Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Валентин Радев (в средата)  СНИМКИ: МВР
Министър Валентин Радев (в средата) СНИМКИ: МВР

"Нека гражданите да знаят, че един рецидивист, обирджия и изнасилвач е хванат - така действа системата, така ще работим и занапред", каза министърът на МВР Валентин Радев след залавянето на затворника Борис Иванов на брифинг в Ловеч. Само за 52 часа беглецът бе разкрит и заловен на изхода на гр. Летница. "Благодарая на всички, които участваха в акцията по залавянето: на СОБАТ, на жандармерията, на областната дирекция на полицията в Ловеч. Бяхме критикувани в медиите, че са изполмани вертолети и други ресурси, но каквото реши държавното ръководство това превим", каза още министър Радев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов обясни, как се е стигнало до залавянето на Иванов. В петък бил получен по-остър сигнал, който конкретизирал мястото, където за последно е бил забелязан беглеца. Незабавно били насочени сили натам в изключително мащабна операция с жандармерия към ГДНП, сили от Специализираното звено за борба с тероризма /СОБАТ/, областната дирекция включила целия наличен ресурс.

В определен момент служебните кучета хванали следа, но времето се развалило, завалял дъжд. Въпреки това търсенето продължило през цялата нощ.

Сутринта в събота бил получен нов сигнал от жител на гр. Летница, че е Борис Иванов е забелязан в необитаема къща. Насочили сили натам, като случая се развивал изключитено динамично, подчерта гл. секретар. Когато затворникът забелязал, че е разкрит той хукнал да бяга. Видял възрастна жена, която живее в края на града и се вмъкнал в къщата й. Хванал я за ръката и приклекнал, а тя стояла до прозореца. "За щастие жената познавала районния инспектор и успяла с жестове да му покаже, че е заплашена. Той пък сигнализирал силите на жандармерията и обградили къщата.

Виждайки, че е притиснат от преследвачите беглецът направил опит да отвлече възрастна жена, за да я ползва като застраховка пред полицаите. Това пък наложило използването на огнестрелно оръжие за респектиране. Получил се очаквания ефект и Иванов оставил заложничката, продължил да бяга, но след бързи действия на СОБАТ той бил хванат. "Благодарение на жанадармерията реално е била предотвратена заложническа криза", каза още гл. секретар Маринов.

От СОБАТ са били разположени снайперистки единици, които осъществявали непрекъснато наблюдение накъде се движи беглеца. "Приложена е била тактиката на свинския лов", допълни Маринов.

"Като се има предвид, че Иванов е с четири постановени присъди, две от които са за грабеж и изнасилване, държа да отбележа, че четвъртата от година и половина е отново за бягство от външен неохраняем обект на Варненския затвор", каза окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Иванов е в ареста на затвора, образувано е досъдебно производство по чл. 297, за което се предвижда наказание до 3 години. Вероятно ще има обвинение и за отвличането на жената, уточни той.