Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов влезе мрачен на минисъвета за бежанците.
Премиерът Бойко Борисов влезе мрачен на минисъвета за бежанците.

Опитват бежански центрове извън Европа

“България като страна на първа линия заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.” Това заяви премиерът Бойко Борисов в неделя преди началото на минисъвета за бежанците, който свика президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Срещата, наречена от медиите “Операция “Спасяването на Меркел”, трябваше да потърси общо решение на мигрантската криза в ЕС преди Европейския съвет в края на седмицата. До срещата се стигна, след като Хорст Зеехофер, вътрешен министър на Германия и коалиционен партньор на канцлерката Меркел, ѝ постави ултиматум да постигне общо европейско решение и да започне да връща бежанци.

България може да се съгласи да приема бежанци от Германия, но ако преди това са затворени външните граници, както е затворена българската и не влизат повече хора, обясни след разговорите Борисов. Но призна, че България е пропускала мигранти към Германия през 2014-2015 г., за да не се наводни.

60 000

души са

минали през нас

и са отишли в

Германия,

обясни Борисов.

“България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск”, заяви премиерът.

Той отново представи българското предложение - незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължително преминаване през граничните пунктове, релокация на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни. В изказването си Борисов подчерта добрата работа на България с Турция и поиска европейска защита от бежанците и за държавите от Западните Балкани.

Преди Европейския съвет трябва да бъде намерено съгласие между всички държави в ЕС, заяви още Борисов. Според него останалите страни на срещата са се съгласили с неговите предложения за затваряне на границите и финансиране на центрове за бежанци извън територията на Европа.

Страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, вече отказаха каквото и да било намиране на съгласие, което включва разселване на бежанци в ЕС. Те отказаха и да участват в неделната минисреща за спасяването на Меркел. А Борисов разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан в петък, преди да замине за Брюксел.

“За Европейския съвет, за съжаление, няма да имаме общо решение за миграцията. Ето защо

ще има

двустранни и

тристранни

споразумения

как можем да си помагаме един на друг, докато продължава търсенето на общо решение”, заяви на влизане за разговорите обаче Ангела Меркел. Според публикации в медиите Германия вече преговаря с Албания балканската страна да приеме бежански центрове.

“Методът, който ще приемем днес, този, за който Франция настоява през изминалите седмици, има за цел да работи съвместно по отношение на страните на произход или транзит, които са извън ЕС. Всъщност вече дава първите резултати. Ще продължим с Либия, други африкански държави, Балканите или Азия”, заяви френският президент Еманюел Макрон. И допусна разделяне на ЕС на две скорости и по тази тема.

Европейска многостепенна стратегия за миграция предложи пък италианският премиер Джузепе Конте, но не влезе в подробности. Испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че ще иска подкрепа от останалите в ЕС за овладяване на миграцията през Западното Средиземноморие.

“Австрия смята за необходимо разполагането на военнослужещи за охрана на външните граници на ЕС”, заяви австрийският министър на отбраната Марио Кунасек в интервю за германския в. “Велт ам зонтаг”, което излезе преди минисъвета в Брюксел. Той допълни, че страната официално ще внесе съответното предложение по време на председателството си на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли.

Макрон пак във Варна за мигрантите

Френският президент Еманюел Макрон ще дойде и това лято във Варна, обяви след минисъвета премиерът Бойко Борисов.

Той обещал на френския президент да организира в морската столица среща на франкофонските държави.

Макрон ще дойде през септември, съвсем скоро ще се уточни и датата. На тези разговори ще продължи да се търси общо европейско решение за мигрантите, заяви Борисов.

“Макрон публично ми каза: Много ти е добра позицията и със затварянето на границите, и със споразумението с Турция”, разказа още Борисов.

Френският президент бе във Варна и миналото лято заради пакета “Мобилност”.

Жан-Клод Юнкер посрещна с целувка Ангела Меркел на срещата за спасяването и? като канцлер.
Жан-Клод Юнкер посрещна с целувка Ангела Меркел на срещата за спасяването и? като канцлер.