският служител Доменико Конти. Става ясно, че тримата са отговорни за построяването на изба от 226 кв.м в къщата в Канталиче. Съдът е постановил, че тя трябва да бъде премахната, а състоянието на имота да бъде върнато в първоначалния му вид. Архитектът Фабиани носи отговорност, че не е спазил изготвения от него самия проект, а Конти, че е издал разрешението за строеж. Симоне пък е опитал да се оправдае пред съда с приведени доказателства, че в периода от 2012 до 2014 г., когато е финансирал строежа, е бил по състезания в Италия и чужбина и не е имал физическата възможност да следи работата. Възражението му обаче не е прието от съдебния състав. Единственият оправдан по случая е предприемачът Анджело Джентилечи, който доказва, че само е изпълнявал наставленията на Фабиани.

Полученото от тримата подсъдими наказание е двойно по-голямо от това, което е предвидено в закона, като доводите за него не се уточняват.

Това не е първият път, в който името на Симоне е забъркано в скандал. Повече от два пъти бившият спринтьор е разследван за употреба на допинг, но се отървава от наказания. Първо през 2014 г. върху Колио и двама негови съотборници от щафетата на "Скуадра адзура", с които през 2010 станаха втори на европейското първенство на 4 по 100 метра с рекордно време за Италия, падат сериозни обвинения за вземане на допинг със знанието на техните треньори. Нарушенията са установени при провеждането на разследване с кодовото име "Олимпия" на прокуратурата в Болцано.

Най-голямото предложено наказание - две години и три месеца лишаване от състезателни права, е за Колио. То се базира на обвиненията, че той е погазил чл. 2, ал. 5 и чл. 3, ал.2 на спортния антидопингов кодекс. Маурицио Черуци и Роберто Донати биват заплашени съответно с 24 и с 8 месеца лишаване от състезателни права. Впоследствие обаче тримата са оправдани.

На следващата година Олимпийският комитет на Италия иска наказание за 26 атлети в размер на по две години, сред които отново е и съпругът на Ивет Лалова - тогава прекратил състезателна дейност и изявяващ се вече като кондиционен треньор на българката.

Спортистите биват обвинени, че умишлено не са се явили на контролни тестове или са пропуснали задължителни проверки. Малко по-късно обаче президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго и президентът на италианската федерация по лека атлетика Алфио Джоми заявиха, че става въпрос единствено за административна грешка, а не за манипулиране на допинг проби. Така властимащите оправдават атлетите, които не получават наказания.

Дали заради всички скандали и несполуки в спорта, или от любов, но Симоне Колио се оттегля от спорта, за да се посвети на бъдещето в спринта на своята съпруга. Самата лекоатлетка признава в интервю за списание EVA , че той е бил човекът, който е спасил нейната кариера.

"Отивайки в Италия, на първо място заради него, и на второ - за да сменя треньора, реално го пометох от мястото му на звезда - споделя Ивет - И вместо той да се обърне срещу мен, да прояви чисто спортна ревност, каза: "Ще направя крачка назад и ти ще бъдеш моят приоритет. Защото те обичам толкова много, че твоят успех ще бъде мой успех." Той спаси моята кариера. Аз се развих много. Симоне беше една от причините да изляза от застоя, в който бях една-две години като резултати, класирания. Научих много от него за спорта, за живота, за човещината. Предан човек, искрен, не обича лъжата. Симоне ме накара да се замисля не само за егоистичната част от победата, но и за това какво ще оставя след себе си."

В момента Ивет Лалова-Колио се подготвя активно за да е на 100% готова за участието си в европейското първенство в Берлин, което е нейната най-голяма цел за сезона.

Още четете: 

Как българин иска да застрахова два имота и яхта в Гърция и става ясно, че през сметките му минават значителни суми

Имаме 6000 пещери - опасни като онази с момчетата в Тайланд

Ивет Лалова: Уцелих много неподходящ момент да се снимам с Юсеин Болт (Видео)