Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е съобщението на Таско Ерменков, което вся паника.
Това е съобщението на Таско Ерменков, което вся паника.

ГЕРБ: Прокурори и ДАНС да се заемат с Таско Ерменков

Фалшива новина, че във водата на София има отрови и е опасна за пиене, публикува в събота вечерта депутатът от БСП Таско Ерменков. Той го направи през статус във фейсбук профила си, а за минути фалшивата новина бе подхваната от редица сайтове.

“Приятел ми изпрати съобщение: “Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в София е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника, знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).

Кажи на приятели и близки поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.

Източникът на инфото е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат.”

Запознатият депутат съм аз”, написа Ерменков.

Веднага след това поредица от институции е била впрегната да проверява твърденията на соцдепутата. Проверка на службите е показала, че той е първият, който е публикувал “новината” за отровената вода на София, научи “24 часа”.

“Софийска вода” пък качи данни на сайта си за лабораторните изследвания на водата в столицата, от които става ясно, че няма проблем. В неделя Ерменков обяви, отново във фейсбук, че е бил подведен.

“Софийската вода е с добро качество. БСП се заиграват със страховете на хората”, заяви вчера депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов на извънреден брифинг на партията.

“Според господин Ерменков водата в София е замърсена. Той е народен представител и знае всички механизми и способи да се сдобие с необходимата информация, преди да пусне такъв статус във фейсбук. Защо го е направил, не мога да кажа. Това не е първият такъв статус на господин Ерменков. Къде са БСП? Къде е госпожа Нинова? Ще се намесят ли? Ако предишния път са се смели на господин Ерменков, отново ли ще се смеят? Става въпрос за два милиона жители, които се чудят какво да правят. Ще сезираме ДАНС и прокуратурата”, обяви още Иванов.

“Моите деца са родени, когато майките на България изтръпнахме от скритата информация за случващото се в Чернобил. Знаем как политиците могат да си играят със страховете на хората и да крият информация. Това е една непочтена, некоректна и недостойна фалшива новина”, коментира шефката на екокомисията на Столичния общински съвет Лорита Радева.

Ерменков: Чаках седмица институциите да си свършат работата. Постът ми ги накара, а ДАНС ми благодари

“Не е вярно, че аз създавам паника. Не чувствам вина, защото никъде в поста ми няма твърдение, че водата е отровена. Написал съм, че имам информация и призовавам институциите да я проверят и ако е фалшива новина, да я опровергаят. Този слух върви от една седмица, а нито една институция не излезе със становище.” Това заяви соцдепутатът Таско Ерменков пред “24 часа”. И разказа, че е получил няколко съобщения на лични във фейсбук.

“Говореше се, че съветници предупреждават роднините си да не пият вода, че било страшно - хиляди версии... Чаках една седмица институциите да си свършат работата. Като не го направиха, намерих начин, по който да ги накарам. След като има реакция на ДАНС, значи съм си свършил работата”, каза още той. И допълни, че от ДАНС даже му благодарили за активната гражданска позиция, а той на тях за бързата реакция.

“Цялата драма дойде от коментарите под поста ми, които аз не мога да контролирам. Изключил съм и съобщенията от тях, защото варират от “Да го изядем” до “Да му вдигнем паметник”, допълни соцдепутатът.

Фандъкова: Показателите са в норма, вземат се допълнителни проби 

“Показателите за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма, това показват данните от лабораторните изследвания на “Софийска вода” АД.” Това заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова вчера.

“Поискала съм от “Софийска вода” да публикуват данните от лабораторните изследвания, които се правят при денонощния мониторинг на водата”, посочи Фандъкова.

Тя обясни, че е възложила и вземането на допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа и изследването им по всички показатели.

“Всеки сигнал, който бъде получен, се предава за изследване в Лабораторноизследователския комплекс, който следи качеството на водата”, каза още Фандъкова. 

Столичната кметица Йорданка Фандъкова СНИМКА: АРХИВ
Столичната кметица Йорданка Фандъкова СНИМКА: АРХИВ