Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Треньорът на Франция Дидие Дешан се бори за толката с Горан Влаович.
Треньорът на Франция Дидие Дешан се бори за толката с Горан Влаович.

Историята на мачовете между Франция и Хърватия е прекалено кратка, само 20 години и 7 дни. Персонално треньорът на французите Дидие Дешан е с цели три победи над президента на хърватската федерация Давор Шукер.

Всичко започва на световното във Франция, когато двата отбора играят един срещу друг на 1/2-финал. Точно Шукер отрива резултата в 46-ата минута. Почти веднага обаче Лилиан Тюрам изравни, а в 70-ата обърна резултата в полза на Франция. Домакините изживяха и кошмарни последни 14 минути, когато испанският рефер Хосе Мария Гарсия-Аранда изгони Лоран Блан. Но удържаха и отидоха на финал, за да спечелят единствената си титла до момента с 3:0 над Бразилия. Дешан е капитан на Франция в мача, а Шукер слага лентата в 61-ата минута, когато е сменен Звонимир Бобан. Мачът е точно на 8 юли пред 76 000 зрители на “Стад дьо Франс”.

На 11 ноември 1999 година Хърватия гостува отново в Париж за контрола и отново на “Стад дьо Франс”. Домакините обаче не дават шанс на съперника и го громят с 3:0. И отново всички голове падат през второто полувреме. Първо в 46-ата минута се разписва Робер Пирес, в 67-ата Флоран Морис прави 2:0, а поражението е оформено от Тони Верел в 76-ата.

Дешан се появява на терена точно през втората част, като влиза на мястото на Йохан Мику. Шукер играе цял мач за хърватите.

На 28 май 2000 година пък французите гостуват на “Максимир” в Загреб отново за контрола. Дешан и Шукер извеждат двата отбора като капитани. И французите печелят с 2:0 с голове на Робер Пирес в 23-ата минута и Давид Трезеге в 70-ата.

С това приключва и враждата на настоящия треньор на Франция и президента на хърватската федерация на терена. За да се възобнови на световното в Русия.

На 17 юни 2004 година е вторият двубой на голямо първенство между двата отбора. Те се падат в една група на европейското първенство в Португалия. Двубоят е на стадиона в Лерия. И завършва 2:2. Игор Тудор си вкарва автогол в 22-ата минута и така французите повеждат. В 48-ата минута датският рефер Ким Милтон Нилсен дава дузпа от хърватите и Милан Рапаич изравнява. След това Дадо Пършо ги извежда напред в 52-ата, но Давид Трезеге изравнява в 64-ата.

Резултатът се оказва фатален за хърватите. В групата те събират само 2 точки от равенства с Франция и Швейцария и отпадат. Французите пък са първи със 7, след като бият с 2:1 Англия и 3:1 Швейцария.

На 1/4-финалите обаче французите падат с 0:1 от бъдещия шампион Гърция и се прибират у дома след гол на Ангелос Харистеас.

Последният мач на двата отбора е контрола в Париж на 29 март 2011 година и резултатът е 0:0. В него се появяват и част от футболистите, които ще определят световния шампион в неделя. В състава на Франция са Юго Лорис, Адил Рами, Блейс Матюиди и Стив Манданда. При хърватите са Ведран Чорлука, Деян Ловрен, Лука Модрич, Иван Перишич, Домагой Вида, Иван Ракитич, Иван Стринич, Милан Бадел и Даниел Субашич.

Давор Шукер, който сега е президент на хърватската федерация, се опитва да преодолее Лилиан Тюрам преди 20 години.
Давор Шукер, който сега е президент на хърватската федерация, се опитва да преодолее Лилиан Тюрам преди 20 години.