Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сидеров им обеща помощ

Майките на деца с увреждания поискаха и оставката и на зам. социалния министър Зорница Русинова.

Това стана часове след като по тяхно желание премиерът Бойко Борисов уволни зам. социалната министърка Росица Димитрова.

“В качеството ѝ на дългогодишен служител в Министерството на труда и социалната политика, която като бивш социален министър допусна циничното разделяне на хората с увреждания чрез отпускане на 930 лв. за децата до 18-годишна възраст, без да е налице реална представа за потребностите на хората с увреждания”, пишат майките до премиера Бойко Борисов защо искат оставката на Зорница Русинова.

Досега с протестите си те успяха само за 24 часа да свалят и след това да върнат на поста му социалния министър Бисер Петков.

“Настояваме да проявите политическа воля и да потърсите отговорност за неефективната дейност на МТСП и национално представителните организации,

ощетявала

години наред

цялото общество

и европейските данъкоплатци с неефективно усвояване на средства в големи размери”, пишат още майките.

Те ще продължат да протестират и искат разпускането и на национално представителните организации заради “доказана крещяща неефективност, пряко свързана с неефективността на МТСП, призната публично от Вас”.

Родителите настояват

да се разследва

дейността на

КНСБ и КТ

“Подкрепа”

и да се установи колко от усвоените от тях средства от държавния бюджет и колко от проекти по оперативни програми на ЕС, дарения от чуждестранни фондации и частни лица, в периода от създаването им до днес. Синдикатите си навлякоха гнева на майките на деца с увреждания, защото отхвърлиха искания от тях закон за личната помощ. Президентът на “Подкрепа” Димитър Манолов ги призова да се засрамят и да приберат децата си. Вчера нарече протеста политически.

Междувременно майките получиха подкрепа от лидера на “Атака” Волен Сидеров. “Във вторник имах продължителна среща с майките, те ме повикаха. Предложих им, като постъпят текстовете, да присъстват в социалната комисия, в която ние имаме двама депутати. Така поемаме ангажимент да коригираме нещата, които ги притесняват”, каза за “24 часа” той.

“Ние им осигуряваме достъп до НС и призоваваме да предоставят текстове, на които най-много държат, за да ги лансират нашите депутати. Това е по-работещият вариант - внасянето на цял закон ще е трудно”, допълни той.

Зам. социалният министър Зорница Русинова
Зам. социалният министър Зорница Русинова

Средно с 90 лв. да се увеличат добавките за чужда помощ на хората с над 90% увреждания, предлагат от КНСБ. В момента 86 000 души с тежки увреждания и приковани на легло в дълбоката провинция получават добавка от 90 лева за чужда помощ.

Премиерът уволни Росица Димитрова, летяла за 8300 лв.

Валери Симеонов: Пожертваха я

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на зам.-министърката на труда и социалната политика Росица Димитрова в сряда сутринта заради скъпата командировка в Ню Йорк. В разгара на протестите на майките на деца с увреждания тя замина заедно с експерта по интеграция на хората с увреждания Надежда Харизанова за участие в 11-ата конференция на страните по Конвенцията по правата на хората с увреждания. Димитрова пътува с билет за бизнес класа, който струвал 8300 лв., защото бил купен в последния момент.

“Не съм съгласен с приетата оставка, тя е пожертвана от премиера. Категорично заявявам, че тя е добър професионалист”, коментира вицепремиерът Валери Симеонов след уволнението.

Самата Димитрова разказа пред Би Ти Ви, че предната нощ не е спала, а в сряда е взела решение за оставката след реакцията на обществото. Според нея е “сготвена от някого, който най-вероятно изпитва удоволствие от такива неща”. “Да, билетът е скъп и на мен не ми харесва, че е толкова скъп, но нямам вина, че е купен такъв.

Аз не участвам в тези процедури да избирам какъв билет да се купи”, каза Димитрова. Тя обясни, че по същото време трябвало да пътува за Чили, а командировката там нямало да струва и лев на държавата. По-късно през деня за нея се застъпиха и от коалиция “Детство 2025”. Оставката на един от най-активните зам.-министри ще се отрази негативно на работата по важни процеси. Тя ръководеше изработването на нов Закон за социалните услуги, който ще внесе дългоочаквани промени в социалната сфера”, написаха те.

Вечерта във вторник Волен Сидеров отиде при протестиращите пред парламента майки и им обеща съдействие.  СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Вечерта във вторник Волен Сидеров отиде при протестиращите пред парламента майки и им обеща съдействие. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Министрите летят в бизнес класа, замовете - по изключение

Премиерът и министрите са единствените от правителството, които имат право да си купуват с държавни пари билети за бизнес класа, предвижда наредбата за командировките в чужбина. Те нямат и лимит за цената на хотелите, в които отсядат. Бизнес класа се полага и на президента, главния прокурор, омбудсмана. Бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който не ползваше правителствените самолети, обаче летеше само в икономична класа.

Зам.-министрите имат право на билет в бизнес класа по изключение, когато полетът е над 5 часа. По правило чиновниците трябва да летят в икономична във всички случаи. Единствено за изпълнение на особено важни задачи министърът на финансите може да разреши на държавен служител да лети на по-скъпите седалки в самолета.

Билетите на министри, зам.-министри и чиновници се купуват през агенции. Министерствата сключват с тях договори след обществени поръчки. Именно заради такъв договор в момента е подсъдим бившият външен министър Даниел Митов.

Командировките на министрите и заместниците им според наредбата трябва да се разписват от премиера. Бойко Борисов обаче е делегирал това право на министрите си за техните замове.

Зам.-министърката на труда и социалната политика Росица Димитров
Зам.-министърката на труда и социалната политика Росица Димитров