Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От САЩ сигнализирали на наши археолози, че са засекли подобни бижута в щатски колекции

Изчезнали са и наушници с митични същества с крила

Разследване установи, че кооператорките, открили през 1978 г. прочутото Преславско съкровище, най-вероятно са откраднали част от накитите му. Това сподели пред "168 часа" един от археолозите, участващи в проучването.

“Кооператорките са намерили скъпоценностите в нива и са задържали за себе си част от тях - разкри той. - Впоследствие, с помощта на вещи лица са ги продали на чуждестранни музеи и срещу това са получили солидно възнаграждение.

Така че макар и минимална,

част от уникалното съкровище

от Симеоновия златен век липсва.” Експертът не пожела да застане с името си, тъй като вече е получил критики за разкритието, но името на учения се пази в редакцията.

“Действително, един от изследователите на находката имаше съмнения за липсващи бижута. Даже настояваше пред милицията да бъдат по-строги с жените и всичко, което са намерили, да го предадат”, заяви за “168 часа” бившият директор на Археологическия музей във Велики Преслав Георги Майсторски.

“Съжалявам, че го казвам, но жените, които са намерили бижутата в пръстта по време на земеделски дейности, не са се оказали добросъвестни.

Те

не са предали

цялото съкровище,

за съжаление не мога да го докажа”, сподели пред “168 часа” ученият и помоли по тази тема да се работи много предпазливо.

Други негови колеги твърдят, че от колекцията липсват наушници с митични крила, които най-вероятно са принадлежали на знатна дама от двореца. Те установили това, преглеждайки специализирана литература около цялата уникална находка от IХ век и първата четвърт на Х в.

“Зетят на дамата, която откри огърлицата и плочки от диадемата – Мария Вичева - работеше при нас - сподели Георги Майсторски. - От него съм чувал подробности как жените, докато обработвали почвата, попаднали на

огърлицата и няколко плочки

от диадемата

Жълтият цвят ги заслепил и те помислили, че това са капачки от буркани. Запитали се помежду си какво ли има в бурканите. От дистанцията на времето това са моите спомени от разказите на леля Мария пред зет й."

“Не можем да допуснем, че диадемата не е била цяла - обясни бившият шеф на музея, който продължава да работи като археолог. - Липсват две огледални плочки от нея с летящи кучета, близки до иракската митология.

Изключвам те да са потънали в земята

след минаването на трактора с плуга по-рано. Безспорно има повреди върху някои от предметите.”

Той сподели, че според някои от проучвателите на съкровището липсвали четири плочки от диадемата, която е била използвана като корона. Слава Богу, била запазена централната - с възнесението на Александър Македонски на колесница, теглена от грифони.

“Не е непременно укрито това, което видимо липсва - каза Майсторски. - Не искам да влизам в полемика с никого. Но да се прехвърля вината на кооператорките, не приемам такива обобщения.”

Въпреки това Майсторски съобщи за друга подробност, която потвърждава твърденията, че част от съкровището вече е собственост на музеи в чужбина: “Звъни ми проф. Станислав Станилов неотдавна. Той ме уведоми, че на него му се обадили от САЩ с информация, че крушовидни висулки за обици с клетъчен емайл се притежание на колекционери на бижута. Предположението е, че това е част от нашето съкровище.” Майсторски поискал да му бъдат изпратени снимки, за да се увери с колегите дали това е така.

Подобни обеци със същото описание

от проф. Станилов

видяла и служителка на Преславския музей преди няколко години. Показали й ги двама неизвестни мъже. Тя обаче не искала да говори по този въпрос, за да не я мразят хората.

“Пожелах да ги откупим от тях за музея. Предполагам, че бяха част от съкровището”, смята Майсторски.

"168 часа" се обърна с въпрос дали част от съкровището е било присвоено от кооператорки, към друг изследовател на находката - проф. Константин Тотев. Неговият баща, покойният вече археолог и теолог проф. Тотю Тотев, е първият, който проучва скъпоценностите.

