Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Босна и Херцеговина остава последното прибежище на Реджеп Тайип Ердоган в Европа, която упорито му обръща гръб. Анализаторите смятат, че от това печели само Бакир Изетбегович /мюсюлманският член на колективното босненско председателство, в което има и по един представител на сърбите и хърватите/.

Предизборният митинг на Реджеп Тайип Ердоган в Сараево миналата седмица пред хиляди граждани на Турция, но и на Босна и Херцеговина, беше единственият такъв митинг, който бе разрешен на Ердоган извън неговата страна. Преди това подобни събирания бяха забранени в Германия, Австрия и Холандия. Непопулярността на турския президент в Европа - която само формално все още държи Турция като кандидатка за членство в ЕС - бе добре използвана от Изетбегович. Неговата реч в /олимпийската зала/ Зетра бе почти еуфорична.

"На всеки сто години Бог изпраща на народа човек, който да му върне вярата, а когато го изпрати, тогава му и помага, а когато му помогне, никой не може да го победи. Турция напредва, защото имате човек, изпратен ви от Бога, името му е Реджеп Тайип Ердоган. А когато Бог ви изпрати такъв човек, имате задължението да му помогнете, да бъдете на правилната страна, да надделее вярната страна с вашите гласове, на турците от Европа. Бъдете със своя лидер, бъдете с Турция, бъдете с победата", каза Изетбегович, представяйки "месията" Ердоган.

И докато Ердоган се бори трескаво да засили влиянието си в Европа чрез "завладяване" на Балканите, Партията на демократичното действие /ПДД/ на Изетбегович вече се готви за избори. След като съпругата на Бакир Себия се оттегли от надпреварата за член на председателството на Босна и Херцеговина, Изетбегович продължава да търси начини как да за пази влиянието си върху този орган. Ето защо Ердоган за него е скрит коз.

Ивана Марич, политически анализатор от Сараево, е съгласна, че Ердоган използва Босна и Херцеговина и мюсюлманския член на председателството, за да засили своята позиция, но и позицията на Турция, особено заради отношенията с ЕС.

"Босна и Херцеговина получава от Турция кредити за строителството на автомагистралата Сараево-Белград, а не дарения, както се опитват да го представят медиите. Интересът на Ердоган към Балканите и Босна и Херцеговина няма да влияе на отношенията на страните от региона, тъй като Турция има много по-добри отношения със Сърбия, отколкото с Босна и Херцеговина", смята Марич.

Радомир Нешкович, политически анализатор от Баня Лука, смята, че "използването" е взаимно.

"Лидерът на ПДД използва Ердоган, за да повиши личния си рейтинг и рейтинга на партията си сред босненските мюсюлмани. От друга страна, турският президент е толкова мощен, че Босна и Херцеговина за него не е толкова важна, колкото той е важен за Изетбегович. Дали присъствието на Ердоган ще повлияе за по-добър резултат на ПДД на общите избори през октомври, предстои да видим."

От такива "специални" отношения между Ердоган и Изетбегович народите в Босна ще претърпят щети, смята Воислав Савич, политолог и член на движение Позитивни сили на /Република/ Сръбска.

"Смятам, че дългосрочно се нанася вреда на босненските мюсюлмани, като ги обвързват все повече с Турция, а по-малко с европейските народи и култура. Иначе при посещението на Ердоган в Сараево не чухме нищо ново от Изетбегович", смята Савич.

Задкулисните игри на Изетбегович, за които бе използван Ердоган, предизвикаха загриженост у Драган Чович и Младен Иванич, хърватския и сръбския представител в председателството, които за пръв път започнаха да действат заедно и да приближават позициите си. Както узнава "Блиц", двамата членове на председателството на Босна и Херцеговина са имали общо становище по отношение на Изетбегович, осъзнаващи факта, че подкрепата, която авторитарен "владетел" като Ердоган му оказва, е вредна както за техните лични позиции, така и за хърватите и сърбите в Босна и Херцеговина.

(БТА)