Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братя Галеви са живеели под наем в имението си в Ресилово и са плащали 300 лв. на месец на собствената си офшорка “Макса Лимитед”, е извод от едно от разследванията срещу тях. Пламен Галев, Ангел Христов и съпругите им учредили право на строеж през 2000 г. в полза на “Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитед”, което е управлявано от бившите барети. След като имението било построено, е продадено на “Макса Лимитид” с регистрация на Британските Вирджински острови за 31 хил. долара. Собственик е подставеното лице Андреас Спиридис, който е ползван и от други български бизнесмени. След това “Макса Лимитед” отдала под наем бункера на Братя Галеви и съпругите им за 300 лв. Според експертите и продажната цена, и наемът са далеч под реалните пазарни стойности.

“Макса Лимитед” пък нямала други дейности, освен сделките с имота в село Ресилово. Иначе получавала редовно парични преводи по сметките си. Един от тях е за 60 хил. долара. Наредител е фирмата “Катон Транс” на Методи Ковачев - социално слаб човек от Дупница. Друга съмнителна операция, която е изследвана, е свързана с “Инфра Асет мениджмънт” на перничанина Феодор Феодоров. Дружеството е било собственик на пътностроителна фирма, чиито дялове са купени за 5 хил. лв. през март 2007 г. През април същата година вече дяловете в пътното дружество са продадени за 5,5 млн. евро, а купувач е дружество на известен бизнесмен. След превода в “Инфра Асет мениджмънт” са приети за съдружници Пламен Галев и Ангел Христов. През януари 2008 г. тримата получават като заем от собствената си фирма по 760 хил. евро. Останалите пари по мегасделката също са разпределени странно.

2,69 млн. лв. са платени за посреднически услуги на офшорката от Сейшелите “Келмарк Лимитед”. 2 млн. евро са преведени на друга офшорка от същия остров - “Бриксуърк кънстракшън”. Основанието е неустойка по сключен договор за покупко-продажба от юли 2007 г. Няма данни кои са собствениците на офшорките, които са получили огромните суми от фирмата на Братя Галеви. По този случай са осъдени бившият изпълнителен директор на “Инфра Асет мениджмънт” Веселин Пейчев и главният счетоводител Невена Станоева, но не за пране на пари, а за укриване на корпоративен данък (виж карето долу).

По сметките на друга тяхна фирма - “Сити Инженеринг”, са постъпили 1,18 млн. лв. без установен произход, които са теглени от управителя Адриан Александров.

За всички фирми на Галеви са правени и ревизии от НАП, показа проверка на “24 часа”. Около 3 млн. лв. допълнително е трябвало да внесат в държавния бюджет. Половината от актовете обаче падат в съда. Един от любопитните казуси в преводите на пари от и към фирми на Галеви е с “Кей Ейч Партнер” ООД, където те са съдружници с Феодор Феодоров - Голямата Федка от Перник и Христофорос Аманатидис-Таки. Със сметките на фирмата в три банки се разпореждала Христинка Ангелова. “Кей Ейч Партнер” продал имот на едноличния търговец “Драгомир Благоев - Пътстрой”. По банкова сметка на фирмата на Галеви постъпили 400 хил. лв. Разпитан по време на разследването, Благоев разказал, че сумата е преведена по грешка на “Кей Ейч Партнер”, и сумата от 250 хиляди е възстановена. Христинка Ангелова и приближеният на Галеви Красимир Стоилов изтеглили парите в брой и след това следите им се губят. Ревизионнен доклад на НАП пък показва, че имотът е струвал едва 15 хил. лв., а не 10 пъти повече, колкото са платени.

Четете още:

Галеви на Сейшелите?

Отложиха делото за конфискация на имущество на братя Галеви заради липса на експертизи