Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Чума има наистина и тя е потвърдена с всички лабораторни проби. Първата взета проба е изпратена в Монпелие и чак след това е издадена първата заповед за евтаназия в село Воден. Впоследствие имаме второ решение да не бъде в целите области, а само в съответните общини", каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред БНТ.

"Поискали сме и утре в 9 часа ще има среща в председателите на парламентарните групи, дано госпожа Корнелия Нинова да дойде", добави той.

"Тази, която е в България, e с много бавно появяване на симптомите и по-удължено време за смъртност. Когато в едно населено място има симптоми на подобна чума, мерките са евтаназиране на цялото стадо", заяви министърът.

Порожанов обясни, че правилата са такива и дори да има заболели животни в стадото, това означава, че останалите могат да бъдат заразени и мерките към тях са същите.

"Ние служим за това да се спре заболяването. Направени са срещи, на които са присъствали кметове, животновъди, на които това за евтаназирането е казано. Спазени са препоръките, но има лоша комуникация в съответния случай", каза още министърът по повод недоволството на собствениците, чиито животни бяха евтаназирани.