Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова, обградена от "старата гвардия" - Румен Овчаров, (вляво от нея), Георги Гергов, Асен Гагаузов и Румен Петков (отляво надясно)  СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Корнелия Нинова, обградена от "старата гвардия" - Румен Овчаров, (вляво от нея), Георги Гергов, Асен Гагаузов и Румен Петков (отляво надясно) СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Първият стоял зад напускането на заместник-шефа на червената група Жельо Бойчев, а вторият – зад оттеглянето на БЗНС на Спас Панчев от коалицията

Коронният лаф на Корнелия Нинова към недоволните бил: “Искаш да седнеш на мястото ми ли? Няма да ти позволя”

Случващото се в БСП в последните дни напомня процесите от 2005 г., когато двете силни фигури в столетницата бяха Румен Овчаров и Румен Петков. Те командваха парада.

Двамата отново се активизираха и показаха, че Корнелия Нинова през 2018 г. може да се почувства застрашена на поста си като Сергей Станишев в 2005 г. Въпреки че редовният конгрес с избор на нов председател трябва да се проведе през 2020 г., нищо не пречи да се свика извънреден. Ако има достатъчно силна опозиция.

За атака срещу лидера бе избран ключовият момент,

когато се гласува вотът на недоверие към правителството. Който обаче си беше предварително обречен. А на всичкото отгоре бетонира вътрешния министър Валентин Радев, който иначе можеше да бъде сменен. Но не и под натиск на БСП.

"Нож в гърба й" – така коментират последните трусове на "Позитано" 20.

А самата тя казвала на всеки, който й се изрепчвал: "Искаш да седнеш на мястото ми ли? Няма да ти позволя", разкриха запознати.

По едно и също време, с разлика от 3 дни, от червените редици се отделиха БЗНС "Александър Стамболийски" на депутата Спас Панчев и заместник-шефът на парламентаристите от БСП Жельо Бойчев. Коалиционният партньор гласува на конгрес напускането на “БСП за България”, а самият Панчев обяви, че вече няма да е в групата на социалистите. Вторият народен представител от малката партия – Димитър Георгиев, обаче не се съобрази с решението и остава при БСП.

Нищо чудно –

бившият футболист от “Ботев” (Пловдив)

и строителен предприемач попадна в Народното събрание благодарение на невероятния си късмет да бъде десети в листата, когато номерът на столетницата беше също 10. И повече щастието едва ли ще му се усмихне така.

Според източници от "Позитано" 20 зад решението на БЗНС "Александър Стамболийски" да напусне коалицията със социалистите стои Румен Петков, който наскоро оглави партия АБВ. И се е амбицирал да се върне в активната политика.

Първоначално се опитал да се завърне в БСП или като коалиционен партньор, или двете партии да се слеят. Но Корнелия Нинова била непреклонна, че това няма да се приеме добре сред нейните хора. Смятала, че АБВ няма да й донесе никакъв плюс - нито като електорат, нито като имидж.

Разочарован от отказа, Петков прибегнал до

други методи.

Решил да прави голям съюз с всякакви леви и патриотични формации. Първият, когото успял да убеди, бил Спас Панчев. И затова БЗНС "Александър Стамболийски" решил да напусне коалицията. Официалният мотив на земеделците е да се явят самостоятелно на местните избори догодина.

"От 13 г. сме в коалиция с БСП, но с новото ръководство не успяхме да се сработим. Те постоянно ни неглижират", заяви Панчев пред Би Ти Ви. Той подозирал, че отношението на Нинова към него се дължи на факта, че през 90-те години тя го сменила в борда на "Техноимпекс".

В парламента той лично настоял да има група за приятелство със Северна Корея и е неин председател. Членува и в групата за приятелство с Русия, Ирак, Грузия, Индия, Казахстан, Китай, САЩ, Беларус.

Засега няма яснота кой друг освен Спас Панчев ще се озове в коалицията на Румен Петков. Възможно било да потърси и бившия си партиен враг Татяна Дончева.

Целта на ексвътрешния министър била да вкара АБВ в парламента и да бъде фактор при вземането на решения в държавата. Всеки ден пресцентърът му съобщава за нови и нови изказвания и инициативи на бившия вътрешен министър.

Той се смята за част от руското лоби в България.

Наскоро поиска обяснение от президента Румен Радев за мотивите му да гласува декларация на групата "Букурещ 9" (9-те източноевропейски страни членки на НАТО), която била насочена срещу Москва. "Русия продължава многостранните си дестабилизиращи действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на Алианса", пише в документа. "Считам, че тук господин Радев е длъжен да обясни на българското общество какво точно го е мотивирало да подкрепи този текст. Защото думите "многостранни дестабилизиращи действия и политики" трябва да имат и конкретно съдържание и затова

нашият държавен глава трябва да обясни

на обществото ни какъв е неговият мотив да подкрепи точно този текст", каза Румен Петков.

Няколко дни по-късно той бе гост на света литургия в чест на чудотвореца Йона митрополит Московски в Успенския събор в Кремъл, където са били короновани царете и императорите, огласявали са се законите, издигали са в сан епископите, митрополитите и патриарсите.

Различно руско лоби пък представлява другият Румен - Овчаров, когото активисти определят като ментор на внезапно напусналия ръководството на групата зам.-шеф Жельо Бойчев.

"Той не е самостоятелен играч. Винаги е бил под крилото на бившия енергиен министър, който го взе в столичната организация, въпреки че мъжът е от Харманли. Направи го общински съветник, като дори оглавяваше червените общинари, изкара няколко мандата на "Московска" и сега е депутат", коментираха запознати.

Според тях Бойчев е изключително консенсусен човек, който никога не се конфронтира нито със свои, нито с чужди. Но сега изглежда, че се противопоставя на лидера Корнелия Нинова.

Самият факт, че подава оставка в ключов политически момент, в който трябваше да се гласува вотът на недоверие, показва разклащане в червените редици. Изглежда като удар под кръста, когато опозицията атакува управляващите.

"Не е хубаво да напускат хора, добре е да идват нови.

Създава се впечатление за разпасана командаФ,

коментираха негови колеги.

На думи двамата нямат разминавания, нито конфликти. Но наблюдатели тълкуват детайлите като разрив в отношенията им.

Жельо Бойчев и Корнелия Нинова излязоха с коренно различни версии за неговото бъдеще. Тя заяви, че той отдавна искал да се откаже от политиката и планирал да се заеме с бизнес. Но думите й изпревариха изявлението на доскорошния й заместник, който само час след това съобщи друго. Засега оставал в групата да работи за каузата на БСП за България, нямал намерение да напуска парламента.

Отдавна споделял пред колеги, че иска да се махне. Недоволни от стила на управление на Корнелия Нинова имало и сред останалите депутати. 12 от тях не подкрепиха идеята й, внесена като проекторешение, Народното събрание да не почива през лятото.

Особено настроени срещу постоянните инициативи на лидера били депутатите от гражданската квота, както и Манол Генов, който в момента е съден за купуване на гласове.

Четете още:

Не участвам в никакви интриги или революции срещу Корнелия Нинова

Обкръжението на Корнелия Нинова