Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп и Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Доналд Тръмп и Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп - водят разговори на четири очи в Готическата зала на президентския дворец в Хелзинки при закрити врата, без присъствието на медии, предаде ТАСС.

От членовете на делегациите преди срещата в залата беше само съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, предаде БТА.

Президентите на Русия и САЩ започнаха преговорите с размяна на кратки приветствия. Путин пръв започна разговора с Тръмп, но в присъствието на медиите каза само няколко думи, отбелязвайки, че се радва да се срещне с Тръмп и възнамерява да обсъди с него руско-американските отношения и световните проблеми. Неговият събеседник също заяви, че е готов да обсъди широк кръг от въпроси - от търговията и военното сътрудничество до отношенията с Китай и натрупалите се за Русия и САЩ проблеми. Тръмп потвърди плана за протичане на срещата - първо на четири очи между него и Путин, после с участието на членовете на делегациите.

В откритата за медиите протоколна част от преговорите двамата лидери казаха точно това, което искаха да кажат, въпреки опитите на журналистите да им зададат въпроси в самото начало на срещата в разрез с установената практика. В началото на разговорите президентите не се ръкуваха, тъй като се срещнаха и си стиснаха ръцете в друга зала при традиционната церемония за общи снимки, но след кратките изявления Тръмп все пак протегна ръка и Путин я стисна.

Телевизия Си Ен Ен цитира неназован американски правителствен служител, според когото Тръмп е поискал разговор на четири очи с Путин в началото на срещата, за да избегне изтичане на информация, да не позволи на своите съветници да се намесват в обсъжданията, а също да си състави собствено мнение за руския президент и да изгради лични отношения, посочва ТАСС.