Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Историята на най-умния затворник, чийто живот бе съпътстван от въоръжен грабеж, заровено златно съкровище, похитени хора, кражба на коли, стрелба по полицаи, промяна на външността, укриване в гората дни наред и бягство през централния вход на Софийския затвор, приключи.

Стотиците книги, които Владимир Пелов прочете и анализира през целия си живот, не му помогнаха да избегне смъртта си в нощта на 5 юни.

Пелов издъхна в центъра на родния си Ботевград 65 дни, след като избяга със затворника Радослав Колев от Софийския затвор през централния вход и стана едно от най-обсъжданите лица в цяла България.

39-годишният приятел на Пелов - Марио Панчев - Големия, е шампион по силов трибой на републиканско първенство. Преди години е верен другар на Пелов. Именно Панчев застреля издирвания с червена бюлетина Пелов в 23 ч. в близост до няколко заведения, които по това време работят с пълна сила. Десетки хора чуват престрелката между двамата, които в този момент са насочили пистолетите си и се стрелят, докато единият не падне покосен от куршум.

"На живот и смърт звучеше стрелбата - казва пред "168 часа" човек, който по това време се намира в съседно кафене, но не вижда двамата мъже, тъй като точно пред мястото на стрелбата е сградата на музея на града. - Чуваха се и викове, но не мога да кажа какви, не разбирах. Някой нещо крещеше. Стреляха доста пъти. Нямаше много хора на центъра. В някои дни е много оживено. Всичко стана за някакви секунди."

Така Големия, за когото в Ботевград се знае, че е част от криминалния контингент, стреля три пъти по Пелов, последният от които се оказва фатален. Първите два са в десния крак на Пелов, сякаш за да бъде сплашен. Третият куршум обаче е в главата му. Според разследващи той не бил контролен, но след него Владимир се свлича на земята и умира.

Точно 65 дни след като на 3 април избяга от Софийския затвор заедно с Радослав Колев, също осъден за убийство, Пелов бе убит от друг бандит, който, въпреки че е криминално проявен, не е търкал никога наровете в пандиза. Проведоха се десетки акции, за да бъде заловен Пелов, но без успех. На 4 юни всички входове и изходи на Ботевград бяха затворени. Провериха се няколко имота, сред които и стара постройка, намираща се в близост до болницата на града - според сигнал бандитът се криел там. Десетки адреси тогава бяха проверени, но нищо от това не даде резултат. В полицията валяха сигнали за местоположението му малко след като той духна от затвора. Получаваха се по 10-15 на ден, но той оставаше в неизвестност.

Оказва се, че от близо 30 дни Владимир Пелов обикалял града с пусната брада и качулка на главата. Правел го вечер, за да не се набива на очи, но нито веднъж не е спиран за проверка. По същия начин - с качулка, шапка и голяма брада, бил и на местопрестъплението. Обувките му обаче били за планински преходи, което не изключва възможността да се е криел в гората както преди години. Още повече че мнозина смятат, че именно там е заровил и златното съкровище, което задига преди години от бижутерски магазин в Ботевград.

Застреляният изглеждал с толкова променено лице, че брат му, който бил извикан да го разпознае, в първия момент казал, че не може да го идентифицира. Преди 30 дни е получен и първият сигнал за това, че мъжът е забелязан в Ботевград, но къде точно, не е ясно. Интересното в случая е, че явно и писмото, което престъпникът написа до президента, за да обясни, че е осъден несправедливо, също е написано в Ботевград или поне там е довършено. Как обаче е успял да го изпрати от собствения си адрес остава мистерия.

Историята за Пелов, който успешно се укрива в населено място, се повтаря. Също като героя от "Лице на заем" през 1997-1998 г. той така променя главата и лицето си, че в продължение на една година живее в столицата и никой не го разпознава. Тогава също е бил обявен за национално издирване. Въпреки това той необезпокоявано е живеел на квартира, пътувал е с градския транспорт и си е пазарувал от магазини в столичния квартал "Младост".

Причината да бъде издирван през 1997 г. е, че на 16 май тогава пред асансьора на блок в пловдивския жк "Тракия" удря няколко пъти собственика на чейнджбюро Ганчо Караиванов. Веднага след това приятелят на Пелов - Лазар Марков, го разстрелва. След екзекуцията двамата изчезват с куфарчето му, в което има 755 300 лв. във валута и неденоминирани левове. Двамата нападатели успяват да избягат и да се покрият.

По думите на запознати мъжът успял до такава степен да промени външния си вид, че никой да не го познае. След близо година и половина е заловен благодарение на негов близък, който го посещавал в квартирата му. Полицията успява да го проследи и установява, че именно там живее издирваният Владимир Пелов.

Въпросът сега е защо Пелов решава да се крие в Ботевград, след като последния път е заловен именно там. Тогава отново е предаден от близък. След дълга работа с психолози собствената му майка казва къде точно се крие синът й. Той е заловен във вилна зона над града. Най-вероятно сега Пелов е изчислил, че това ще е последното място, където отново ще го търсят, и затова е отишъл именно там. Запознати обаче твърдят, че е възможно недовършена работа да е причината за неговото връщане.

"Или е дошъл да вземе пари и чак тогава да духне за чужбина, или вече е получил пари, за да очисти някого - казват те пред "168 часа". - В последните години отношенията му с Големия не бяха добри. Преди си бяха дружки и се разбираха, но в един момент пак заради пари спряха да общуват. Панчев се е занимавал с лихварство, но не се знае дали Пелов му е дължал пари, или обратното. Той никога не е парадирал с финансови възможности. Предполага се, че сега Владимир е имал нужда от пари, освен ако не е имал скатани още от затвора."

Освен с криминалните си прояви Пелов се прочу и с това, че докато излежаваше друга, по-стара присъда, дадена му преди 2010 г., всеки ден четеше учебниците по биология, тъй като искаше да запише висше образование.

Каква специалност бе приет да учи Пелов и колко изкара на приемния изпит четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Кметът на Ботевград: Простреляният Марио Панчев беше последовател на Пелов

"Пирогов": Марио Панчев, убил затворника Пелов, е в изключително тежко състояние

Приятел на простреляния Марио: Пелов заплашваше чрез хора