Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на завод “Миджур” Валери Митков на път към Видинския окръжен съд
Собственикът на завод “Миджур” Валери Митков на път към Видинския окръжен съд

- За предишната авария с

4-ма ранени през 2010 г.

също няма осъдени,

собственикът се отърва

с 10 хил. лв. глоба

- Шест проверки на

складовете са правени

от началото на 2018 г.

“Загубата на близък е трагедия, а тук 15 души са загубили живота си. Това е подигравка с паметта на хората. Виновни няма, всичко е окей. Виновни са тези, които са били на работа”, с болка и огорчение каза Димитър Димитров. Така той коментира оправдателната присъда на подсъдимите за взрива в завод “Миджур” във видинското с. Горни Лом. Тогава Димитров загуби сина си.

След

60 съдебни

заседания,

разпитани 200

свидетели и

50 вещи лица

и разгледани 180 тома с материали Видинският окръжен съд оправда на първа инстанция четиримата обвиняеми - собственика на завода Валери Митков, бившия началник на отдел “Контрол на общоопасните средства” в МВР Божидар Василев, бившия директор на дирекция “Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова и инспектора по безопасност на труда в завода Палма Иванова.

Василев и Бахчеванова са обвинени, че не са изпълнили служебните си задължения. Собственикът Валери Митков - че в качеството си на проектант е изпълнил немарливо проектирането на технологичната част от проект “Ремонт и възстановяване на цех С” - цеха, в който стана фаталният взрив. Инспекторката по трудова безопасност също е изпълнявала немарливо работата си.

“Моето искане беше да се разбере кой и защо е допуснал вноса на тези мини, а не кой е дръпнал спусъка - казвам го в преносен смисъл. Прокуратурата търси вина на конкретно лице, което е довело до инцидента. Аз и моите адвокати сме внесли документи, с които доказваме наличие на длъжностни лица на по-високо ниво”, каза Димитър Димитров. Той не се е отказал да търси правосъдие за смъртта на сина си Михаил, на 26 г., който е най-младият загинал при кървавия инцидент.

Това се случи на 1 октомври 2014 г., около 17 ч., когато се взриви цехът за утилизация на боеприпаси и от него остана кратер, а намиращите се там 15 души буквално са били изпепелени.

Три жени са

имали късмета

да оцелеят,

защото са си тръгнали малко по-рано от работа. Те бяха леко ранени, след като взривната вълна ги застига на около 400 метра от цеха.

Заводът е построен през 1972 г., а през 2000 г. е приватизиран на основание решение на Народното събрание за раздържавяване на военнопромишления комплекс. Собственост е на “Видекс” АД и произвеждаше взривни материали - видексит, амонит 6, амонит 6 ЖВ, ГДА-ЛМ, АНФО-Л, балканит, скаленит, метанит и др., средства за взривяване - пентолитови бустери, неелектрическа система за взривяване ВИДЕКСДЕТ, ръчни гранати и инженерни боеприпаси.

От юли 2008 г. “Видекс” бе основен изпълнител на Програмата за утилизация на излишни бойни припаси на гръцката армия. Според договора в завода трябва да бъдат разглобени 1,6 млн. противопехотни мини, като се отделят запалката и тротилът.

Част от близките на загиналите са убедени, че различни държавни ведомства са бездействали в продължение на 6 г. - от 6 юли 2008 г. до настъпването на инцидента през 2014 г. Те са пренебрегнали писмен сигнал на национално движение “Екогласност”, с който са били уведомени, че утилизирането на противопехотни мини в завода за взривни вещества “Миджур” в с. Горни Лом е опасно, но не било направено нищо за осигуряване на безопасността на работещите в предприятието. Искането за намеса на държавата и спиране на вноса от Гърция на противопехотни мини за утилизация в “Миджур” било подадено няколко дни след взривовете във военните складове край Челопечене през 2008 г.

“Грешката е, че прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо с трагичния инцидент.

Причината трябва

да се търси

другаде - външна

намеса”,

коментира оправдателната си присъда Валери Митков, чийто син е един от загиналите.

“Нарушаване на технологичния процес от един или няколко служители не може да доведе до този инцидент. Това се доказва както с теоретични изчисления, така и от проведените полигонни експерименти, които доказаха, че една или няколко мини не могат да бъдат причина.”

“По делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива”, каза адвокатката на Митков Златка Стефанова. Според нея присъдата съответства на това, което бе установено по делото.

“Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод “Миджур”, каза след приключването на четенето на присъдата прокурорът Мирослав Костов. Той заяви, че в 15-дневен срок

присъдата ще

бъде обжалвана

пред Софийския апелативен съд. “По някои от повдигнатите обвинения на четиримата подсъдими се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид”, заяви Костов.

От община Чупрене, на чиято територия се намира завод “Миджур”, посочиха, че собственост на терена на завода от 1 година е “Миджyp мениджмънт кънcтpaкшън” ЕOOД, като фирмата е поела ангажимент да охранява терена. Оператор на взривните изделия, които се съхраняват на територията на завода, остава “Видекс” АД. При извършената проверка са установени нарушения при съхраняването в 5 склада на 190 000 броя противопехотни мини, стана ясно на заседание при областния управител Албена Георгиева през този месец. Георгиева заяви, че ще назначи междуведомствена проверка на територията на завода за спазване на изискванията, гарантиращи безопасността на населението в с. Горни Лом.

“От началото на 2018 г. в завод “Миджур”, който не функционира и към момента и в него не се извършва никаква производствена дейност, са направени шест проверки, две от които съвместни. Заводът се охранява с жива сила, на територията му има изградена система за видеонаблюдение, обхващаща складовете. Последната проверка е извършена на 22 май”, каза областният управител.

Семействата на загиналите са скептични, че ще има наказани, и припомнят как е приключило делото за предишната авария в същия цех на 3 февруари 2010 г., когато бяха ранени четирима работници. Собственикът на “Видекс” Валери Митков се отърва с 10 хил.лв. глоба от инспекцията по труда, а директорът Люсиен Симеонов бе съден, но оправдан.

Тогава възникнаха пожар и взрив, при който цехът за утилизация на противопехотни мини бе изравнен със земята. Последвалите проверки установиха, че пожарът е възникнал от приплъзване на ремъчната предавка на задвижващ механизъм в дробилен цех. Техническият проблем е бил известен на ръководството на завода и то е било уведомено за проблема, но не са взети мерки.