Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сърбите поискаха тежки наказания за швейцарските национали, които с жестовете си имитираха двуглавия орел от герба на Албания. ФИФА ги “погали” с парични глоби.

Гранит Джака изравнява и с ръце прави жестове, сякаш пуска птичка да излети към небето. В последните секунди на двубоя съотборникът му Джердан Шакири също "лети" с двете си ръце. Непосветените се чудят какви са тези пернати, които толкова много са впечатлили двамата швейцарски национали.

Птицата на Джака и Шакири не е каква да е, а двуглав орел, който разпали истинска дипломатическа война в Европа тези дни. Двамата швейцарски национали с жестовете си имитираха двуглавия орел, който присъства в герба на Албания.

По този начин голмайсторите разгневиха сериозно играчите, треньорите и феновете на Сърбия. И вместо да се покрие за известно време, докато отмине бурята, единият от виновниците за скандала - Гранит Джака, се изцепи: "Светът може да не знае за какво става въпрос, но питайте който и да е албанец. Направихме нещо историческо. Отбор, който дори не се класира на световното първенство, вкара два гола. Сърбия - Албания 1:2".

Думите му предизвикаха търсения ефект. Сърбите в Европа поискаха провокаторите да бъдат изхвърлени от световното. Албанците по света ги качиха на пиедестал и се зарекоха да ги бранят с всички позволени и непозволени средства. ФИФА се събра на спешно съвещание, за да търси решение на ситуацията, от която да са доволни и двете страни. В крайна сметка швейцарските национали, които нямат нищо швейцарско нито в кръвта, нито в мислите си, бяха одрусани със солени глоби.

Паричните санкции едва ли ще ги респектират и откажат от мисията им да прокарват лозунгите за Велика Албания на мондиала. Двамата са издънки на косовски албанци, които са репресирани от властите преди разпадането на Югославия. Впоследствие родителите им успяват да се установят в Швейцария, където се раждат и бъдещите звезди на "кръстоносците". От бащите и майките си те явно получават запомнящи се уроци по албански национализъм и ето че улучиха момент да предизвикат останалия свят.

Особено активен в дразненето на сърбите е Гранит Джака. Швейцарският национал още преди година разказа тъжната история на баща си, който е бил жестоко тормозен от югославските власти. Таткото на Джака участва в протести в Прищина срещу властта. Вместо да чуят исканията им, полицаите започват да бият и да закопчават с белезници. Джака-старши е вкаран в ареста, а оттам отива в затвора за три години и половина.

След излизането си той е тотално разбит физически и психически, но попада в полезрението на международни правозащитни организации. С тяхна помощ политическият затворник успява да се добере до Швейцария, където получава шанс за по-добър живот. Именно там се раждат и синовете му Таулант и Гранит. Момчетата отиват да тренират футбол и демонстрират завиден талант. Двамата стигат до националния отбор, но защитават различни национални интереси.

Гранит стига до титулярното място в швейцарския национален отбор, докато Таулант играе за Албания.

Братята дори се изправят един срещу друг на европейското първенство по футбол през 2016 г. Тогава баща им твърди, че няма нищо против тази "братоубийствена" война и че неговата истинска родина е Швейцария.

Е, явно момчетата му не мислят така, след като при всеки удобен случай демонстрират своята принадлежност към албанската идея. Синовете твърдят, че го правят в името на своя баща.

"Понякога моля татко да ми разкаже отново какво е преживял в затвора. Той го прави, но съм убеден, че премълчава много от нещата, за да не ни наранява с брат ми. Той винаги ми е казвал, че косовският народ има право да съществува и да бъде щастлив. Това е и моята философия", разказва Гранит Джака.

След избухването на скандала всички очакваха, че той и Шакири ще бъдат наказани поне за два мача. Вместо това от световната футболна централа прецениха, че е по-добре да не наливат допълнително масло в огъня, и ги глобиха с по 10 хил. швейцарски франка. Техният съотборник Лихтщайнер също беше одрусан с 5 хил. франка заради публичната подкрепа към съотборниците си. Албанци от САЩ моментално се зарекоха да съберат пари и да платят глобите на играчите, които имат по много милиони в банковите си сметки.

В благотворителната акция се включи и премиерът на Албания Еди Рама, който откри дарителска сметка и призова сънародниците си да внесат кой колкото може, за да платят глобите на швейцарските национали. Скандалът очевидно няма да затихне до края на световното, но как ще се развият нещата, зависи и от действията на етническите албанци в Швейцария до края на участието на "кръстоносците" в първенството.

Oще четете:

Франция и Дания стреляха по футбола с бойни патрони

Луди професори ни провалят на мондиала в Мексико