Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кремълските чиновници водят трескави преговори с колегите си във Вашингтон, за да бъде постигната поне една сделка, която да позволи на Доналд Тръмп да представи срещата си с Путин в Хелзинки на 16 юли като триумф, оправдаващ стъпките по възстановяването на отношенията с Москва, писа агенция Блумбърг.

Американският “ястреб” Джон Болтън, съветник по националната сигурност и донеотдавна привърженик на конфронтацията с Русия, договори през юни

дневния ред на историческото събитие,

което се очаква да постави началото на края на Студената война с Русия. След като е проучил хода на предшестващата среща на Тръмп с Ким Чен Ун, на която президентът на САЩ неочаквано обяви отмяна на ученията с Южна Корея, Путин е решил да води преговорите лично, разказва източник пред агенцията.

Двамата световни лидери ще се срещнат тет-а-тет, както по време на срещата Тръмп - КимЧен Ун, най-вероятно без помощници, с прекъсване за обяд, съвместна пресконференция и накрая - обща декларация. Въпреки че ще се обсъждат широк кръг важни въпроси - от конфликта в източната част на Украйна и в Сирия през киберсигурността и разоръжаването, според високопоставен руски чиновник, пожелал анонимност, водеща тема ще бъде ролята на Иран в Сирия, която Москва обсъжда паралелно с Техеран.

Именно по тази точка Тръмп очаква пробив, с който да затвърди позициите си в САЩ, където предстоят междинни избори. За разлика от предшественика си, който настояваше за смяна на сирийския лидер Башар Асад, Тръмп и администрацията му смятат за ключов въпроса за ролята на Иран в Сирия.

Според двама кремълски съветници

Путин по същество

е съгласен със

САЩ и Израел,

които настояват подкрепяните от Иран сили в южната част на Сирия да стоят по-далеч от израелската граница и да се заменят с войска, лоялна на правителството в Дамаск, информира Блумбърг.

Въпросът е дали Тръмп може да постигне практическо приложимо споразумение за Иран. "Тръмп не може да накара Путин да изостави Иран. Путин не иска да оказва твърде голям натиск върху Иран и не може да разчита на Тръмп", коментира ръководителят на руския Съвет по международни въпроси Андрей Кортунов. Русия и Саудитска Арабия вече предизвикаха възмущение у Иран и угодиха на Тръмп, като се съгласиха частично да се откажат от съкращаване на нефтодобива.

В същото време Русия работи за спасяване на ядреното споразумение с Иран, от което излезе Тръмп, и смекчаване на новите санкции, пише Блумбърг. Стратегията на Путин е да намира компромис между различните интереси на големите играчи.

Ще “се разведе” ли Путин с Тръмп?

Срещата на Путин с Тръмп ще бъде в момент на нарастващо напрежение между САЩ и съюзниците им. Преди събитието в Хелзинки Тръмп ще се срещне с 29-те членки на НАТО, в която напрежението расте. Американският президент не крие спектицизма си за Северноатлантическия алианс и го смята за финасово бреме.

Европейските съюзници се опасяват, че чрез едностранни отстъпки пред Русия Тръмп отслабва способността на съюза да повлияе на Путин и други противници и активно провокира разкол сред съюзниците.

“Непредсказуемият Тръмп може например напълно или

частично да отмени американските санкции за Крим,

да анулира планираните в Източна Европа военни учения, да изведе американските части от балтийските страни или да блокира поканата за влизане в НАТО на Северна Македония”, коментира Франсоа д'Алансон в “Ла Кроа”. Според него Тръмп непрекъснато е изразявал желание да се договори с Русия както по време на избирателната си кампания, така и след идването си в Белия дом. Американският президент никога не е правил критични бележки по адрес на руски колеги, независимо от търканията в Украйна, Сирия и руската намеса в американските избори през 2016 г. На последната среща на Г-7 в Канада американският лидер дори се застъпи за повторно приемане на Русия в организацията, след като бе временно изключена след анексията на Крим през 2014 г.

Тръмп напусна предсрочно мероприятието, а след това нарече канадския премиер Джъстин Трюдо "много нечестен и слаб." По-късно Тръмп се срещна със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун и го нарече "благородник", "остроумен", "много умен" и "добър човек". Бивши висши американски дипломати, европейски посланици и руски експерти очакват същата "поредица" от събития в срещите на върха с участието на НАТО и Русия –

Тръмп да бъде по-приятелски настроен към режимите,

отколкото към демократичните си съюзници", пише “Ню Йоркър”.

Излизане на САЩ от двете най-силни коалиции – НАТО и Г-7, може да отслаби САЩ за десетилетия напред. “Идеята на Тръмп, че по-добре ще се справи сам, че Путин ще го уважава повече, ако разруши тези институции, които дават сила на Америка, е безумие” – казва Стивън Сестанович, бивш посланик на САЩ в СССР, днес научен сътрудник в Съвета по международни отношения.

Някои анализатори

сравняват предстоящата среща Тръмп - Путин с Ялта

През 1945 г. Хомпкинс, един от най-важните съветници на президента Франклин Рузвелт, определя конференцията като голям успех. "Помнете тази история за конференцията в Ялта в следващите няколко дни, докато Белият дом се подготвя за първата среща на върха на президента Тръмп и Владимир Путин", коментира наблюдателят във “Вашингтон пост” Ан Епълбаум.

Други наблюдатели коментират, че срещата се провежда необичайно късно заради продължаващото разследване на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлър дали на изборите през 2016 г. в САЩ е имало заговор между Кремъл и щаба на Тръмп.

След срещата си с Ким в Сингапур, представена като

дипломатически триумф,

Тръмп има намерение да го повтори с Путин. Няколко месеца преди междинните избори в САЩ той изглежка като успешен президент, който сключва благоприятни за Вашингтспоразумени с всички световни лидери въпреки нерешените спорове.

Държавният секретар Майк Помпейо опровергава пред “Уолстрийт джърнъл”, че администрацията на Доналд Тръмп се стреми да разруши либералния ред. Той твърди, че Белият дом иска да го построи по стандартите на XXI век - рационално, защото много от икономическите и дипломатическите структури, за чието разрушение обвиняват Тръмп, са се формирали след края на Втората световна война и днес нямат смисъл за Америка.

Четете още:

3 причини за триумфа на Путин

Радев и Путин - в любимата резиденция на руската власт

Секретното досие на Доналд Тръмп: Аферата с руските проститутки

Как да разгадаем бъдещите ходове на Тръмп