Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдията на Сърбия - Коста Рика попречи на финалния щурм на южноамериканците заради събеседването си с технологията за видеонаблюдение.

Нервите на всички са опънати до скъсване. И няма как да е иначе, след като една грешна стъпка в групата може да провали трупаните мечти и емоции през последните 4 години.

Още по-лошо е, ако късоглед съдия те лиши от това, за което си тренирал и си се борил в изтощителните квалификации. Точно заради това системата за видеонаблюдение VAR беше приветствана от играчи, треньори и медии.

Най-важната й задача е да сведе до минимум съдийските грешки и да осигури максимална справедливост за двата отбора, така че да спечели наистина по-добрият, а не по-симпатичният на рефера. Модерната технология, която позволява на арбитрите да видят отново ситуацията и да променят решението си, беше използвана активно още в първите мачове от мондиала.

Франция на практика спечели мача си именно благодарение на VAR, след като реферът Андрес Куня отиде да види на забавен каданс спорното положение и отсъди дузпа за нарушение срещу Антоан Гризман. Също с дузпа, отсъдена след консултация с VAR, шведите измъкнаха ценната победа в трудния мач с Южна Корея.

Новата система със сигурност помага, но в някои моменти може да се окаже истински бич за феновете с лабилна психика. Спомнете си само мача между Сърбия и Коста Рика. Съседите се опряха на гениалността на капитана си Александър Коларов, отбелязал дори по-красив гол от този на Кристиано Роналдо от пряк свободен удар. Съвсем в реда на нещата от 80-ата минута натам съседите започнаха да бавят събитията на терена, а южноамериканците се вдигнаха на финален щурм.

Само дето той така и не се осъществи заради постоянните прекъсвания на играта, предизвикани от консултациите на главния съдия Маланг Диедхиу със системата VAR. Реферът спираше играта, за да се консултира със сътрудниците си, които също са ангажирани да работят с новата технология. След това главният арбитър на свой ред разглеждаше видеоповторенията със спорните ситуации. А през това време треньорът на Коста Рика Оскар Рамирес щеше да си разкъса ризата от яд, че неговите играчи не получават шанс да натиснат съперника.

Нищо чудно подобни проблеми да се появяват и в следващите мачове от турнира. Най-лошото е, когато реферът трябва да се консултира с VAR в края на мача. Тогава отборът, който изостава в резултата, се нуждае от чисти игрови минути, докато съперникът всячески се опитва да накъса играта.

Сега и високите технологии се намесиха, което със сигурност ще къса нервите на феновете, които чакат финален щурм и чудо в последните секунди.

Шефовете на ФИФА очевидно не са забелязали проблема, тъй като се похвалиха, че тяхната система за видеонаблюдение работи повече от перфектно. Интересно е дали с напредването на турнира все повече играчи няма да искат от съдията да гледа на повторение ситуацията и дали именно технологиите няма да имат решаваща роля в битката за световната титла.