Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е бейзболист, завършил спортна академия, висок 185 см, тежи 75 кг, а Цар Освободител и цар Борис III са му прадядовци

Заради коварна болест майка му си отива през 2015 г.

Княз Никола Александър фон Лайнинген, който единствен от рода Сакскобургготски има българска кръв и е едновременно потомък на българските и руските царе, както и на италианските и английските крале, е 173-ти поред в линията на наследяване на британската корона.

Мястото не е постоянно, защото, когато се роди наследник, Никола изпада надолу, а когато почине аристократ, се изкачва в стълбицата.

И макар цифрата 173 да изглежда космически далече зад принцовете Чарлз, Уилям и Хари, все пак e единственият мъж с българска кръв в престижната йерархична редица.

Освен че присъства в списъка за наследяване на британския трон, прави впечатление, че князът е свързан и с Русия.

Никола Александър носи имената

на прочутите си прадядовци от Русия - Александър II - Цар Освободител, и Николай Втори.

Баща му - 60-годишният Карл Борис фон Лайнинген, е първороден син на княгиня Мария Луиза от първия й брак с Карл Владимир Ернст Хайнрих цу Лайнинген.

Малкият Никола с майка си Милена и баща си Карл Борис
Малкият Никола с майка си Милена и баща си Карл Борис
С брат си Херман имали съвсем обикновено детство в Торонто през 60-те години. Докарвали си джобни, като гледали малки деца.

Лятото прекарвали в Португалия

при баба си царица Йоана, която наричали Нона.

Играели на плажа, а гувернантките им бъбрели къде са ходили чичо Симеон и леля Маргарита, чичо Влади - великият княз Владимир, и чичо Бепо - италианският крал Умберто.

"Не знаех историята на семейството си, докато не станах тийнейджър", казва Херман Лайнинген. Никой от приятелите му не знаел какъв потомък е. Казваха ми, че съм се родил 50-и в реда за наследяване на британската корона, но това не значеше нищо за мен", казва Херман.

Заради руската и българската си жилка и той, и по-големият му брат са

кръстени в православната вяра.

Това съвпада и с изискванията на Търновската конституция, така че, ако се наложи, да не съществуват религиозни пречки пред възкачването му на трона.

Неслучайно първородният син на Мария Луиза носи името на дядо си Борис III. Разбира се, той би бил претендент за българската корона, ако Симеон ІІ нямаше деца. Карл Борис е роден 2 г. преди най-големия син на Сакскобургготски Кардам, който почина след 7-годишна кома през 2015 г.

В същата година в болницата "Гринуич" в град Феърфилд, щата Кънектикът, си отива и майката на Никола Александър - българката Милена Манов. Погребалната церемония е била в същия университет "Сакред", в който е завършил синът й, на 7 декември 2015 г.

Съдбата на сродената с царската фамилия жена е разнолика. Преди да я покоси коварната болест, Милена преживява събития, с които не всеки може да се похвали. Оскъдни са сведенията за родителите й Ели и Владо Манови. Какво е работила майка й, не е ясно, но

баща й е инженер

и е изпратен в Афганистан

на работа в края на 70-те години. Оттам успява да избяга в САЩ.

С големи усилия инж. Манов изтегля зад океана и дъщеря си Милена, родена на 22 август 1962 г. в София. Тя завършва бакалавърска степен в университета "Корнел" в град Итака, щата Ню Йорк, през 1984 г.

Работила е за агенцията за продажба на имоти "Пруденшъл" и е била вицепрезидент на "Мастър кард". По-късно като брокер за "Уилям Равейс" е една от топпродавачите на жилища.

За хобитата й не се знае много. Единствено, че е била любителка на котки и е

спасявала попаднали в беда животинчета.

Българката сбъдва мечтата на всяко младо момиче - да стане кралица на красотата

Българката Милена Манов - майката на Никола Александър
Българката Милена Манов - майката на Никола Александър
и да се омъжи за принц. Тя печели конкурса за титлата "Мис Ню Джърси", а навръх Свети Валентин през 1987 г. е сватбата й с Карл Борис Лайнинген. Милена приема фамилията му в години, в които България все още е зад желязната завеса.

Венчавката е в православна църква, защото младоженецът е потомък на цар Борис III като син на Мария Луиза. Освен това сроденият с българка княз Карл Борис е праправнук на руския цар Александър II Освободител, чийто паметник е вдигнат срещу Народното събрание, и правнук на дъщеря му -

княгиня Мария Романова.

Това е втората причина да бъде кръстен в православната вяра. Изследователи забелязват, че всички наследници на московската царска фамилия неизменно приемат религията на руската корона.

В същото време Карл Борис е праправнук и на английската кралица Виктория, която е била омъжена за принц Алберт Сакс-Кобург-Гота, чиито роднини са Симеон и Мария Луиза.

Синът на Мария Луиза е

завършил военната академия "Вали Фордж" в САЩ,

където е учил и вуйчо му Симеон Сакскобургготски. Карл Борис работи в архитектурната фирма "Маса Монталто архитектс". Хобито му обаче е екстремно - той е запален по мощните и красиви мотори, въпреки че наближава 60 г. Участва дори в маратонски бягания с втората си жена Черил, за която се оженил 5 г. след развода с българката Милена и която му е родила син Карл Хенрих и дъщеря Юлиана Елисавета.

Предал е страстта си към спорта и на сина си Никола Александър, който е запален по бейзбола. Нещо повече - внукът на Мария Луиза дори е бил

капитан на отбора

на университета "Сакред харт" през 2014 г. Тогава той учи атлетика в спортния вуз.

Въпреки прочутите си корени спортът, а не историята е най-голямата му страст. В анкета на въпрос с кого би искал да вечеря Никол отговаря, че предпочита да е в компанията на бившия мениджър на бейзболния отбор на Ню Йорк "Янките".

Младият мъж има перфектни мерки

Висок е 185 см и тежи 75 кг според спортни сайтове.

Той е 28-годишен. Роден е на 25 октомври 1991 г. във Филаделфия, щата Пенсилвания, но сега живее близо до Ню Йорк. Работи в престижна компания, представител на БМВ за Северна Америка, както и в "Октагон маркетинг" - най-голямата маркетингова агенция за спорт и забавления.

Четете още:

Имаме принц с българска кръв, неизвестен у нас

Мария Луиза: Като питам кой разкопа гроба на баща ми - стена от мълчание

Кралица Елизабет ІІ: Тежка е короната - може да ти счупи врата

Никола Александър е запален играч на бейзбол и дори капитан на университетски отбор, когато е бил студент.
Никола Александър е запален играч на бейзбол и дори капитан на университетски отбор, когато е бил студент.
Никола Александър с красива жена
Никола Александър с красива жена
Княз Никола Александър фон Лайнинген е внук на Мария Луиза.
Княз Никола Александър фон Лайнинген е внук на Мария Луиза.