Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

7 правила за злоядо дете

Терминът "злояди деца" е измислен от родителите. Всъщност такива няма. Има неправилен подход от страна на близките към децата.
Например никъде в социалните домове не се наблюдава такова чудо детето да не яде.
Основната причина едно дете да отказва храна (изключваме случаите, когато е болно, тогава е нормално) е, че още от ранна възраст се пренебрегват инстинктите му. Обикновено го храним, когато ние решим, че трябва, а не когато то наистина има нужда. Така храната се превръща от удоволствие в досада и неприятност. Затова сега кърмачетата се хранят "на поискване", тоест когато са гладни. Защото децата са различни. Едни огладняват през два часа, други през три или четири. В зависимост от обмяната на веществата някои имат нужда от по-малко храна, други от доста повече. И всички те са си нормални и се развиват добре. Ако осъзнаем, че детето е личност с индивидуални нужди, проблемът ще изчезне. Няколко съвета за тези, които имат дете, вечно мръщещо се на храната.

1 СПОКОЙСТВИЕ

Осигурете спокойна обстановка по време на хранене. За да има детето апетит, храненето трябва да е приятно преживяване, а не досадно задължение. Децата са естети от ранна възраст и добре подредената маса ги радва. Направете така, че те с удоволствие да сядат да се хранят. Злоядото дете се чувства добре, когато се храни в приятна компания - възрастни или други деца. Така времето за хранене се използва и за социални контакти и приятни разговори, но в никакъв случай не трябва да се превръща в забавление. Разговорите по проблемни теми не са за масата. И на най-ящното дете ще му приседне, ако по време на хранене говорите за контролното по математика например.

2 ПО ЖЕЛАНИЕ

Забравете за насилственото хранене. Този подход е най-сигурният убиец на апетита. Колкото повече настоявате, толкова по-зле. Влизате в борба за надмощие, в която детето е силен противник. Ако то не желае да се храни, спокойно приберете порцията до следващото хранене, когато ще огладнее. Няма случай някой да е умрял от глад, при положение че има храна. Представете си как ще се чувствате вие самите, ако над главата ви стоят няколко души и постоянно ви подканят да се храните и да недоволстват, ако не го сторите. Със сигурност ще загубите апетит. Ако се правите на маймуна само и само да хапне нещо детето, яденето става механично, непълноценно и храната не се усвоява добре от организма. Голяма "заслуга" за проблемите с храненето имат иначе прекрасните ни баби. Те изпадат в кома, ако безценното внуче не си е хапнало както трябва. Вържете ги, ако трябва, но не позволявайте да тъпчат детето. То не е патка.

3 КРАСОТА

Поднесете храната в примамлив вид. Видът и мирисът на храната трябва да са такива, че на детето да му потекат лигите само като я види. Красивата чиния, интересно подредената порция, чистата салфетка и лъскавите прибори радват не само възрастните, но и децата. Сервирайте малка порция. Така детето ще е спокойно, че може да се справи с нея. Цветовете на чиниите също са от значение. Синият цвят потиска апетита (ползвайте синя посуда за пълничките деца), оранжевият го стимулира.

4 САМОСТОЯТЕЛНО

Оставете детето да се храни самостоятелно, ако желае. Първите опити на бебето с лъжицата едва ли могат да се нарекат хранене, те по-скоро приличат на начин да се вкара храната през очите, ушите и по случайност през устата. Това не е причина да храните детето до първи клас. Когато се храни само, то поддържа интереса си към храненето, става самостоятелно и се чувства голямо.

5 СЛАДКО

Не давайте сладки неща между храненията. Което значи да не ги купувате и да не хапвате пред детето. Вкусът се култивира. Ако го научите на лакомства, то ще ги търси. Дори един бонбон или бисквита убиват апетита на малкото дете и то отказва основното хранене. Рафинираните храни (солети, чипсове, зрънчо, шоколадови изделия) съдържат много захар, мазнини, оцветители, консерванти, които са вредни за детския организъм. Между храненията спокойно могат да се дават плодове, зеленчуци, плодови сокове.

6 РАЗНООБРАЗИЕ

Храненето трябва да е рационално и да включва различни хранителни продукти. Някои деца предпочитат определени храни, например само луканка, само супа и т.н. Така се получава едностранчиво хранене, което не бива да се допуска. Старайте се обаче да не дразните детето с нелюбими храни. Ако прекалено се угажда на детето, то губи интерес към храните. Получава се както при играчките - при голямо изобилие детето на нищо не се радва. От безапетитие страдат презадоволените деца.

7 ГЛАД

Лечението с медикаменти е нежелателно и с несигурен резултат. Най-доброто "лекарство" за безапетитието е гладът. И спокойствието на родителите.

Дъвката помага

Причина за кариеса са остатъците храна, които образуват заедно с бактериите плака и разрушават зъбите.
Дъвката предизвиква отделяне на слюнка и допълнително "плакнене" на устата и затова е полезна, но тя не може да проникне в труднодостъпните места и да замени хигиената с четка и конци за зъби. Дъвката не може и да избели зъбите въпреки рекламите. Стоматолозите съветват да се дъвче дъвка, за да се развие долната челюст. Тъй като храната ни е сравнително мека, долната челюст се оказва нетренирана достатъчно и дъвченето на дъвка се оказва подходящата гимнастика. Но не се препоръчва постоянно "джвакане", а до 7 минути активно дъвчене на дъвка след хранене.

Гореща скала

Хранителните навици на детето се определят до 18-месечна възраст. През това време детето трябва да се научи да се храни рационално, с удоволствие, без принуда и в разумни количества. В противен случай в по-късна възраст чакайте неприятности -затлъстяване или недохранване, проблеми с храносмилането.

Коментара ()

Вашият коментар