Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Сергей Георгиев (със зелената риза) и Иван Грахов към 23 зала на Съдебната палата.
Полицаи водят Сергей Георгиев (със зелената риза) и Иван Грахов към 23 зала на Съдебната палата.

Дело за поръчково убийство на българин, умъртвен зверски в Украйна, стигна до Върховния касационен съд (ВКС).

Двама от обвинените за смъртта на 37-годишния Марин Маринов - Сергей Георгиев и Иван Грахов, бяха доведени днес сутринта с белезници в зала 23 на Съдебната палата. Те обжалват присъди от по 20 г. затвор, наложени им от Софийския апелативен и Софийския градски съд (СГС). Същото наказание бе отредено и за обвинения като подбудител на престъплението Румен Запрянов, който е в неизвестност. Той изчезва в деня, в който СГС трябваше да обяви присъдите, и вече повече от 2 г. МВР го издирва у нас и в чужбина.

Прокуратурата поиска по-строги наказания, а адвокат Иво Найденов, който представлява майката на Маринов - доживотен затвор без право на замяна.

Соня Маринова го подкрепи, а после с треперещ глас каза, визирайки подсъдимите: “Не ги искам в затвора, а да са мъртви”.

Маринов е убит с гаечен ключ и нож близо до украинското с. Головчинци на 28 януари 2011 г., докато полицията у нас го търси, за да го разпита като свидетел по дело за ДДС.

При разследването Грахов и Георгиев правят признания, но според защитата те са “негодни доказателства”. Уликите били косвени и недостатъчни за осъдителни присъди. 

"Признавам си отчасти, че съм бил там. Но няма как да се призная за виновен за нещо, което не съм извършил", каза Георгиев пред ВКС. Грахов също отрича да е нанесъл фаталните удари, довели до смъртта на Маринов. Той пътувал с колата на Грахов и Георгиев за България. В полето край Головчинци слязъл за малко. Издебнат е в тъмното в гръб. Първо е ударен в тила с гаечен ключ, който се счупил. После е душен с найлонова торба, а накрая гърлото му е прерязано с нож. 

До месец ВКС ще реши дали да потвърди присъдите или да върне делото на Софийския апелативен съд.