Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корицата на Поан" с Реджеп Тайип Ердоган
Корицата на Поан" с Реджеп Тайип Ердоган

Френското списание "Поан" критикува вчера кампания на "тормоз", насочена срещу последния му брой, след отправяне на заплахи в Южна Франция във връзка с корицата на списанието, представяща турския президент Реджеп Тайип Ердоган като "диктатор", предаде АФП.

След една седмица на тормоз, обиди, сплашване, антисемитски ругатни и заплахи по наш адрес в социалните мрежи, ето че дойде моментът, когато симпатизантите на Партията на справедливостта и развитието /партията на турския президент - бел.АФП/ атакуват символите на свободата на изразяване и на многообразието на печата, посочи сп."Поан" в мателиал, публикуван в неговия сайт, разказва БТА.

В петък в предградие на Авиньон продавач в павилион за вестници се е наложило да махне от витрините на павилиона въпросната корица под натиска на група активисти, подкрепящи президента Ердоган.

"Група турци, подкрепящи Ердоган, заплаши управителя на павилиона", разположен на централен площад в Понте, "за да му нареди да свали плаката" с тази корица, обясни Ксавие Манен, директор на канцеларията на кмета от Национален фронт Жорис Ебрар.

Фирмата, отговаряща за рекламните пространства, е изпратила служител, който да свали плаката с корицата, на която е представен портрет на Ердоган под заглавие "Диктаторът. Докъде ще стигне Ердоган?".

Кметът на предградието е поискал в събота сутринта от фирмата да върне плаката, което е било направено около 16 часа. Това е предизвикало идването на около двайсет привърженици на Ердоган, а жандармерията е изпратила свои служители, за да се запази редът.

В неделя корицата на списанието отново е била скрита с други плакати в подкрепа на Ердоган. "Поан" посочва, че плакат с корицата на списанието е бил свален и от павилион във Валанс, на 100 километра северно от Понте.

"Това е невероятно! Те смятат, че може да прилагат своята цензура във Франция", посочи пред АФП директорът на "Поан" Етиен Жернел.

Според председателя на "Репортери без граници" Кристоф Делоар "тези прояви са изолирани, но имат силно символично значение". "Те атакуват продавачи на вестници, като се опитват да сплашат цялата производствена верига на печата. И те се борят в подкрепа на един лидер, който е заличил плурализма в своята страна", заяви той пред АФП.