Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станислав Николов е оправдан на първа инстанция.
Станислав Николов е оправдан на първа инстанция.

Бившият кмет Трън Станислав Николов не е блъснал с джипа си първокласник през 2015 г. и не по негова вина момчето е с половин черен дроб и без далак. Присъдата по най-скандалното дело в Трън е прочетена от съдия Михаил Алексов. С нея той оправдава Николов да е причинил по непредпазливост 2 средни и 2 тежки телесни повреди на малчугана Ивайло Стоянов.

Катастрофата стана на 13 ноември 2015 г. на кръстовище край училището в Трън. При опит да премине зад автобус, момчето било пометено от задницата на джипа „Фолксваген Туарег” на кмета. Според обвинението скоростта на кмета била 25 км/ч. Освен това от прокуратурата казват, че Николов не е бил внимателен въпреки предупредителния знак „Деца“ край училището.

Прокурор е поискал 1 г. и половина затвор за Николов. Защо обаче той е оправдан, ще стане ясно от мотивите на съда, които все още не са публикувани.

Николов бе обвинен след скандал. Делото срещу него първоначално беше прекратено с мотива, че Ивайло сам се е блъснал в джипа. След служебна проверка главният прокурор Сотир Цацаров иззе случая от разследващите в Трън и го възложи на прокуратурата в Перник. Там обвинителите намериха улики срещу Николов и му повдигнаха обвинение.

Близките на Ивайло са поразени от оправдателната присъдата и ще обжалват пред Пернишкия окръжен съд. Малчуганът и до днес не иска да пресича улици и се страхува от коли, казват те.

През юни м.г. Николов хвърли оставка като кмет на Трън. Той беше градоначалник, номиниран от ГЕРБ. По време на заседанията Николов нито веднъж не се яви в съда. Версията му за случилото се е, че Ивайло сам се е блъснал в задния ролбар на джипа му. „Ще се отърве, няма да го осъдят“, коментираха трънчани пред „24 часа“, когато делото започна.

Три месеца след началото на процеса през м.г. съдия Алексов бе избран от Висшият съдебен съвет за шеф на районния съд в Перник. Преди това той оглавяваше съда в Трън.