“Някъде в средата на м. април 1978 г. при мен и баща ми дойде мъж от Велики Преслав - сподели Тотев пред "168 часа". - Изненада ни с новината – кооператорки немерили златно съкровище по време на брануването на нива в местността "Кастана" и

начаса си разпределили златните украшения,

които извадили. Един от бригадирите също получил част от златото”.

Местността се намира на 3 км от дворцовия комплекс във втората българска столица.

Веднага била уведомена тогавашната милиция. Милиционерите моментално тръгнали по къщите на кооператорките, намерили златните украшения. Започнали разпити – кой първи е попаднал на тях, каква е била първата реакция, дали някои са искали да предадат доброволно златните украшения на музея или в милицията, имало ли е и такива, у които се е появило желание да запазят нещо и за себе си.

"Може би по-късно жените щяха да предадат намерените бижута доброволно - предположи Тотев. - Не съм сигурен дали не са получили някакви награди."

Веднага след откритието на кооператорките започват археологически проучвания. Ръководител на научния екип е проф. Тотю Тотев. Започва пресяването на огромно количество пръст в нивата, където са намерени златните украшения.

Според проф. Тотев-младши находката в нивата е изключително ценна. Става въпрос за

златни и позлатени накити, огърлица, корона на владетел

и на съпругата му, пръстени, апликации към дрехи на представители от владетелска фамилия, плочки с клетъчен емайл. Както и няколко чифта обеци. Златото е от високо качество - близо 24 карата.

Голяма част от него е открита от проф. Тотю Тотев. Според сина му бижутата са изработени в императорските ателиета в Константинопол, а според баща му - от майсторите в двореца във Велики Преслав.

На кой владетел е принадлежало съкровището? Според Тотев -младши внушителната колекция е била изработена в чест на

сватбата на българския

цар Петър с

византийката

Мария

през 927 година. Известно е, че императорите във Византия обичали да правят такива скъпи подаръци по различни поводи.

Големият спор в археологическите среди е заради двустранната огърлица. Според някои учени тя била предназначена за съпругата на цар Петър Мария.

Бижуто е с диаметър едва 10 см

Било подходящо само за "изящна дама с фини размери" като Мария.

Други изследователи залагат на хипотезата, че

бижуто е за жената на цар Симеон

Като цяло учените свързват находката със Симеоновия златен век, когато в двореца кипял богат духовен и културен живот.

Бижутата със сигурност са били укрити и вкопани в земята. Това било практика на владетелите в тежки исторически моменти.

“Напълно очаквано софиянци искаха да вземат съкровището в столицата. И там да започне проучването”, отбеляза Константин Тотев. По думите му обаче местните историци и археолози се противопоставили, като

заключили бижутата

в сградата на кметството.

Първите, които

видели съкровището в целия му блясък,

били членовете на Политбюро на управляващата тогава БКП.

“Създаде се изключителна еуфория”, спомня си другият изследовател на находката доц. Стойчо Бонев. Веднага след това в медиите се появява информация, че дъщерята на Тодор Живков –

Людмила

поставила на

шията си една от огърлиците

"Това категорично не е вярно," заяви пред "168 часа" Тотев.

Проф. Тотю Тотев със сина си проф. Константин Тотев.
Проф. Тотю Тотев със сина си проф. Константин Тотев.

Наскоро уникатите бяха в германския град Майнц, където беше извършена цялостна реставрация и консервация.

„Разходите бяха поети изцяло от германска страна. България нямаше финансов ангажимент”, съобщи директорът на музея Пламен Славов.

В края на месец юни Преславското съкровище ще гостува и в Лувъра, като част от културната програма за българското европредседателство.

Четете още:

Къде е златото на владетеля на ацтеките Монтесума

Военнопленници копали тунелите за влака с 300 тона злато на нацистите