Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЪМНЕНИЕ: Съществуват странни съвпадения между творбите на Том Егеланд и Дан Браун.
СЪМНЕНИЕ: Съществуват странни съвпадения между творбите на Том Егеланд и Дан Браун.


 

ПРЕЗ 2001 г. - две години преди да бъде публикуван "Шифърът на Леонардо", е издаден романът на Том Егеланд "Краят на кръга". В него има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: тезата, че Исус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена. При единия автор тя е дъщеря, а при другия - внучка на последния велик магистър на таен орден.
Том Егеланд идва в България на 5 декември, по покана на издателска къща "Персей". У нас по време на Международния панаир на книгата той ще представи новия си роман "Евангелието на Луцифер", разнищващ загадки около Вавилонската кула, древните християнски ръкописи и превръщането на Библията в канон. Според автора книгата стъпва на солидна документална основа, вплетена в динамичен сюжет.
Том Егеланд днес е един от най-популярните и тиражни европейски автори. Преведен е на 19 езика. Бестселърите му в България са "Пазителите на завета" и "Краят на кръга". Преди да започне да пише, е бил един от водещите разследващи журналисти в Норвегия.


Том Егеланд:
Странни са съвпаденията между мен и Дан Браун

- Г-н Егеланд, как си обяснявате поразителните прилики между вашия роман "Краят на кръга" и "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун?

- Вероятно сме имали една и съща идея, в даден момент сме правили проучванията си. Някои от основните сходства в двете книги вероятно са от "Светата кръв и свещения граал", която бе публикувана през 80-те. В нея авторите дискутират възможността, че Исус е оцелял на кръста, избягал във Франция и се оженил за Мария Магдалена. Мисля, че и Дан Браун, и аз сме били заинтригувани от тази идея. Разбира се, между книгите ни има и други съвпадения, които не могат толкова лесно да се обяснят. И в двете има албинос, който е важен герой. Не срещате албинос много често в романите, така че това е странно. Странно е и че има толкова много съвпадения.

- Това е нормално ли е?

- Животът е пълен със съвпадения, нали? Изкуството често следва еднакви пътища. Разбира се, че е странно. Огледайте се наоколо. Има романи, филми, песни, които си приличат, звучат еднакво.

- Говорили ли сте за това с Дан Браун? Мислили ли сте да се обърнете към адвокати?

- Никога не съм го срещал, нито съм говорил с него. Но според норвежките журналисти, които са го интервюирали, той е отрекъл да е чел моята книга. Вярвам му. Той не чете на норвежки, а книгата все още не беше преведена на английски, когато е писал "Шифърът на Леонардо". Абсолютен шанс, чисто съвпадение.

- Вие сте разследващ журналист. Изкушен ли сте да разследвате исторически мистерии, да разкривате неизвестни досега факти?

- Определено. Дори като писател, аз работя и изследвам като журналист. Правя големи проучвания, преди да започна да пиша книгите си. Искам всички факти да са коректни. Проучвам, разследвам, опитвам да открия колкото се може повече по даден въпрос. Когато стъпя на факти, започвам да пиша моите истории. Но е важно да се знае, че пиша романи. Стремя се, доколкото мога, да са близо до действителността. Дори ако голяма част от тях е измислица.

- Кои части от книгите ви са основани на факти или истини?

- Това е труден въпрос, защото трябва да прегледам всяка страница на всеки роман, за да ви отговоря. Разбира се, историите в наше време, свързани с главния герой - археолога Бьорн Белтьо са измислени. Но историческите мистерии, които той проучва са микс от факти и измислици. Първо, установявам историческите факти. След това добавям измислени елементи. Например в последната книга, "Евангелието на Луцифер", дадени истории и митологии от Вавилон и Месопотамия завършват в Стария завет на Библията. Те са основани на теологическо изследване и факти. Но романизираните ръкописи, наречени "Евангелие на Луцифер", са измислени от мен. Много от древните ръкописи и текстове от Библията са основани на истината.

- Християнин ли сте? Ходите ли на църква?

- Вече не. Когато бях тийнейджър редовно ходех на църква. Четях Библията, молех се, бях отдаден на вярата. Когато бях на 15, прочетох Библията, но и много научни книги и изгубих вярата си. Не казвам, че съм прав и че другите грешат. Казвам само, че лично аз не вярвам в никакви богове, ангели или митологични същества, които ни наблюдават. Това е мое лично заключение.

- Каква част от "Краят на кръга" е основана на исторически факти?

- Всички дискусии около това как евангелията са се появили, са основани на теологически факти. Някои от евангелията са въз основа на други евангелия. Въпреки това не всички имат еднакви версии за историята, което е странно. Но ние трябва да помним, че евангелията първоначално са се разпространявали от уста на уста, чак по-късно са написани. В университетите по цял свят теолозите се опитват да проучват тези въпроси. "Краят на кръга" започна с археологическите разкопки на една местност в Норвегия, за която се установи, че от векове е била обитавана от йоанити. Все още не е изяснено защо тези монаси идват в Норвегия - толкова отдалеч - от Йерусалим и Рим. Какво са криели или пазели? В моя роман те са пазели ръкопис на 2000 г. Това е измислица, но може би те са пазели нещо друго? Не знам. И аз не знам защо те са живели стотици години тук, в Норвегия.

- Открихте ли исторически факти, потвърждаващи, че е съществувало евангелие на Исус?

- Не. Ако то наистина съществува, това би било световна сензация. Няма историческо доказателство, че Исус е писал каквото и да е евангелие. Измислих си го.

 

РАЗСЛЕДВАНЕ: Преди да напише романите си Том Егеланд подробно изучава египетските пирамиди и дворците на фараоните.
РАЗСЛЕДВАНЕ: Преди да напише романите си Том Егеланд подробно изучава египетските пирамиди и дворците на фараоните.
ПЪТЕШЕСТВЕНИК: За да направи част от разкритията си, писателят обикаля почти всички исторически забележителности по света.
ПЪТЕШЕСТВЕНИК: За да направи част от разкритията си, писателят обикаля почти всички исторически забележителности по света.