Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснаците бяха подложени на невиждана мобилизация - полицаите няма да бият лошо, в такситата няма да звучи местна чалга, инфраструктурата е лъсната до неузнаваемост

Серьожа е стар градски вълк, който върти волана на жълтото си такси в центъра на Москва. Досущ прилича на българските си събратя - компетентен е по всички въпроси и е негативно настроен към целия свят. В колата му бичи руски шансон, който обаче няма нищо общо с френския. Много от парчетата приличат на по-лъскавите ни чалга хитове - пее се за любов, предателство и прошка.

Тези дни Серьожа е захвърлил ценните дискове на дъното на жабката и е заредил касетофона с блудкавите съвременни поп парчета на Ариана Гранде, Шакира, Енрике и други подобни герои.

Хитрият таксиметров шофьор е готов да отговори на огромното предизвикателство, пред което е изправена страната му. Русия посреща двадесет и първото световно първенство по футбол. Най-престижният футболен турнир

идва в изключително напрегнат момент.

Русия на Путин е в обтегнати отношения със САЩ и Западна Европа. напрежението ескалира до степен, че се чуха гласове от държави-членки на ЕС мондиалът да бъде бойкотиран.

Това очевидно не се случи и всички отбори, които се класираха, заминават. Тепърва ще стане ясно кои знакови лидери ще отклонят поканата да се настанят във ВИП-ложите на модерните руски стадиони.

Световното по футбол очевидно ще е пореден рунд в битката на Путин с мощни врагове, които го искат по-послушен, по-сговорчив и по-предвидим.

Нищо чудно той за пореден път да излезе краен победител от играта на котка и мишка. Уж големите играчи от Запада щяха да си останат у дома, а тези дни канцлерът Ангела Меркел подсказа намерението си да пътува за мач на германския национален отбор.

Направи ли го тя,

много други

ще я последват.

Самият Путин демонстрира силната си амбиция, излизайки с прочувствено обръщение по телевизията и призовавайки буквално целия свят да дойде в Русия и да се наслади на едно невиждано шоу.

А че то ще е такова, няма никакво съмнение. Големият шеф се е зарекъл да натрие носа на претенциозните западняци и всички трябва да впрегнат мишци в името на перфектното домакинство. Точно заради това и Серьожа е набутал в миша дупка популярните руски хитове. Още в края на миналата година властите подсказват на таксиметровите шофьори да се въздържат от пускането на просташки парчета в колите си по време на световното.

Добре е чужденците да чуват позната на ушите им музика. Не че всички пристигащи в градовете домакини слушат точно Енрике или Ариана Гранде.

В Русия се очакват над 1,2 млн. туристи от цял свят. По стара традиция най-много се очакват да бъдат германци и англичани, но има и изненади в подреждането на най-многобройните агитки.

Очаква се внушителна египетска група, след като африканската страна се класира за първи път на мондиал от 28 години насам.

Над 25 хил. египтяни

са си платили солено,

за да гледат на живо своите любимци и преди всичко абсолютната звезда на отбора им Мохамед Салах. Голаджията направи велик сезон в "Ливърпул", а от драматичната му контузия на финала на Шампионската лига може да бъде направен филм.

Още по-емоционални бяха дните, в които милиони негови сънародници чакаха със затаен дъх лекарската присъда. Тя беше положителна и Салах почти със сигурност ще може да играе на световното.

Нищо чудно, че най-скоростно бяха разпродадени билетите за мача Русия-Египет, като в следващите дни се очаква да се развихри и черна борса, колкото и да са ограничени възможностите на спекулантите.

Със сигурност най-големият брой туристи ще се съсредоточат в руската столица. Властите в Москва се хвалят, че са осигурили хотели, ресторанти и удобен градски превоз за своите чуждестранни гости. Столицата при нормални обстоятелства има капацитет да приеме около 160 хил. туристи, като специално за първенството е предвидена леглова база за поне 250 хил. души.

Все още не е ясно как точно ще бъдат преборени огромните задръствания, които по време на турнира

заплашват

да излязат

извън контрол.

Московското кметство плати солено за кампании, целящи да убедят местните да изоставят колите си в месеца, когато половината футболен свят ще се изсипе на руска територия. Въпреки това някои отбори в последния момент променяха резервации само и само да са максимално близо до тренировъчната база и до стадиона, където ще се играе мачът им.

Транспортният хаос го има във всички големи градове по света и пак в мегаполисите основният проблем е свързан със сигурността на феновете. Точно това е личната кауза на Владимир Путин. Руският президент строи всички възможни спецслужби и им нареди да не допускат масови безредици по време на мондиала.

Пияните германци и руснаци, както и безстрашните поляци и украинци може би имат съвсем други планове как да си прекарат времето в Русия, но този път не са познали.

По време на световното на руските униформени им е забранено да си взимат отпуски. Всички те минават през допълнителни курсове на обучение как да респектират тълпата от озверели ултраси, без да причиняват тежки телесни повреди. В интерес на истината руската държава от години се бори с футболното хулиганство по местните стадиони.

В агитките биват

внедрени агенти,

които да изучат вътрешната йерархия на бандитите с фенски шалчета и да помогнат за техния по-продължителен престой в затвора.

В тази връзка тарторите на големите футболни агитки са предупредени, че ще има тежки последствия за тях и подчинените им, ако посрещнат на нож феновете от чужбина. Организацията по сигурността е толкова желязна, че в Европа здраво се стреснаха.

ГОСТОПРИЕМНИ: Полицаите получиха заповед да използват палките само в краен случай.
ГОСТОПРИЕМНИ: Полицаите получиха заповед да използват палките само в краен случай.

Свикналите да правят от мухата слон английски таблоиди създадоха истинска истерия с материали за руските полицаи, от които капеше прясна кръв. Наложи се властите в Москва на няколко пъти да обясняват, че Русия е любезна и напълно безопасна страна, която ще направи всичко по силите си да осигури незабравими емоции на чуждестранните си гости.

Какво бяха инструктирани руските полицаи от своите началници - четете в хартиеното издание на "168 часа". 

Още четете:

Русия пръсна над $20 млрд. и трудно ще излезе на печалба

Високите технологии ще променят футбола завинаги