Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди час направиха опит да бъда убит пред дома ми! Сигурен съм, че е поръчка от правителството! Прострелян съм 8 пъти с бойни патрони, но съм жив!"

Това написа във фейсбук профила си Петър Низамов-Перата, който на 26 юни през нощта беше прострелян, докато се прибираше към дома си в Бургас. Куршумите обсипаха ловеца на бежанци точно когато се приближил до входа на бл. 41А в квартал "Изгрев", в който живеел от няколко месеца.

"Работим по абсолютно всички версии, без да сме откроили водеща на този етап - от бизнес отношения до личностни", каза пресаташето на областната дирекция на МВР Цветелина Рандева.

За щастие на 32-годишния Низамов, той е само с две по-сериозни огнестрелни рани в крака и в момента е настанен в ортопедичното отделение на болницата в Бургас. Оттам са категорични, че състоянието на Низамов е добро и опасност за живота му няма. Два от куршумите са нанесли входно-изходни рани, третият е заседнал в крака. Те са били обработени веднага, обясниха от болницата. Самият той не може да посочи кои са били стрелците, а информацията, която дава за техния брой, е доста противоречива. Пред МВР първо казал, че били двама, а после трима. Не можел да посочи и как изглеждат мъжете в лице. Първата информация бе, че са преоблечени като полицаи.

"168 часа" направи опит да се свърже с Петър, но засега той не отговаря на мобилния си телефон.

Стотици приятели на мъжа се обявиха в негова подкрепа в социалните мрежи. Част от тях смятат, че за стрелбата трябва да бъде отмъстено веднага след като Низамов излезе от болницата.

"Оправяй се бързо, брат! След това знаеш какво следва!", пише Стоян Бабачев, познат на Низамов от дълги години. Сред познатите му обикалят две версии. Едната е разчистване на сметки на местна почва, а другата - че е спрян от най-високо място като предупреждение да не се занимава повече с бежанците.

"Искам да успокоя всички наши поддръжници, че Петьо е в добро състояние - обяснява в клип, качен във фейсбук, приятелят на Низамов Юлиян Иванов. - Толкова ли сме страшни? Ние по никого не стреляме, ние само казваме, само говорим."

Зад гърба си Перата има няколко криминални прояви. Той беше разследван за граждански арест на трима бежанци от Афганистан, извършен край границата ни с Турция през 2016 г. Случаят доби популярност благодарение на самия Низамов, който качи клип в социалните мрежи. По това дело, наречено "свински опашки", Петър беше оправдан, тъй като съдът реши, че лошото качество на записа, направен с мобилен телефон, пречи да се установи кой е вързал мигрантите. Самият Низамов твърдеше, че бил на пикник с приятели в Странджа, когато нелегалните бежанци ги нападнали.

В какъв скандал се замеси Перата през лятото на 2017 г., четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Простреляха Перата - ловеца на бежанци

4 гилзи открити след стрелбата по Перата, версия №1 - сплашване