Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-младият премиер в Европа Себастиан Курц успя да вбеси президента на Турция с новите си методи за борба с политическия ислям. Канцлерът на Австрия обяви, че ще затвори седем джамии и ще изгони всички имами, финансирани от чужди държави. Общо 150 души ще изгубят правата си за пребиваване в Австрия.

"Паралелни общества, политически ислям и тенденции към радикализация нямат място в страната ни", обяви канцлерът Курц, цитиран от Би Би Си.

Отношенията между Анкара и Виена са обтегнати още отпреди Курц да поеме властта. Младият канцлер е категоричен, че Турция няма място в ЕС и че

Ердоган има всички белези на диктатор

Според австрийския канцлер, за да се присъедини към Европейския съюз, Турция трябва да покаже уважение към демокрацията и човешките права, което не се случвало от дълго време.

Курц е известен с позицията си срещу членството на Турция в ЕС. Противоречията между Австрия и Ердоган започват още докато младият канцлер е външен министър. Двамата имат сериозни разминавания и често влизат в словесни двубои.

Този път решението на Себастиан Курц действително разяри президента Ердоган. Според него с действията си Австрия е опасно близо до война между кръста и полумесеца.

"Това решение е като обявяване на война. Ние няма да допуснем нашите 250 000 братя в Австрия

да бъдат оставени

на произвола

Няма да стоим със скръстени ръце. Ангела Меркел трябва да научи това момче Курц на обноски", заяви Ердоган.

Австрия ще затвори джамии като

противодействие на политическия ислям

60 от 260-те имами в Австрия се разследват от австрийските власти. Има подозрение, че някои джамии са свързани с турски националисти. Не е ясно още колко организации и скрити културни сдружения, които нарушават закона за исляма има на територията на Австрия.

Три от джамиите, които ще бъдат затворени, са във Виена, две са в провинция Горна Австрия, една е в Каринтия. Основа за това решение е австрийският закон за исляма, който е най-старият в Европа. През 2014 г. правителството във Виена представи нов закон. Той предвижда един "ислям с австрийски характер", а целта му е да предотвратява радикализирането на младите хора. Законът забранява чуждестранното финансиране на джамиите и техните настоятелства. Именно това е и обвинението към 60-те имами.

След щателна проверка е решено, че джамиите, близки до Турско-ислямското дружество за културно и социално сътрудничество в Австрия (ATIB), трябва да бъдат затворени. Съществуват

подозрения, че то

рекламира турския национализъм

От новите мерки е засегната и една джамия на крайнодесните екстремисти "Сиви вълци" във Виена. Неотдавна те предизвикаха остри критики с публикуването на снимки, показващи инсценирани военни действия, водени от деца.

Те били облечени в турски военни униформи и пресъздавали битката при Галиполи от Първата световна война. Възстановката включвала децата да се правят на умрели и да лежат, покрити с турски знамена, в джамия.

В няколко случая процесът по експулсиране на имами, свързани с опасни организации, вече е в ход. Правителството ги подозира и в нарушаване на забраната за чуждестранно финансиране на религиозни обекти и лица.

Четете още:

Росен Плевнелиев се ожени за Деси Банова. На церемонията присъстваха децата на младоженците, тъщата на президента и кумовете на младото семейство

Серхио Рамос - гладиаторът,без когото световното нямаше да е същото