Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки че властите в различни страни отказваха да приемат  кораба "Водолей", мигрантите бяха обезпаразитявани.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Въпреки че властите в различни страни отказваха да приемат кораба "Водолей", мигрантите бяха обезпаразитявани. СНИМКА: РОЙТЕРС

9 млрд. евро за цифровизация и сигурни дигитални граници

И докато европейските страни се готвят да изграждат нови бодливи стени, ЕС отдели над 9 млрд. евро за програмата "Цифрова Европа" за масова цифровизация и нови, по-сигурни дигитални граници.

В ерата на тероризма киберсигурността се оказва един от ключовите приоритети на ЕС.

С впечатляващия бюджет идеята е цифровите граници да се заличат. И да станат невъзможни информационното проникване, несанкционираното теглене на данни, хакването на различни системи дори с цел тероризъм.

Според българския еврокомисар Мария Габриел

инвестициите ще бъдат насочени към развитието на високоизчислителните компютри,

подобряването на киберзащитата, както и в областта на изкуствения интелект и образованието.

Според Габриел не може да има сигурна и свързана Европа без инвестиции в киберсигурността. Тя е категорична, че само така може да бъдат защитени здравните данни на европейските граждани, мобилните устройства и личните им данни, енергийните системи на отделните страни членки и др.

Вероятно това е една от причините Габриел тези дни да получи престижната награда "Мариса Белисарио" за изключителен принос не само в науката и икономиката, а и за принос към целия Европейски съюз. Сред носителите й са първата жена - президент на Ирландия, Мери Робинсън, държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, кралицата на Йордания Рания ал-Ясин и др.