Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: Би Ти Ви
Кадър: Би Ти Ви

В Шарково пазят стадото на баба Дора, което единствено е оцеляло в селото. Жената от 4 дни не е спала, на успокоителни е, съобщи Би Ти Ви.

Дора нарича животните "рожбички". Чуди се дали днес в селото ще отиде жандармерия и се моли козите и овцете да оцелеят.

Затриват години труд на една жена, каза млада жена, която предната нощ спала пред кошарата, за да помогне на баба Дора. Предните дни възрастната жена каза по повод на екипите, които евтаназират животните в селото: "Явно служат на ЕС, не на народа".

Днес баба Дора се притеснява как ще спасят животните. На въпрос какво ще стане, казва: "Да не ни бият с палки, не знам...".

В селото бяха пратени ветеринари, за да не плъзне зараза от шума по животните.

Прокуратурата ще проверява истина ли е, че решението за избиването, е взето на 4 юли, а пробите от животните - на 9 юли.

"Ръководим се по правила, които се спазват в целия свят. Става дума за мерки за спиране на заразата. Нашата лаборатория е акредитирана, правено е изследване на 19 юни", каза по повод евтаназията на животните д-р Дамян Илиев, шеф на БАБХ.

Мерките, които са предприети, били стандартни. В район около 3 км, където е установен вирусът, животните трябва да се евтаназират. "Избиват се стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни", каза Илиев. Според него не е било необходимо още едно изследване, защото били взети 600 проби.

Смятам, че спасяваме един бизнес за над 1 млрд. лв., каза Илиев. "Има и пропуски, има и съзнателно взето решение да не се уведомяват собствениците", каза Илиев. Според него са засечени случаи, в които хората изнасяли животни в багажниците си.

Илиев каза, че стадото на баба Дора няма да оцелее.