Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водят Георги Вълев при едно от делата му във Велико Търново
Водят Георги Вълев при едно от делата му във Велико Търново

Окръжният съд във Велико Търново е прекратил делото за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество на осъдения до живот бизнесмен Георги Вълев от групата за мокри поръчки "Килърите". Искът на комисия "Антикорупция" е отрязан, защото проверката не е приключила в законовия 10-месечен срок, съобщи в."Борба". Магистратите се позовали на установена съдебна практика след решение на ВКС. КОНПИ е внесла жалба в Апелативния съд във Велико Търново против прекратяването на делото.

Поредният иск за отнемане на престъпно имущество срещу Вълев бе внесен през февруари 2018 г., след като влезе в сила доживотната му присъда без право на замяна за подбудителство на две убийства - на адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев през 2009 г.. Вълев бе признат за виновен и за лихварство, което даде възможност на КОНПИ да поиска конфискация. Искът е за 3 611 169 лв. за 41 имота и парични суми на Вълев и семейството му, придобити от дейности, за които не са успели да докажат трудови доходи. "24 часа" първи съобщи, че собствеността, за която се смята, че е придобита от престъпна дейност, е във Велико Търново, Арбанаси, Слънчев бряг и Царево.

През 2011 г. Окръжният съд запорира 54 имота за близо 10 млн.лв. по искане на комисията за отнемане на незаконно имущество. По това време той вече бе задържан и с обвинения по делото "Килърите". През лятото на 2016 г. пък гръмна новината, че окръжният съд е постановил частична отмяна върху запорираните движими и недвижими имоти и дялове в дружества на Георги Вълев, приемайки, че за тях той има законни източници на средства.