Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Император Николай Втори с жена си и децата си с военни
Император Николай Втори с жена си и децата си с военни

Духовникът на Путин: Няма съмнение, че убийството е с ритуален характер

Русия проверява дали убийството на царското семейство не е извършено ритуално - като част от еврейски заговор. Романови са застреляни точно преди 100 г. - в нощта срещу 17 юли 1918 г. в мазе на къща в Екатеринбург.

Следственият комитет ще търси доказателства дали ликвидирането на император Николай Втори и близките му не е

станало по особен ритуал

Това съобщи старшият следовател по особено важни дела Марина Молодцова по време на конференция "Делото за убийството на царското семейство: нови експертизи и материали" в Сретенския манастир в Москва. Организатор на дискусията беше Руската патриаршия.

Т.нар. духовник на Владимир Путин - епископ Тихон Шевкунов, председател на патриаршеския съвет по култура, показа, че вярва в тази версия. Според него много висши представители на Руската православна църква нямат никакво съмнение, че убийството е имало ритуален характер.

"В подкрепа на това говорят фактите, че убиват императора, въпреки че се е отрекъл от престола, че всички са разстреляни по толкова жесток начин, че

всяка жертва е имала свой индивидуален палач

и че много чекисти са искали да станат цареубийци", заяви епископ Тихон.

Корените на ритуалното убийство се крият още в древния свят. То е породено от вярвания за свръхестествените свойства на човешката кръв. В случая подобно обвинение има антисемитски характер - че царствените особи са умъртвени чрез юдейски ритуал.

Теорията, че евреите са извършвали тези религиозни жестокости, е била разпространена в Европа в Средновековието. Появила се е първо в Германия през ХI-ХII век и гласи, че евреите убиват бебе преди Пасха, източват кръвта му и я смесват с мацата - хляб, който се яде по време на празника.

Най-яркият антисемитски пример в Русия през ХХ век е

делото срещу евреина Менахайм Мендел Бейлис.

Той е обвинен в ритуално убийство на 12-годишния ученик Андрей Юшчински през 1911 г. 2 г. по-късно бил изцяло оправдан. Процесът е предизвикал обществени протести в страната и по света.

Новината за държавното разследване дали разстрелът на Романови е ритуален, предизвика гневна реакция на еврейските среди в Русия, защото това според тях е антисемитска кампания.

Президентът на Федерацията на еврейските общини в Русия Александър Борода възропта срещу решението на Следствения комитет: "Юдейската религия е първата в света, отменила човешките жертвоприношения в самото начало на своята поява, по принцип не разбира понятието "ритуални убийства".

Членове на Свободното историческо общество осъдиха намерението на Следствения комитет да разследва версията за ритуално убийство, защото тя се отнася към т.нар.

мит за етническа агресия

- опит да се обвинят евреите в ритуални убийства на християни.

"Минаха 100 г. и сега се опитват да легитимират мракобесието, като се обсъжда сериозно достоверността на легендата, появила се през XII в. и неведнъж обвинила евреите в масови убийства", се казва в изявление на обществото. То допълва, че още през 1991 г. тогавашният патриарх Алексий II заявява, че версията за ритуално убийство няма връзка с действителността.

По онова време московският Свети синод отказа да признае достоверността на екатеринбургските останки, като заяви, че

разследването може да е фалшифицирано

Религиозната институция недоволстваше, че не е допусната да участва в него. Отношението си личи и от внушението към вярващите да не се покланят пред препогребаните през 1998 г. в криптата на Петропавловската крепост в Санкт Петербург останки на семейството. Въпреки че 2 г. по-късно всички царствени особи са провъзгласени за светци.

Сега Руската патриаршия иска да вземе участие в новото разследване. Тя е сформирала комисия, която се е занимала с останките от царствените особи в Екатеринбург.

Версията за еврейския заговор срещу императора и семейството му се появява в средите на белоемигрантите веднага след масовата екзекуция. Тази теория е застъпена в книгата на Михаил Дитерхис "Убийството на царското семейство и членовете на дома Романови в Урал" от 1925 г. Според него евреите са унищожили Романови. "Евреите са виновници за всички злини, настигнали Русия", пише Дитерхис.

Според тази теория болшевиките са обезглавили императора и още двама души от семейството. После един от организаторите с прякор Филип Голошчекин (с истинско име Шая Ицикович) е занесъл главата в бъчва със спирт на високопоставените комунисти в Москва. Това обаче не е доказано от експертизата.

Втората версия за ритуала се застъпва от английския журналист Роберт Уилтън. Написал е няколко книги през 20-те години, като според него всичко е свързано с Кабала. Той цитира свидетел белогвардеец, който влязъл в дома на разстрела и видял на стената цитат от баладата "Валтасар" на Хайне: "Валтасар е бил убит тази нощ от своите слуги".

До стиха забелязал четири странни символа,

които описал като кабалистки. "Установено е, че секретните кодове на някои общества, чиито главни управления са в Германия и в които участват евреи, включват условни знаци като в екатеринбургските надписи."

Британецът смесил понятията "еврейски заговор", "черна магия", "действие на тайните сили" и влияние на Григорий Распутин.

Всичко според Уилтън имало връзка с разстрела на царското семейство.

Мнението на културолога Шмаина-Великанова обаче е, че нищо подобно не може да се докаже -

надписите били с арабски цифри,

а кабалистите

не ги използват

Конспиративните версии за убийството на Романови са били опровергани след експертиза от 1993-1997 г. и 2007-2008 г. През 1991 г. под Екатеринбург били намерени 9 скелета, които с голяма вероятност са останките на семейството с изключение на престолонаследника Алексей и княжна Мария,

чиито кости не са намерени тогава.

Те са открити чак през 2015 г. при археологически разкопки на друго място край Екатеринбург.

Тогава - през септември 2015 г., Следственият комитет възобнови разследването за гибелта на Романови. Първия път то бе прекратено през 1998 г. заради смъртта на известните петима физически извършители на екзекуцията.

На конференцията преди дни, организирана от Руската патриаршия, стана ясно, че всички изследвани 9 черепа имат огнестрелни рани. Това според специалистите, проучвали останките, говори за

масово убийство

Очевидно е, че са участвали много чекисти с различни пистолети, защото следите от куршумите в черепите били с различен диаметър. Поне трима души са уцелени с два или три изстрела, а един е пронизан от два различни вида оръжие. Един от черепите е бил удрян със сабя.

Интересна подробност е, че само

по зъбите на император Николай II

няма следи

от пломби,

въпреки че всички са били развалени. Очевидно е според стоматолозите, че той се е страхувал от зъболекарския стол.

Зъбите на жена му и децата му са били добре поддържани за времето си, личала си работата на дентален лекар.

Четете още:

Кои са физическите убийци - двама от тях са покръстени евреи

Кехлибарената стая: удивително съкровище, откраднато от нацистите

През 2000 г. Руската православна църква обяви Романови за светци.
През 2000 г. Руската православна църква обяви Романови за светци.